Kesihatan

Triclabendazole - Faedah, dos dan kesan sampingan

Triclabendazole adalah ubat untuk merawat fascioliasis, yang merupakan penyakit yang disebabkan oleh jangkitan cacing Fasciola hepatica atau Fasciola gigantica. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet dan hanya boleh dibeli dengan preskripsi doktor.

Cara tindakan triclabendazole untuk merawat jangkitan cacing atau parasit tidak diketahui dengan pasti, tetapi ubat ini dapat menghalang kesan atau tindakan protein yang membentuk sel-sel cacing atau parasit.

Jangkitan cacing Fasciola hepatica atau Fasciola gigantica Biasanya berlaku apabila seseorang secara tidak sengaja memakan makanan atau minuman yang tercemar dengan cacing ini.

Tanda dagangan Trilabendazole: -

Apa itu Triclabendazole

kumpulanUbat preskripsi
KategoriAnthelmintik
ManfaatPegang fascioliasis
Dimakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun
Triclabendazole untuk wanita hamil dan menyusui Kategori N: Tidak dikategorikan.

Triclabendazole tidak diketahui diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatTablet

Amaran Sebelum Mengambil Triclabendazole

Triclabendazole hanya boleh digunakan seperti yang ditetapkan oleh doktor. Perhatikan perkara berikut sebelum menggunakan triclabendazole:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Triclabendazole tidak boleh diberikan kepada pesakit yang alah kepada ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau sedang mengalami penyakit jantung, penyakit hati, atau pemanjangan QT.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda jika anda mempunyai reaksi ubat alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas menggunakan triclabendazole.

Dos dan Arahan Penggunaan Triclabendazole

Dos triclabendazole yang diberikan oleh doktor mungkin berbeza bagi setiap pesakit bergantung pada keadaan kesihatan pesakit dan tindak balas badan.

Secara amnya, dos triclabendazole untuk dirawat fascioliasis untuk kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun dan orang dewasa adalah 10 mg / kg, setiap 12 jam sekali.

Kaedah Mengambil Triclabendazole dengan betul

Ambil triclabendazole seperti yang diarahkan oleh doktor anda dan arahan pada pakej ubat. Jangan ubah dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda. Ambil triclabendazole dengan makanan.

Sekiranya anda terlupa mengambil triclabendazole, segera ambil jika tidak tiba masanya untuk dos seterusnya. Sekiranya sudah hampir, abaikan dos yang tidak dijawab. Jangan gandakan dos triclabendazole untuk menebus dos yang tidak dijawab.

Simpan triclabendazole pada suhu bilik dan letakkan di dalam bekas tertutup. Jauhkan ubat ini dari cahaya matahari langsung dan jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Triclabendazole dengan ubat lain

Mengambil triclabendazole dengan ubat siponimod, amiodarone, efavirenz, quinidine, atau bepridil dapat meningkatkan risiko gangguan irama jantung yang boleh membawa maut.

Untuk sentiasa selamat, berbincanglah dengan doktor anda jika anda bercadang untuk mengambil triclabendazole dengan ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.

Kesan Sampingan dan Bahaya Triclabendazole

Beritahu doktor anda jika kesan sampingan berikut tidak mereda atau bertambah buruk:

 • Cirit-birit
 • Sakit kepala atau pening
 • Selera makan berkurang
 • Sakit perut
 • Berpeluh berlebihan

Periksa dengan doktor jika aduan yang dinyatakan di atas tidak hilang atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau mengalami kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Pening teruk atau sensasi berputar
 • Sesak nafas, batuk, sakit dada
 • Sakit perut yang teruk atau penyakit kuning
 • Sakit di kawasan tulang belakang