Keluarga

Ibu, ini adalah petua selamat untuk merawat kuku dan kuku bayi

Kuku dan jari kecil bayi sangat lembut dan kelihatan menggemaskan. Untuk menjaga kuku dan jari bayi lembut dan sihat, terdapat beberapa cara untuk merawatnya.

Jari dan kuku bayi masih sangat kecil, terutama bayi baru lahir. Oleh itu, anda perlu sangat berhati-hati dalam menjaganya. Cara menjaga kuku dan jari bayi yang masih sangat terdedah tentunya berbeza dengan cara merawat kuku dan jari anak yang lebih tua.

Cara Menjaga Kesihatan Kuku dan Jari Bayi

Perkara pertama yang harus anda lakukan untuk menjaga kuku dan jari si kecil adalah mencuci tangan sebelum menyentuhnya. Selepas itu, mulailah merawat kuku dan jari bayi dengan cara berikut:

1. Bersihkan semasa mandi

Semasa mandi, jangan lupa untuk selalu membersihkan kuku dan jari si kecil, Bun. Caranya adalah dengan memberi urutan lembut pada jari dan kuku menggunakan tangan yang telah dibalut dengan sabun bayi.

Selain itu, kuku bayi juga dapat dibersihkan dengan menggosoknya dengan sikat lembut, kemudian bilas dengan air suam dan keringkan dengan tuala.

2. Potong kuku dengan kerap

Anda boleh memotong kuku si kecil menggunakan gunting kuku bayi khas. Langkah pertama untuk memotong kuku bayi adalah dengan lembut memegang semua jarinya. Selepas itu, potong kuku bayi satu persatu, mengikut bentuk kuku.

Kuku bayi agak panjang dan mudah, jadi disarankan untuk memotong kuku bayi dua kali seminggu. Waktu terbaik untuk memotong kuku bayi adalah selepas mandi, kerana kuku akan lebih lembut. Anda juga boleh memotong kuku si kecil semasa dia sedang tidur. Semasa tidur, bayi tidak akan bergerak terlalu banyak, jadi lebih mudah memotong kuku.

3. Periksa keadaan kuku dan jari

Jari bayi yang kelihatan bersih, mungkin mempunyai banyak kotoran, seperti bulu atau rambut. Ini kerana jari bayi cenderung berada dalam posisi mencengkam sepanjang hari.

Ibu dinasihatkan untuk memeriksa dan membersihkan jari anak-anak mereka secara berkala. Kuku dan jari bayi dapat dibersihkan dengan tisu basah. Pilih tisu basah yang tidak mengandungi alkohol dan tidak berbau.

Sekiranya anda melihat luka kecil di jari si kecil, jangan panik. Biasanya luka kecil ini dapat sembuh dengan sendirinya tanpa memerlukan rawatan khas. Walau bagaimanapun, anda harus segera berjumpa dengan pakar pediatrik sekiranya anda melihat tanda-tanda jangkitan pada luka, seperti kemerahan atau pembengkakan.

4. Sapukan losyen

Losyen tidak hanya diperlukan untuk merawat kulit bayi yang sudah kering kamu tahu, Ibu. Sebagai gantinya, lotion diperlukan untuk mengelakkan kulit bayi menjadi kering dan tetap lembap, sehingga tetap halus dan lembut. Ibu boleh menggunakan losyen ke tangan si kecil, beberapa minit selepas mandi.

5. Pakai sarung tangan bayi

Untuk menjaga kesihatan kuku dan jari bayi, anda boleh memakai sarung tangan untuk bayi. Ini berguna untuk melindungi tangan bayi dan mencegahnya menggaru kulit. Walau bagaimanapun, jangan selalu memakainya kerana ada kalanya tangan bayi perlu menyentuh objek di sekelilingnya secara aktif.

Menjaga kuku dan jari bayi bersih adalah penting untuk menjaga kesihatannya. Di samping itu, ia juga membantu mewujudkan ikatan dan kepercayaan antara Si Kecil dan Ibu. Jadi, jangan lupa menikmati setiap saat membersihkan jari dan kuku bayi, Bun. Ada masa kemudian, ketika Ibu akan merindui masa kecil Anak kesayangannya.