Kehidupan yang sihat

Mendapatkan Bahan Aktif dalam Produk Penjagaan Kulit Korea

Beberapa tahun kebelakangan ini, penjagaan kulit Bahasa Korea semakin banyak digunakan oleh masyarakat Indonesia. Produk kecantikan ini didakwa mengandungi pelbagai bahan aktif yang dapat mencerahkan kulit, menjadikan kulit kelihatan lebih cantik dan putih, untuk mencegah penuaan pramatang.

Menurut beberapa penyelidikan kesihatan, terdapat pelbagai bahan aktif yang sering digunakan dalam produk penjagaan kulit Korea untuk mencerahkan dan mencegah penuaan kulit.

Sebilangan bahan aktif ini adalah:

 • Niacinamide
 • Asid hyaluronik
 • Ekstrak tumbuhan, seperti ginseng, lidah buaya, rumput laut, soya, dan teh hijau
 • Air beras atau beras
 • Ekstrak buah, seperti delima, betik, dan epal
 • Lendir siput
 • Arang diaktifkan

Kebaikan Bahan Aktif dalam Penjagaan kulit Korea

Berikut adalah kelebihan bahan aktif dalam produk penjagaan kecantikan Korea:

1. Niacinamide

Niacinamide atau vitamin B3 terdapat dalam banyak produk kecantikan Korea, seperti serum, krim, pembersih, sabun muka pembersihan berganda, dan topeng muka. Beberapa faedah niacinamide untuk kulit adalah:

 • Melembapkan kulit.
 • Mengecilkan liang pori, sehingga kulit kelihatan halus dan lembut.
 • Mencerahkan tona kulit.
 • Mengekalkan keseimbangan kadar minyak atau sebum pada wajah.
 • Memudarkan bintik-bintik gelap, garis-garis halus, dan kedutan di wajah.
 • Melindungi kulit dari kesan berbahaya dari cahaya matahari dan pencemaran.
 • Merawat jerawat.

2. Asid hyaluronik

Banyak produk penjagaan kulit Orang Korea yang menggunakan asid hyaluronik sebagai salah satu komposisinya. Asid hyaluronik Banyak produk kecantikan terdapat dalam krim muka dan serum.

Manfaat asid hyaluronik kerana wajah adalah melembabkan kulit, mencegah keriput, dan memperbaiki kulit yang jengkel, misalnya kerana terbakar sinar matahari. Kandungan ini juga dapat menjadikan kulit kelihatan lebih halus, kencang, dan kelihatan lebih muda.

3. Ginseng

Ginseng adalah tumbuhan herba yang identik dengan Korea. Tumbuhan ini dipercayai mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan dan kecantikan kulit. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa banyak produk kecantikan Korea menggunakan ekstrak ginseng sebagai salah satu bahan mentah.

Ginseng mengandungi sebatian antioksidan dan anti penuaan yang berguna untuk mengurangkan kedutan, melindungi kulit dari pendedahan UV, serta mencerahkan kulit.

4. Kacang soya

Kacang soya sering digunakan sebagai ramuan dalam penjagaan kulit Korea kerana mengandungi banyak zat yang berfungsi sebagai antioksidan, anti penuaan, dan pencerah kulit. Kedelai juga mempunyai kesan seperti estrogen yang diketahui baik untuk kecantikan kulit.

Menurut sebuah kajian, penggunaan pelembap atau krim yang mengandung kedelai selama 12 minggu terbukti dapat mengurangkan bintik-bintik gelap dan garis-garis halus, serta menjadikan kulit bebas kusam.

5. Aloe vera

Salah satu produk kecantikan Korea yang popular adalah gel aloe vera. Tumbuhan ini kaya dengan air, vitamin, mineral dan asid amino. Menurut penyelidikan kesihatan, lidah buaya mempunyai kesan anti-radang, antibakteria, antivirus, dan antiseptik.

Sebilangan kelebihan lidah buaya untuk kecantikan adalah melembapkan kulit, melegakan gatal dan kemerahan akibat kerengsaan kulit, mencegah dan merawat jerawat, dan membantu mempercepat penyembuhan luka pada kulit.

