Kesihatan

Panduan Mencampurkan Susu Payudara Segar dengan Susu Yang Disimpan

Jumlah susu yang keluar setiap kali anda menyatakan secara amnya tidak selalu sama. Kadang-kadang sedikit, juga boleh berlimpah. Untuk menjimatkan ruang simpanan, Busui dapat Macam mana boleh jadi gabungkan atau campurkan susu ibu baru dengan susu yang disimpan. Bagaimana untuk? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Mengekspresikan susu ibu lebih kerap dilakukan oleh ibu yang bekerja, kerana mereka tidak selalu berada di sisi bayi, jadi mereka tidak dapat menyusui dengan segera ketika bayi lapar. Selain itu, susu ibu mesti dikeluarkan secara berkala agar payudara tidak membengkak dan dapat mencegah mastitis.

Rutin mengekspresikan susu ibu juga dapat meningkatkan penghasilannya sehingga bayi dapat mendapat susu yang cukup.

Adakah boleh mencampurkan susu ibu segar dengan susu yang disimpan?

Jawapannya, anda boleh. Namun, ada beberapa hal yang harus diperhatikan oleh Busui, yaitu:

  • Basuh tangan anda sebelum mula mengepam atau mengeluarkan susu ibu. Tujuannya adalah bahawa susu ibu yang diekspresikan tidak tercemar oleh kuman, jadi selamat diberikan kepada si kecil.
  • Apabila anda ingin menggabungkan susu ibu, pastikan susu ibu gabungan adalah susu ibu yang dinyatakan pada hari yang sama.
  • Pastikan kawasan penyimpanan pam dan susu ibu sentiasa bersih setiap kali anda menggunakannya, agar kebersihan susu yang dipam dipelihara.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan berikut, ASIP tidak boleh dicampur:

  • Sekiranya anda ingin memberi ASIP kepada bayi yang dilahirkan sebelum waktunya atau mempunyai sistem imun yang lemah. Susu ibu yang dikeluarkan dari 1 pam untuk bayi dengan keadaan ini tidak boleh dibuka sebelum tiba masanya untuk minum.
  • Sekiranya semasa mengeluarkan susu ibu, Busui tidak berada dalam lingkungan yang bersih atau tidak dapat mencuci tangannya. Daripada susu ibu yang tercemar dan tidak selamat untuk anak kecil anda, susu ibu yang telah dinyatakan lebih baik dibuang.
  • Sekiranya susu ibu dinyatakan pada hari yang berbeza, kerana susu ibu cenderung tidak selamat untuk diminum.
  • Sekiranya susu ibu dibawa dari rumah ke hospital dan ingin diberikan kepada bayi yang dilahirkan sebelum waktunya atau yang sakit.

Cara Mencampurkan Susu Payudara Segar dengan Susu Ibu yang Disimpan

Salah satu sebab mencampurkan susu ibu adalah menjimatkan ruang simpanan. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, ada beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan ketika Busui memutuskan untuk mencampurkan susu ibu segar dengan susu ibu yang tersimpan. Selain itu, Busui juga mesti mematuhi prosedur berikut semasa mencampurkan susu ibu:

Susu ibu segar berbanding susu ibu suhu bilik

Mengepam atau mengeluarkan susu ibu biasanya dilakukan setiap 3-4 jam, dan secara amnya susu ibu segar dapat bertahan selama 4 jam pada suhu bilik. Sekiranya sebelumnya Busui telah mengepam susu ibu, dan susu masih disimpan di dalam bekas simpanan (botol atau plastik) pada suhu bilik, Busui boleh mencampurkannya dengan susu ibu yang telah dinyatakan oleh Busui.

Walau bagaimanapun, pastikan susu ibu tidak berada di dalam botol atau plastik selama lebih dari 4 jam iya. Penting bagi Busui untuk mengetahui bahawa ASIP yang telah dipam sebelumnya (contohnya tiga jam yang lalu) dan digabungkan dengan ASIP yang baru sahaja diperah, maka tempoh sahnya campuran ASIP bukanlah ASIP baru, tetapi ASIP tiga jam yang lalu. Jadi, ada baiknya Busui segera memberikannya kepada si kecil atau segera menyimpannya di dalam peti sejuk.

Susu ibu segar berbanding susu ibu sejuk

Selain menggabungkan susu ibu segar dengan susu ibu yang disimpan pada suhu bilik, Busui juga boleh mencampurkan susu ibu segar dengan susu ibu yang telah disimpan di dalam peti sejuk.

Tetapi Busui tidak dapat segera menggabungkan susu ibu yang dinyatakan. Anda mesti menyimpan susu ibu segar terlebih dahulu di dalam peti sejuk, sekurang-kurangnya selama 30 minit, kemudian anda boleh mencampurkannya dengan susu sejuk. Tujuannya adalah untuk menyamakan suhu kedua-dua ASIP. Namun, ini hanya berlaku untuk susu ibu yang dinyatakan pada hari yang sama, ya, Bun.

Susu ibu segar berbanding susu ibu beku

Tidak mencampurkan susu ibu segar dengan beku tidak digalakkan, kerana suhunya tidak sama, sehingga boleh merosakkan susu yang diekspresikan.

Selain itu, susu ibu beku yang dicampurkan dengan susu ibu cair juga boleh menjadi cair. Walaupun susu ibu beku yang telah dicairkan tidak boleh dibekukan kembali. Oleh itu, Busui disyorkan untuk menyimpannya di tempat yang berasingan.

Sekiranya Busui tidak dapat menyusu sepanjang masa, mengepam atau mengeluarkan susu ibu dan menyimpannya adalah pilihan terbaik. Walau bagaimanapun, ingat cara menyimpan susu ibu yang betul dan sentiasa pastikan peralatan untuk mengeluarkan susu ibu dan tempat penyimpanannya bersih dan selamat untuk bayi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found