Kehidupan yang sihat

6 Cara Meningkatkan Stamina Semasa Kehamilan

Perubahan hormon dan fizikal semasa hamil boleh membuat wanita hamil merasa letih dengan lebih mudah. Baiklah, agar rasa letih yang timbul tidak bertahan lama dan mengganggu kehamilan, wanita hamil perlu meningkatkan stamina mereka.

Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan stamina wanita hamil agar tidak mudah letih. Bermula dari pengambilan nutrisi harian yang mencukupi, hingga senaman ringan secara berkala, anda boleh lakukan untuk meningkatkan stamina semasa hamil.

Pelbagai Cara Meningkatkan Stamina untuk Wanita Hamil

Berikut adalah langkah-langkah yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk meningkatkan stamina semasa hamil:

1. Tingkatkan masa rehat

Pada awal kehamilan, wanita hamil memerlukan lebih banyak rehat daripada biasa. Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk tidur pada waktu siang dan malam secara berkala, agar mendapat waktu rehat yang cukup. Bagi wanita hamil yang bekerja, luangkan masa untuk tidur sekurang-kurangnya 15 minit semasa rehat.

2. Memenuhi pengambilan pemakanan

Pengambilan nutrisi yang mencukupi pada awal trimester kehamilan juga penting. Dengan pengambilan nutrien yang mencukupi, wanita hamil dapat mengekalkan stamina badan sambil mencegah keletihan semasa hamil.

Pastikan ibu hamil mendapat pengambilan protein, zat besi, dan kalori yang mencukupi. Sekiranya tidak, badan wanita hamil akan kekurangan stamina dan rasa letih akan bertambah teruk.

3. Biasakan aktiviti atau senaman ringan

Walaupun wanita hamil merasa tidak mempunyai tenaga untuk bersenam, cubalah terus melakukan aktiviti fizikal ringan, misalnya dengan berjalan kaki atau berenang selama beberapa minit.

Bersenam secara berkala akan melatih tubuh wanita hamil sehingga menjadi lebih cergas dan bertenaga. Tetapi jangan terlalu memaksakan diri, Ibu. Apabila anda berasa letih, berehat sebentar.

4. Melakukan meditasi

Selain senaman ringan, meditasi juga dapat membantu meningkatkan stamina semasa hamil. Selain itu, meditasi juga dapat menenangkan fikiran ibu hamil yang disebabkan oleh perubahan hormon semasa kehamilan.

5. Mendengar muzik

Percaya atau tidak, mendengar muzik sebenarnya dapat meningkatkan stamina semasa hamil. Dengan mendengar muzik yang mereka sukai, wanita hamil dapat merasa lebih santai dan teruja untuk melalui proses kehamilan.

6. Minum lebih banyak air

Kekurangan cecair atau dehidrasi semasa mengandung boleh menjadi salah satu penyebab penurunan stamina bagi wanita hamil. Untuk mengelakkan ini, wanita hamil disarankan untuk meningkatkan penggunaan air, sekurang-kurangnya 10 gelas sehari.

Tetapi jika ini kerap membuang air kecil pada waktu malam, anda harus minum lebih banyak pada waktu siang dan minum lebih sedikit pada waktu malam.

Sekiranya wanita hamil masih tidak merasakan peningkatan stamina setelah melakukan langkah-langkah di atas, tanyakan nasihat pakar obstetrik anda mengenai cara lain untuk meningkatkan stamina. Kemungkinan doktor akan memberikan suplemen penambah stamina yang dapat membantu ibu hamil agar tidak mudah letih.