Keluarga

Kehamilan Kehamilan: Apa Yang Sebenarnya Terjadi?

Kehamilan tidak selalu menyebabkan gejala yang mengganggu. Ada kalanya kehamilan membawa sesuatu yang menggembirakan, misalnya cahaya kehamilan. Semasa mengalami cahaya kehamilan, Kulit hamil akan kelihatan lebih cantik, cerah, dan berkilat.

Ketika hamil, wanita akan mengalami banyak perubahan dalam tubuh mereka, mulai dari peningkatan jumlah darah hingga perubahan kadar hormon. Perubahan ini boleh menyebabkan wanita hamil mengalami beberapa keluhan, seperti sembelit, mual, dan juga kulit yang menghitam.

Walau bagaimanapun, perubahan ini semasa kehamilan tidak selalu mengganggu. kamu tahu. Semasa mengandung, kulit wanita hamil mungkin kelihatan lebih berkilat, cerah, dan kemerahan. Fenomena ini dikenali sebagai cahaya kehamilan.

Terdapat pelbagai mitos yang mengatakan bahawa perubahan kulit ini berkaitan dengan jantina janin, tetapi mitos ini tidak terbukti benar.

Perkara Mengenai Cahaya Kehamilan

Cahaya kehamilan adalah istilah untuk menggambarkan kulit yang kelihatan lebih cerah dan berkilat semasa mengandung. Perubahan pada kulit wanita hamil biasanya berlaku ketika kehamilan memasuki trimester kedua, tetapi ada juga wanita hamil yang merasakannya sepanjang kehamilan.

Sebab berlakunya cahaya kehamilan ia tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, penyelidikan setakat ini menunjukkan bahawa cahaya kehamilan disebabkan oleh perubahan tahap hormon dalam tubuh wanita hamil.

Hormon kehamilan yang meningkat, seperti estrogen dan progesteron, diketahui menjadikan kelenjar kulit menghasilkan lebih banyak minyak atau sebum. Kesannya, kulit akan kelihatan lebih berkilau dan berseri.

Di samping itu, sepanjang kehamilan, jumlah darah dalam tubuh wanita hamil akan meningkat hingga 50 peratus. Peningkatan aliran dan peredaran darah ini juga diketahui menjadikan kulit wanita hamil kelihatan lebih cerah dan lebih cerah.

Cahaya Kehamilan dan Penjagaan Kulit

Malangnya, cahaya kehamilan tidak kekal selamanya. Fenomena unik ini pada wanita hamil biasanya hilang setelah melahirkan. Sebenarnya, sebilangan wanita hamil telah berhenti merasakan kesannya cahaya kehamilan walaupun masih mengandung.

Walau bagaimanapun, wanita hamil tidak perlu bersedih. Supaya kulit sentiasa menawan walaupun zaman cahaya kehamilan telah berlalu, terdapat beberapa cara untuk merawat kulit semasa kehamilan yang boleh dilakukan oleh wanita hamil, termasuk:

1. Gunakan pelembap

Kulit hamil boleh menjadi kering dengan lebih senang semasa mengandung. Oleh itu, doktor biasanya menasihatkan wanita hamil untuk selalu menggunakan pelembap. Walau bagaimanapun, wanita hamil tidak boleh memilih produk pelembap secara sembarangan.

Agar lebih selamat digunakan, wanita hamil disarankan memilih pelembap yang terbuat dari bahan kimia ringan, tidak mengandung wangian, dan tidak mengandung minyak atau diberi label 'bukan komedogenik '.

2. Sapukan pelindung matahari secara berkala

Sekiranya ibu hamil ingin pergi ke luar rumah, biasakanlah untuk selalu menggunakan pelindung matahari 30 minit lebih awal. Tujuannya adalah agar wanita hamil dapat mengelakkan pelbagai bahaya sinar UV.

Untuk memberikan perlindungan maksimum, pilih produk pelindung matahari yang berisi zink oksida atau titanium dioksida kerana ia mampu memberikan perlindungan terhadap semua jenis sinar ultraviolet di bawah sinar matahari. Pastikan juga produk yang anda pilih mempunyai SPF 30 atau lebih.

3. Jangan menggunakan ubat jerawat secara sembarangan

Kulit berminyak boleh membuat wanita hamil terdedah kepada jerawat. Namun, untuk mengatasinya, wanita hamil tidak disarankan menggunakan ubat apa pun.

Semasa mengandung, elakkan menggunakan ubat jerawat yang mengandungi tretinoin dan retinol kerana berpotensi menyebabkan gangguan atau kecacatan pada janin. Wanita hamil juga dinasihatkan untuk membatasi penggunaan produk penjagaan kulit yang mengandungi dos salisilat yang tinggi.

Sekiranya wanita hamil mempunyai jerawat, cubalah membersihkan wajah anda 2 kali sehari dengan air suam dan sabun berasaskan bahan kimia ringan yang tidak menyebabkan kerengsaan. Sekiranya anda ingin merawat jerawat menggunakan ubat, wanita hamil harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan ubat jerawat yang selamat digunakan semasa kehamilan.

4. Gunakan pencuci muka (pembersih)

Peningkatan pengeluaran minyak pada kulit memang boleh menjadikan kulit kelihatan berkilat dan bercahaya. Namun, di sisi lain, ini juga berpotensi mencetuskan pertumbuhan jerawat. Untuk mengelakkan ini, wanita hamil boleh menggunakan pencuci muka atau pembersih bebas dari minyak, wangian, dan alkohol untuk membersihkan dan mengurangkan kadar minyak di wajah.

Selain melaksanakan upaya di atas, menjaga agar kulit tampak berseri dan memerah juga harus disertai dengan gaya hidup yang sihat, seperti memakan makanan berkhasiat yang seimbang, berolahraga secara teratur, cukup istirahat, minum banyak air, menghindari tekanan, dan menjauhkan diri dari rokok dan alkohol.

Juga lakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala kepada pakar sakit puan. Semasa menjalani pemeriksaan, wanita hamil boleh mendapatkan nasihat daripada doktor mengenai cara menjaga kulit mereka semasa hamil dan bagaimana menjaga kesihatan wanita hamil dan anak kecil mereka dalam kandungan.