Kesihatan

Gejala dan Rawatan Sindrom Transfusi Kembar ke Kembar

Sindrom transfusi kembar ke kembar adalah komplikasi serius yang boleh berlaku pada kehamilan kembar yang serupa. Keadaan ini menyebabkan ketidakseimbangan aliran darah pada janin kembar, sehinggamengganggubekalan nutrien dan oksigen mereka memerlukan.

Sindrom transfusi kembar ke kembar berlaku apabila bekalan darah yang diperlukan oleh kembar di rahim tidak seimbang. Akibatnya, satu janin mendapat bekalan darah yang banyak, sementara janin yang lain kekurangan.

Sebab Sindrom Transfusi Kembar ke Kembar

Sebab sindrom transfusi kembar-ke-kembar belum diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, pembelahan sel yang terjejas selepas persenyawaan diklaim sebagai penyebab kelainan plasenta dan vaskular pada TTTS.

TTTS adalah keadaan yang tidak boleh dipandang rendah. Ketidakseimbangan bekalan darah yang diterima oleh janin kembar dapat mengganggu pertumbuhan dan perkembangan, dan bahkan menyebabkan kematian.

Janin yang mendapat bekalan darah kecil boleh mengalami kerencatan pertumbuhan dan anemia. Sementara kembar lain yang mendapat bekalan darah terlalu banyak dan mengalami lebihan cairan dapat mengalami gangguan sistem pernafasan, sistem pencernaan, jantung, dan otak.

Tanda dan gejala Sindrom Transfusi Kembar ke Kembar

Sindrom transfusi kembar ke kembar Ia dianggarkan berlaku pada 15 peratus kehamilan kembar yang sama. Oleh itu, ibu yang mengandung anak kembar perlu mengetahui simptom keadaan ini.

Berikut adalah tanda dan simptomnya sindrom transfusi kembar-ke-kembar yang boleh dialami oleh wanita hamil:

  • Pertumbuhan rahim yang cepat.
  • Ukuran rahim dan perut lebih besar daripada usia kehamilan yang biasa.
  • Penambahan berat badan yang berlebihan.
  • Sakit perut, sesak nafas, dan kontraksi.
  • Pembengkakan kaki dan tangan pada awal kehamilan.

Sekiranya anda mengandung anak kembar dan menemui tanda-tanda atau gejala ini, segera berjumpa pakar sakit puan. Doktor akan melakukan beberapa siri pemeriksaan, termasuk ultrasound, untuk menentukan punca aduan yang anda alami. Sekiranya disebabkan oleh TTTS, hasil ultrasound akan menunjukkan perkara berikut:

  • Terdapat hanya satu plasenta.
  • Ukuran dan berat kedua janin adalah berbeza, walaupun mereka sama jantina.
  • Perbezaan saiz kantung amniotik dan tali pusat.
  • Pengumpulan cecair pada salah satu janin kembar.
  • Cecair ketuban berlebihan pada satu janin kembar, sementara janin kembar yang lain mempunyai sedikit cairan ketuban.

Sebagai tambahan kepada pemeriksaan ultrasound, pakar obstetrik boleh mengesyorkan ujian lain, seperti ekokardiografi, atau MRI, untuk mengesahkan keadaannya.

Cara mengatasiSindrom Transfusi Kembar ke Kembar

Wanita hamil yang didiagnosis dengan TTTS akan dinasihatkan untuk selalu berkonsultasi dengan pakar obstetrik mereka. Rawatan untuk TTTS bergantung kepada keparahannya. Sekiranya TTTS tidak teruk, doktor akan memantau keadaan janin secara berkala. Sekiranya keadaan TTTS disyaki dapat menghalang dan mengganggu pertumbuhan dan perkembangan janin, doktor mungkin mengesyorkan:

Amnioreduction

Tindakan ini dilakukan untuk mengurangkan cairan ketuban pada salah satu janin yang mempunyai bekalan cecair berlebihan. Salah satu kaedah yang paling kerap digunakan dalam aminoreduction adalah amniosentesis. Tindakan ini bertujuan untuk menjadikan jumlah cecair amniotik normal dan meningkatkan peredaran darah pada janin.

Pembedahan fetoskopi laser

Sekiranya pengurangan amnior tidak berkesan, fetoskopi laser boleh menjadi alternatif. Tindakan ini dilakukan dengan menyumbat saluran darah yang tidak normal, sehingga janin dapat memperoleh bekalan darah yang seimbang.

Tenaga kerja awal atau pramatang

Dalam beberapa kes, kelahiran juga boleh menjadi pilihan untuk menyelamatkan janin. Prosedur ini biasanya disyorkan semasa paru-paru janin matang.

Walaupun ini adalah keadaan yang jarang berlaku, sindrom transfusi kembar-ke-kembar tidak boleh diabaikan. Ini kerana keadaan TTTS dapat memberi kesan negatif pada janin, mulai dari perkembangan terbantut, kelahiran dengan cacat, hingga kematian. Oleh itu, adalah penting bagi wanita hamil untuk kerap berjumpa dengan pakar sakit puan.