Keluarga

Usaha untuk Bersedia untuk Kehamilan yang Sihat pada usia 40-an

Kehamilan pada usia 40-an lebih berisiko mengalami komplikasi. Namun, anda tidak perlu terlalu risau kerana dengan persiapan yang tepat, kehamilan yang sihat pada usia 40-an tidak mustahil.

Ketika berusia 40-an, kadar kesuburan anda akan menurun, tetapi masih ada peluang untuk hamil. Walau bagaimanapun, risiko komplikasi kehamilan cenderung lebih tinggi, terutamanya jika anda juga mengalami masalah kesihatan tertentu, seperti diabetes atau tekanan darah tinggi.

Untuk mengurangkan risiko ini, anda mesti mempersiapkan diri dengan baik agar kesihatan dijaga dengan lebih baik dan janin di dalam rahim tetap sihat agar proses kelahiran dapat berjalan dengan lancar.

Petua untuk Mendapatkan dan Mengandung Kehamilan yang Sihat pada usia 40-an

Walaupun memerlukan usaha tambahan, anda dan pasangan masih dapat memenuhi impian anda untuk hamil dan melahirkan bayi yang sihat pada usia 40-an. Caranya adalah dengan:

1. Mengamalkan gaya hidup sihat

Risiko komplikasi memang lebih besar, jadi anda mesti menjaga kesihatan anda. Caranya adalah dengan mengamalkan gaya hidup sihat. Anda disarankan untuk makan makanan yang sihat, berhenti merokok, hadkan pengambilan alkohol, dan bersenam dengan kerap.

Kemudian, ambil vitamin pranatal seperti yang disyorkan oleh doktor anda. Ini penting untuk dilakukan agar keperluan vitamin dan mineral semasa kehamilan dapat dipenuhi dengan betul.

2. Pemeriksaan kesihatan

Pada usia 40, simpanan sel telur tidak banyak, dan kualiti sperma juga menurun. Untuk itu, anda dan pasangan anda perlu melakukan pemeriksaan kesihatan bersama.

Dengan melakukan pemeriksaan kesihatan, doktor dapat menilai tahap kesuburan anda dan pasangan anda, serta mengesan keadaan kesihatan yang boleh mengganggu kehamilan anda.

Dengan pemeriksaan ini, doktor akan memberikan rawatan, serta menentukan langkah-langkah yang betul, dan bahkan merancang program kehamilan. Oleh itu, jika anda tidak hamil setelah 6 bulan melakukan hubungan seks tanpa perlindungan atau kontrasepsi lain, disarankan untuk berjumpa pakar sakit puan.

3. Berhati-hati dengan gangguan kehamilan

Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, kehamilan pada usia 40-an dua kali lebih mungkin mengalami komplikasi kehamilan. Komplikasi yang mengintai termasuk diabetes kehamilan, hipertensi, preeklamsia, plasenta previa, dan pecahnya membran pramatang.

Untuk mengurangkan risiko ini, anda perlu menjaga kesihatan dan kandungan anda. Kemudian, perhatikan gejala yang muncul, dan periksa dengan doktor anda secara berkala, sehingga kehamilan anda dapat dipantau dari semasa ke semasa.

4. Berfikir positif

Wanita yang hamil berusia 40-an juga perlu terus berfikir positif dan percaya bahawa mereka boleh menjalani kehamilan yang sihat. Ini penting untuk diperhatikan, kerana apa yang anda fikirkan akan mempengaruhi kesihatan mental dan fizikal anda.

Oleh itu, jangan teragak-agak untuk berkongsi pendapat anda dengan doktor yang berpengalaman menangani kehamilan yang sudah lanjut. Sekiranya perlu, tanyakan atau beritahu tentang apa yang anda alami kepada saudara-mara yang telah merancang kehamilan pada usia 40-an, supaya anda lebih bersedia untuk hamil.

Walaupun berisiko, kehamilan pada usia 40-an sebenarnya mempunyai sisi positif. Pada usia ini, keperibadian calon ibu dan bapa dianggap lebih dewasa dan matang. Begitu juga dengan keadaan kerjaya dan kewangan, yang biasanya cenderung lebih mantap.

Kehamilan pada usia 40-an juga cenderung cenderung mempunyai anak kembar, baik secara semula jadi atau melalui IVF.

Walaupun terdengar sukar dan membimbangkan, anda tidak perlu takut untuk hamil pada usia 40-an. Dengan persediaan yang rapi, sihat secara fizikal dan mental, anda dapat melalui semua proses kehamilan dengan lebih mudah. Lebih-lebih lagi, jika anda mengikuti semua cadangan yang diberikan oleh pakar obstetrik.