Kesihatan

Merawat Kulit Yang Sihat Selepas Rawatan Kemoterapi

Rawatan kemoterapi adalah salah satu rawatan yang berguna untuk membunuh sel barah. Tetapi malangnya, banyak pesakit mengadu kesan sampingan rawatan ini, Salah satunya adalah kulit kering.

Kemoterapi boleh menjadi sukar, terutamanya kerana kesan sampingan yang boleh ditimbulkannya. Rawatan ini mempunyai kesan yang cukup teruk pada tubuh, termasuk kerengsaan dan kulit kering yang boleh terjadi selepas rawatan kemoterapi. Kulit kering memang boleh menjengkelkan, terutama pada pesakit kemoterapi, yang pada umumnya berada dalam keadaan lemah. Namun, itu tidak bermaksud ia tidak dapat diselesaikan.

Kesan Rawatan Kemoterapi pada Kulit

Rawatan kemoterapi dilakukan sebagai langkah memerangi sel barah yang ada di dalam badan. Masa dan dos kemoterapi ditentukan mengikut jenis barah, keadaan kesihatan, dan tahap barah yang dialami.

Salah satu perkara yang menjadi perhatian rawatan kemoterapi adalah kesan sampingan yang ditimbulkannya. Beberapa kesan sampingan rawatan kemoterapi yang sering diadukan adalah keguguran rambut, cirit-birit, jangkitan, anemia, sembelit, mual dan muntah, hingga kehilangan kelembapan kulit yang menyebabkan kulit kering.

Kulit kering ini adalah kesan ubat kemoterapi di dalam badan. Ketika ubat kemoterapi berfungsi membunuh sel barah, pada masa yang sama ubat ini juga memusnahkan sel normal ke seluruh tubuh, termasuk sel kulit.

Selain kulit kering, kesan sampingan yang juga berlaku pada kulit akibat rawatan kemoterapi termasuk:

 • Kemerahan
 • ruam
 • Gatal
 • jerawat

Sebenarnya, dalam beberapa kes lain, kesan sampingan kemoterapi boleh mencetuskan perubahan warna kulit menjadi lebih gelap. Perubahan warna kulit boleh berlaku di seluruh badan, atau hanya di lokasi tertentu, seperti kawasan tubuh yang lebih sering terkena cahaya matahari.

Menjaga kulit yang sihat selepas rawatan kemoterapi dapat dilakukan dengan menggunakan bahan pelembap yang tepat, serta menerapkan tabiat tertentu, untuk meminimumkan kesan kulit kering setelah kemoterapi.

Petua Merawat Kulit Semasa Rawatan Kemoterapi

Untuk menjaga kesihatan kulit anda, dan merawat kerengsaan kulit dan kulit kering setelah kemoterapi, anda boleh menggunakan pelembap kulit. Pilihan pelembap kulit yang boleh digunakan adalah pelembap dengan bahan semula jadi, seperti:

 • Fitosterol, iaitu jenis lemak yang terdapat pada tumbuhan. Fitosterol dipercayai baik untuk menghilangkan kerengsaan kulit secara semula jadi. Dari kajian, fitosterol diketahui berguna dalam melembapkan kulit dan mempunyai kesan anti-radang pada kulit.Selain itu, fitosterol juga berguna dalam mengurangkan kedutan pada kulit dan wajah.
 • mentega shea, bahan semula jadi yang sering digunakan dalam produk penjagaan kulit kerana mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan, menjadikannya baik untuk perawatan kulit. lain daripada itu Shea mentega yang merupakan lemak yang terkandung dalam biji tanaman Shea, berfungsi sebagai pelembap yang baik untuk kulit.
 • Vitamin E, bukan rahsia lagi bahawa vitamin E mempunyai manfaat yang sangat baik untuk kulit. Pelembap yang mengandungi vitamin E dipercayai mempunyai manfaat untuk mencegah penuaan kulit. Ia juga melindungi kulit dari kesan bahan kimia yang digunakan dalam kemoterapi.

Untuk mengatasi masalah kulit kering semasa atau selepas kemoterapi, terdapat beberapa aktiviti harian yang perlu disesuaikan, termasuk:

 • Minum banyak air, dan makan makanan berkhasiat seimbang, termasuk makanan kaya serat dan vitamin yang baik untuk kulit, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.
 • Elakkan mandi terlalu lama, biasanya hanya menghabiskan sekitar 10 minit di bilik mandi.
 • Elakkan mandi dengan air suam, kerana cenderung mengurangi kelembapan kulit.
 • Gunakan sabun ringan tanpa wangian.
 • Pakai pakaian yang lembut dan tidak melekat pada kulit.
 • Basuh pakaian dengan detergen ringan.

Anda juga boleh menggunakan pelindung matahari jika anda ingin keluar di bawah terik matahari. Pelindung matahari melindungi kulit dari kesan sinar ultraviolet (UVA dan UVB) yang boleh merosakkan lapisan dan kelembapan kulit apabila terdedah terlalu lama.

Sekiranya masalah kulit kering semakin teruk, anda harus berjumpa dengan doktor anda mengenai kemungkinan menggunakan ubat-ubatan untuk menjaga kesihatan kulit anda selepas rawatan kemoterapi. Walaupun menjalani kemoterapi itu sukar, tidak mustahil untuk mengatasinya dengan lebih selesa. Pengetahuan yang mencukupi dan semangat untuk pemulihan, disokong oleh rawatan perubatan maksimum, akan sangat membantu anda mengatasi kesan sampingan rawatan kemoterapi dengan betul.