Kehidupan yang sihat

Penyakit kulit kanak-kanak boleh bermula dari pengambilan makanan

Penyakit kulit pada kanak-kanak tidak hanya dipengaruhi oleh produk penjagaan kulit, tetapi juga oleh pengambilan makanan. Oleh itu, mari cuba periksa lagi jenis makanan yang perlu diberikan oleh berhati-hatikekepada si Kecil.

Makanan yang dimakan oleh kanak-kanak dapat menentukan kesihatan kulit mereka, baik dari jenis makanan dan kandungan nutrisinya. Jenis makanan atau kekurangan pemakanan tertentu boleh menyebabkan gangguan pada kulit. Namun, kadang-kadang ibu bapa tidak menyedari bahawa keadaan kulit anak mereka disebabkan oleh makanan.

Penyakit kulit yang terjejas oleh pengambilan makanan

Terdapat beberapa jenis penyakit kulit pada kanak-kanak yang dipengaruhi oleh pengambilan makanan, termasuk:

1. Alahan makanan

Gatal dan kemerahan pada kulit adalah reaksi alahan makanan yang paling biasa. Selain gatal, alergi makanan boleh menyebabkan reaksi yang lebih berbahaya, seperti sesak nafas, muntah, dan pembengkakan wajah.

Satu kajian menyatakan bahawa terdapat sekurang-kurangnya lapan jenis makanan yang paling berisiko menyebabkan reaksi alergi pada anak-anak, seperti susu lembu, telur, kedelai, gandum, ikan, kerang, kacang tanah, dan kacang tanah. kacang badam.

Untuk mengetahui sama ada anak anda mempunyai alahan makanan, cubalah berikan setiap makanan baru tanpa mencampurkannya dengan makanan lain, sehingga anda dapat mengesan makanan mana yang mungkin anak anda alah.

2. Ekzema (atopik ddermatitis)

Berbeza dengan alahan makanan, eksim adalah keadaan kulit pada kanak-kanak yang sudah ada sejak lahir dan biasanya diwarisi. Kulit kanak-kanak yang mengalami eksim cenderung kering, retak, dan mudah menjadi merah dan gatal, tanpa alahan.

Walaupun begitu, kira-kira 30% kanak-kanak yang mengalami eksim juga cenderung alergi terhadap makanan tertentu. Sebenarnya, alahan makanan boleh mencetuskan atau memburukkan lagi gejala eksim. Oleh itu, kanak-kanak yang menghidap eksim juga akan dinasihatkan untuk mengelakkan makanan alergen agar ekzema mereka tidak berulang.

3. Ruam lampin

Ruam lampin bukan sahaja disebabkan oleh keadaan lampin yang tidak bersih. Makanan berasid dianggap menjadikan najis kanak-kanak juga berasid. Sifat asid ini dapat merengsakan kulit, sehingga kulit di sekitar dubur menjadi sakit dan merah.

Jadi, anda harus berhati-hati ketika memberi makanan berasid, seperti tomato, jeruk, strawberi, nanas, dan makanan atau minuman berasaskan buah lain, ya, Bun. Juga pastikan untuk menukar lampin kotor secara berkala dan bersihkan kawasan di sekitar alat kelamin dan punggung bayi anda sehingga kering sepenuhnya.

4. Karotenemia

Karotenemia adalah keadaan yang dicirikan oleh kulit berwarna kekuningan atau oren kerana tahap beta-karoten dalam darah yang berlebihan. Ini boleh berlaku apabila bayi makan terlalu banyak makanan yang tinggi karotena, seperti wortel, jagung, kentang, kuning telur, bayam, dan labu.

Keadaan ini sebenarnya tidak mengganggu, tetapi ramai ibu bapa risau apabila melihat kulit anak mereka berwarna kuning. Untuk mencegah dan mengatasinya, elakkan memberi anak anda terlalu banyak makanan karotena tinggi dan ubah dengan jenis makanan lain.

5. Kulit nipis dan kering

Kulit kanak-kanak nipis dan kering, dicirikan oleh kulit bersisik dan mudah cedera dan lebam. Rambut kanak-kanak yang kulitnya seperti ini juga nipis dan mudah rontok. Biasanya, keadaan ini dialami oleh kanak-kanak yang kekurangan pengambilan makanan atau kekurangan zat makanan.

6. Dermatosis turapan gila

Dermatosis turapan gila juga merupakan salah satu gangguan kulit pada kanak-kanak yang berlaku kerana kekurangan pengambilan protein atau kwashiorkor. Gangguan ini boleh dicirikan oleh kulit kering dengan tompok merah jambu atau coklat yang tidak stabil.

Untuk mengatasi penyakit kulit akibat kekurangan zat makanan, salah satu cara berkesan yang dapat dilakukan adalah dengan memenuhi kecukupan nutrisi tubuh melalui diet yang sihat dan seimbang.

Sekarang anda tahu, betul, jenis penyakit kulit pada kanak-kanak yang dipengaruhi oleh pengambilan makanan? Untuk memastikan kulit si kecil anda sihat, anda perlu memberikannya pelbagai makanan seimbang dari segi nutrien. Selain itu, elakkan memberi bahan makanan yang sama berulang kali.

Walaupun ada beberapa makanan yang boleh mencetuskan penyakit kulit, itu tidak bermaksud makanan jenis ini sama sekali tidak boleh diberikan kepada anak-anak. Ibu perlu mengelakkan sejenis makanan hanya jika Si Kecil terbukti alergi terhadap bahan makanan tersebut.

Sekiranya peningkatan dalam diet masih tidak mempengaruhi keadaan kulit anak kecil anda, disarankan agar anda berjumpa doktor. Dengan cara itu, doktor dapat menentukan punca penyakit kulit yang dialami oleh Si Kecil dan memberikan rawatan.