Kesihatan

Sebab Diet Soda Tidak Lebih Sihat Daripada Soda Biasa

Ramai orang beralih dari pengambilan soda biasa menjadi soda diet. Sebabnya, diet soda dianggap lebih sihat daripada soda Ia normal kerana mengandungi lebih sedikit gula atau kalori. Adakah betul? Lihat penjelasannya di sini.

Produk diet soda pada awalnya diperkenalkan pada tahun 1950-an untuk pesakit diabetes. Namun, lama-kelamaan produk soda diet ini dipasarkan secara lebih luas kepada orang yang ingin mengurangkan penggunaan gula dalam soda.

Kandungan Soda Diet

Walaupun mereka disebut soda diet, itu tidak bermaksud semua soda diet benar-benar bebas dari pemanis. Walaupun tidak menggunakan gula sebenar, minuman ini tetap menggunakan pemanis buatan, seperti aspartam, sakarin, siklamat, atau sukralosa. Pemanis buatan ini bahkan dikatakan 200-13,000 kali lebih manis daripada gula biasa. kamu tahu.

Sebagai tambahan kepada pemanis buatan, soda diet umumnya mengandungi bahan berikut:

  • Air berkarbonat, yang merupakan karbon dioksida dilarutkan dalam air bertekanan.
  • Asid sitrik, malik dan fosforik untuk menambah kelembutan.
  • Pewarna, seperti karotenoid, antosianin, dan karamel.
  • Rasa, baik dari segi semula jadi dan buatan, seperti rasa buah dan rempah.
  • Pengawet, seperti kalium benzoat.

Beberapa soda diet juga menambah vitamin dan mineral untuk menjadikannya lebih sihat.

Risiko Kesihatan yang Berkaitan dengan Penggunaan Soda Diet

Pada dasarnya, kebiasaan memakan minuman yang mengandungi pemanis, baik yang asli dan buatan, boleh menyebabkan pelbagai risiko kesihatan. sekarang, berikut adalah beberapa risiko kesihatan yang boleh berlaku jika anda terlalu banyak makan soda diet:

1. Obesiti

Makan soda diet dikatakan dapat meningkatkan selera makan kerana kandungan pemanis tiruan. Sebabnya, pemanis buatan dalam diet soda dapat mencetuskan tindak balas dopamin di otak dan merangsang rasa lapar.

Apabila dikonsumsi dalam kuantiti yang banyak dan untuk jangka masa yang panjang, ini dapat meningkatkan risiko obesiti dan sindrom metabolik. Risiko ini akan lebih tinggi jika pengambilan soda diet disertai dengan diet yang tidak sihat.

2. Penyakit buah pinggang kronik

Kandungan fosforus yang tinggi dalam diet soda menjadikan asid pada buah pinggang menjadi lebih tinggi. Dalam jangka masa panjang, keadaan ini boleh mengganggu fungsi buah pinggang dan meningkatkan risiko menghidap penyakit buah pinggang kronik.

3. Pukulan

Minuman bertenaga, termasuk soda diet yang dikonsumsi setiap hari, juga dapat meningkatkan risiko strok. Ini lebih berisiko jika orang yang sering mengonsumsi diet soda sudah mengalami keadaan perubatan tertentu, seperti kegemukan atau tekanan darah tinggi.

Memandangkan banyak risiko kesihatan yang boleh berlaku akibat pengambilan soda diet yang berlebihan, kita tidak boleh mempercayai tuntutan kandungan gula rendah dalam minuman ringan.

Oleh itu, jika anda suka atau ketagihan diet soda, cubalah mengurangkannya secara beransur-ansur. Dengan cara itu, anda dapat mengelakkan bahaya memakan soda diet. Sebaliknya, memenuhi keperluan cecair harian tubuh dengan minuman yang lebih sihat, seperti air mineral.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai pengambilan soda diet dan apakah risiko bagi kesihatan anda, anda boleh berjumpa doktor.