Kehidupan yang sihat

Ayuh, cuba terapi kapur untuk menjaga kesihatan

Indonesia dan negara di Asia Tenggara dianggarkan sebagai kawasan pertama di mana kapur tumbuh. Oleh itu tidak menghairankan buah ini banyak digunakan sebagai pelengkap makanan dan minuman,termasuk terapi kapur untuk membantu mengatasi masalah kesihatan.

Salah satu terapi limau yang biasa dilakukan ialah menambahkan kapur pada minuman atau makanan. Limau mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, dari membersihkan air dan melawan bakteria, hingga membersihkan wajah dari jerawat.

Pelbagai Khasiat Terapi Kapur

Terdapat pelbagai faedah terapi limau pada kesihatan yang sangat disesalkan, termasuk:

  • Membunuh bakteria berbahaya

    Satu kajian menyatakan bahawa limau mempunyai manfaat dalam membunuh bakteria berbahaya, seperti E coli yang mencemarkan air minuman. Ini kerana limau adalah sumber vitamin C dan antioksidan.Contohnya, tambahkan kapur ke dalam air dan biarkan air terkena cahaya matahari selama kira-kira 30 minit untuk membersihkan bakteria. Ia berbeza jika anda hanya bergantung pada cahaya matahari tanpa campuran kapur, masa yang diperlukan untuk membersihkan air dari kuman boleh sampai enam jam.

  • Mmenyembuhkan jerawat

    Terapi limau berpotensi menghilangkan jerawat, termasuk semasa kehamilan. Ini berdasarkan kandungan asid alfa hidroksi (AHA) dalam limau, yang membantu membuka liang pori dan membuang sel-sel kulit mati, apabila disapukan terus ke kulit. Selain itu, asid alfa hidroksi dalam kapur juga mempunyai kesan antibakteria, sangat mudah digunakan, hanya perah kapur, kemudian sapukan secara langsung pada kulit yang berjerawat menggunakan kapas. Biarkan selama 10 minit atau sehingga kering, kemudian bilas dengan air.

  • Menjaga kesihatan dinding arteri

    Arteri yang sihat sangat penting untuk membawa darah dari jantung ke organ tubuh. Antioksidan berperanan menjaga kesihatan arteri anda. Dalam satu kajian, kulit limau mengandungi antioksidan yang dapat mencegah proses aterogenesisIni adalah penumpukan plak pada dinding arteri. Anda boleh mendapat faedah ini dengan memprosesnya menjadi jus limau nipis.

Tetapi anda perlu ingat, menyapu jus limau secara langsung ke kulit harus dilakukan dengan teliti. Dianjurkan untuk melakukan ujian alergi terlebih dahulu, kerana sebilangan orang mempunyai kulit yang sensitif terhadap jus kapur. Sekiranya reaksi alergi atau kerengsaan berlaku pada kulit, kulit akan menjadi lebih sensitif terhadap cahaya matahari.

Terapi limau mempunyai pelbagai manfaat kesihatan yang berpotensi. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai terapi kapur, terutamanya jika anda mempunyai keadaan kesihatan yang istimewa.