Keluarga

Persediaan Ini Perlu Sehingga Perjalanan Babymoon Membuat Wanita Hamil Gembira

Wanita hamil yang merancang untuk melakukan perjalanan babymoon dengan Ayah? Ayuh, sediakan semuanya dengan teliti agar masa percutian menjadi menyeronokkan dan selamat dilakukan. Ingin tahu apa yang perlu disediakan? Mari lihat panduan di bawah.

Perjalanan babymoon atau bercuti ketika hamil kini popular dengan pasangan yang akan mempunyai anak. Babymoon dianggap sebagai "ruang" untuk menikmati kebersamaan dengan pasangan sebelum Si Kecil dilahirkan ke dunia.

Wanita dan bapa mengandung berasa begitu? Ayuh, pertimbangkan beberapa perkara sebelum perjalanan babymoon selesai. Sebabnya, perjalanan atau perjalanan ketika hamil tentunya akan lebih menyusahkan kerana keselesaan dan keselamatan wanita hamil semasa perjalanan mesti dipertimbangkan agar semuanya dapat berjalan dengan lancar.

Masa yang tepat untuk Babymoon

Bila neraka masa yang sesuai untuk dilakukan babymoon? Sebenarnya, selagi kesihatan wanita hamil dan rahim terjaga,babymoon Ini boleh dilakukan hingga kehamilan 36 minggu.

Walau bagaimanapun, usia kehamilan 14-28 minggu dianggap masa yang paling selamat. Sebabnya adalah kerana pada usia ini, aduan kehamilan seperti loya sudah reda dan kehamilan juga tidak begitu besar.

Walaupun selamat, wanita hamil masih perlu berjumpa pakar sakit puan sebelum melakukan perjalanan, terutamanya jika mereka ingin pergi jauh. Bagi wanita hamil yang berisiko mengalami komplikasi kehamilan, seperti preeklampsia dan pecahnya membran pramatang, mungkin tidak dianjurkan untuk melakukan perjalanan babymoon.

Wanita hamil yang mengandung anak kembar dan berisiko melahirkan bayi pramatang juga sama. Anda harus mengelakkan perjalanan, terutamanya jika anda hamil 32 minggu.

Sementara itu, wanita hamil yang menderita anemia, penyakit pernafasan, pendarahan, penyakit jantung, patah tulang, atau anemia yang teruk harus mempertimbangkan semula perjalanan. babymoon apa yang anda mahu lakukan untuk kesihatan wanita hamil dan janin.

Babymoon awak kat mana?

Wanita hamil perlu sedar bahawa memilih lokasi percutian babymoon Ini berbeza dengan mencari tempat rekreasi ketika anda tidak hamil. Oleh itu, wanita hamil disarankan memilih tempat percutian yang tidak lebih dari 2 jam perjalanan, baik dengan kapal terbang atau darat.

Ini penting untuk diperhatikan kerana demi kemudahan dan mengurangkan risiko masalah kesihatan yang serius.

Perjalanan yang memerlukan wanita hamil untuk duduk dalam jangka masa yang lama, misalnya, dikhuatiri akan menyebabkan wanita hamil menderita trombosis urat dalam (DVT). Keadaan ini tidak dapat dipandang rendah kerana menyebabkan pembekuan darah yang menyebabkan sakit dan kekejangan pada kaki.

Jadi, sebelum merancang perjalanan babymoon, Wanita hamil mesti mempertimbangkan semuanya dengan teliti.

Bagi wanita hamil yang suka pergi ke tempat baru atau tempat yang jauh dan mempunyai pantai, cubalah mengelakkan lokasi yang endemik untuk penyakit serius, seperti malaria. Tempat yang tidak bersih juga harus dielakkan kerana boleh membahayakan kehamilan.

Untuk mengurangkan perkara yang tidak diingini, ibu dan ibu hamil juga harus memperhatikan lokasi dan kemudahan akses ke kemudahan kesihatan.

Ini adalah untuk menjangkakan perkara-perkara yang tidak diingini yang memaksa wanita hamil untuk dibawa ke ER kerana keadaan kecemasan. Contohnya, pendarahan faraj pada wanita hamil, muntah atau cirit-birit yang teruk, dan gejala preeklamsia.

