Kesihatan

Halothane - Faedah, dos dan kesan sampingan

Halothane adalah anestetik gas yang digunakan untuk menenangkan dan peka pesakit semasa prosedur pembedahan. Halothane hanya boleh diberikan oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor di hospital.

Halothane berfungsi dengan mengurangkan kerja sistem saraf pusat yang akan mempengaruhi pernafasan dan kontraksi jantung. Cara tindakan ini digunakan untuk mendorong (memulakan) dan mengekalkan proses anestetik sebelum dan semasa pembedahan.

Tanda dagangan Halothane: Fluothane

Apa itu Halothane

kumpulanUbat preskripsi
KategoriAnestesia atau anestesia
ManfaatMenghilangkan kesedaran pesakit semasa prosedur pembedahan
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Halothane untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil. Ubat ini hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Halothane boleh diserap ke dalam susu ibu. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatCecair penyedut

Amaran Sebelum Menggunakan Halothane

Halothane ditadbir oleh pakar anestesi atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor. Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum menjalani prosedur anestetik dengan halotan, iaitu:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Halothane tidak boleh diberikan kepada pesakit yang alah kepada ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami atau mengalami strok, diabetes, pheochromocytoma, sawan, myasthenia gravis, penyakit jantung, darah tinggi, penyakit paru-paru, kegagalan buah pinggang, atau peningkatan tekanan intrakranial.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Laporkan segera kepada doktor anda jika anda mempunyai alahan ubat atau overdosis setelah menggunakan halotan.

Dos dan Arahan Penggunaan Halothane

Dos halotan yang diberikan bergantung pada keadaan pesakit dan prosedur perubatan yang akan dilakukan. Dos yang diberikan boleh berupa peratus isi padu / isi padu (% v / v).

Halothane boleh diberikan dengan campuran oksigen atau nitrat oksida. Berikut adalah dos halotan biasa:

 • Matang: 0.5% v / v. Dos dapat ditingkatkan hingga 2–4% v / v. Dos untuk mengekalkan anestesia adalah 0,5-2% v / v.
 • Kanak-kanak: 1.5-2% v / v. Dos untuk mengekalkan anestesia adalah 0,5-1% v / v.

Cara Menggunakan Halothane dengan Betul

Halothane akan diberikan oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor. Ubat ini akan diberikan melalui mesin penyejat dengan alat pernafasan, seperti topeng muka oksigen yang tidak merebak atau Topeng Pembangkit Semula Separa.

Pesakit akan berasa tenang dan tertidur setelah ubat ini diberikan. Semasa prosedur perubatan dan selagi kesan halotan berlangsung, doktor akan memantau keadaan tekanan darah pesakit atau tahap oksigen.

Interaksi Halothane dengan Dadah Lain

Halothane boleh menyebabkan interaksi ubat jika digunakan bersama dengan ubat lain. Beberapa interaksi ubat yang boleh berlaku adalah:

 • Peningkatan risiko hipertermia malignan apabila digunakan dengan suxamethonium
 • Peningkatan risiko gangguan irama jantung jika digunakan dengan hydroxychloroquine, haloperidol, amiodarone, epinefrin, atau lefamulin
 • Pemulihan yang perlahan apabila digunakan dengan ketamin

Kesan dan Bahaya Sampingan Halothane

Semasa pemberian halotan, doktor dan kakitangan perubatan akan memantau keadaan dan tindak balas tubuh pesakit dengan teliti. Beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku selepas menggunakan halotan adalah:

 • Denyutan jantung yang tidak teratur, degupan jantung perlahan, atau berdebar-debar
 • Pening dan muntah
 • Gangguan hati dan kerosakan
 • Susah bernafas
 • Hipotensi, iaitu tekanan darah rendah
 • Hipertermia malignan, yang merupakan peningkatan suhu badan yang melampau

Doktor dan kakitangan perubatan akan segera memberikan rawatan sekiranya pesakit mengalami kesan sampingan ini setelah menggunakan halotan.