6.Arang aktif (arang diaktifkan)

Arang aktif (arang aktif) adalah bahan karbon atau arang yang terbuat dari arang batu, kayu, tempurung kelapa, dan petroleum yang dipanaskan dengan gas atau bahan kimia tertentu.

Arang, yang telah lama digunakan di Korea, kini menjadi bahan mentah yang popular untuk produk kecantikan, seperti pencuci muka, topeng muka, sabun, dan syampu.

Arang aktif diyakini mempunyai sifat dan fungsi antibakteria sebagai gosok yang dapat membersihkan kotoran dan kuman yang terperangkap di permukaan kulit. Kesan ini dapat menjadikan kulit kelihatan lebih bersih dan cerah.

Selain itu, arang aktif juga dapat digunakan untuk mengurangkan jerawat dan melegakan gatal-gatal dan kemerahan pada kulit akibat gigitan serangga.

7. Rumpai laut

Rumpai laut mengandungi pelbagai nutrien, seperti protein, lemak sihat, asid amino, mineral, dan sebatian flavonoid. Nutrien ini mempunyai kesan antioksidan, anti-penuaan, dan anti-radang, dan mampu mencerahkan kulit. Kerana kandungan nutriennya yang pelbagai, rumput laut dipercayai berkhasiat untuk kesihatan dan kecantikan.

Sebilangan kelebihan rumput laut untuk kecantikan adalah melembapkan dan melembutkan kulit, mencerahkan dan menjadikan kulit kelihatan cantik bercahaya, mengurangkan kedutan, dan melegakan kerengsaan dan alergi, misalnya pada dermatitis atopik atau eksim.

8.Air beras

Air beras mengandungi antioksidan dan nutrien yang mempunyai anti penuaan. Kandungan zat dalam air beras dipercayai dapat membuat kulit lebih lembut dan menghambat pembentukan keriput. Selain itu, air beras juga dapat melindungi kulit dari kerosakan akibat sinar matahari.

Kandungan zat aktif dalam air padi juga dipercayai dapat mengatasi pelbagai masalah pada kulit, seperti kulit kering, kerengsaan kulit, jerawat, eksim, bintik hitam, dan ruam kulit.

9. betik

Selain sedap dimakan dan sihat, betik juga mempunyai khasiat untuk menjadikan kulit lebih kencang dan muda. Ini kerana pepaya mengandungi vitamin C dan likopen yang membantu menghalang dan mengurangkan tanda-tanda penuaan pramatang, seperti kulit yang kendur dan keriput.

Dalam satu kajian, likopen juga dapat mengurangkan kemerahan kulit akibat terbakar sinar matahari.

Sebagai tambahan kepada sembilan ramuan ini, terdapat ramuan lain yang juga banyak digunakan dalam produk penjagaan kulit Korea, iaitu teh hijau.

Teh hijau mengandungi sebatian epigallocatechin gallate (EGCG) yang bertindak sebagai antioksidan dan anti-radang, dan memberikan sejumlah manfaat pada kulit, seperti melembapkan, mengurangkan kedutan, merawat jerawat, dan mencegah barah kulit melanoma.

Walaupun popular, keberkesanan dan keselamatan penggunaan bahan-bahan yang terdapat di dalamnya penjagaan kulit Korea di atas masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Sekiranya anda ingin mencuba produk kecantikan dari negara ginseng ini, pastikan dahulu produk tersebut selamat dan sesuai untuk kulit anda. Anda juga perlu berhati-hati ketika ingin membeli produk kecantikan atau kosmetik buat bahagian dalam balang.

Cara mengujinya adalah dengan menggunakan produk di lengan anda, tunggu beberapa minit, kemudian perhatikan reaksi. Sekiranya kulit menjadi merah dan gatal, ini bermakna kulit anda sensitif terhadap bahan-bahan dalam produk dan anda tidak digalakkan menggunakannya.

Sekiranya anda mempunyai masalah kulit atau kulit sensitif, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi terlebih dahulu sebelum menggunakan produk rawatan atau kosmetik tertentu.