Persiapan Sebelum Bertolak Babymoon

Oleh itu babymoon tidak membahayakan kesihatan ibu hamil dan anak kecil mereka, luangkan masa untuk melakukan perkara di bawah sebelum pergi, oke:

 • Periksa kehamilan anda dengan pakar sakit puan. Pastikan wanita hamil boleh menghubungi doktor sekiranya terdapat keadaan tertentu semasa perjalanan
 • Periksa sama ada terdapat vaksin yang perlu diambil sebelum pergi. Umumnya wanita hamil tidak dapat menerima vaksin hidup kerana boleh membahayakan janin. Sementara vaksin tetanus, difteria, pertusis, atau hepatitis B selamat.
 • Rancangkan perjalanan secara terperinci. Wanita hamil boleh meminta bantuan Ayah atau ejen pelancongan untuk menyiapkan semuanya. Ini termasuk pilihan tempat duduk, insurans perjalanan, makanan istimewa, hingga butiran penginapan di destinasi.
 • Duduk tidak jauh dari tandas. Ini akan memudahkan ibu hamil sekiranya mereka tiba-tiba ingin membuang air besar. Selain itu, tempat duduk di koridor juga boleh menjadi pilihan ketika ibu hamil melakukan perjalanan dengan kereta api atau kapal terbang kerana dapat memudahkan wanita hamil berdiri atau meregangkan kaki.
 • Pertimbangkan untuk membeli insurans perjalanan.
 • Elakkan aktiviti berisiko, seperti menunggang kuda, melayari, menyelam, luncur ais, atau rendam dalam air panas.

Tidak kurang pentingnya, anda mesti berjumpa pakar sakit puan sebelum membuat keputusan untuk menjalani babymoon. Sekiranya doktor mengizinkan, ikuti nasihatnya dan jangan lupa membawa surat doktor, dokumen kesihatan, ubat-ubatan, dan vitamin yang telah diresepkan.

Peralatan Babymoon Apa yang perlu dibawa

Semasa dalam perjalanan babymoonWanita hamil perlu membawa peralatan peribadi agar sentiasa selesa. Senarai di bawah ini dapat membantu anda mengingat apa yang perlu dibungkus dalam beg anda:

 • Bawa 1 botol air yang boleh diisi semula secara berterusan untuk mengelakkan ibu hamil tidak mengalami dehidrasi. Lebih baik mengkonsumsi air botol daripada minum air yang tidak terkenal dengan kebersihannya. Utamakan minum air mineral daripada minuman ringan atau jus buah yang dibungkus.
 • Sediakan 1 beg kecil yang siap dibawa kemana-mana dengan kandungan barang penting, dompet, telefon bimbit, dan vitamin atau ubat-ubatan.
 • Sediakan kertas tandas, cecair antiseptik, atau sabun cair, jika ia tidak terdapat di tandas awam.
 • Bawa makanan ringan kegemaran wanita hamil. Kacang, keropok oat, atau buah kering boleh menjadi pilihan makanan ringan.
 • Pakai pakaian bersalin yang selesa, termasuk seluar dalam. Sesuaikan pilihan pakaian dengan cuaca di tempat yang harus ditangani.
 • Elakkan memakai seluar dan denim yang ketat sebentar. Pakai juga kasut yang selesa.
 • Jangan lupa membawa bantal perjalanan khas untuk membuat wanita hamil lebih selesa.
 • Jangan membawa barang kemas yang anda rasa akan merepotkan, seperti gelang atau kalung.

Dengan persiapan yang rapi, perjalanan babymoon akan menjadi pengalaman yang menggembirakan yang menjadikan ibu hamil dan ayah lebih bersedia untuk menyambut kelahiran anak mereka.

Namun, sekiranya keadaan wanita hamil itu tidak mengizinkannya melakukan perjalanan babymoon, penginapan walaupun di hotel yang tidak jauh dari rumah boleh menjadi percutian yang menyenangkan. Sebabnya, suasana yang berbeza dapat menjadikan minda menjadi lebih hebat segar.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found