Kehidupan yang sihat

Tidak perlu keliru, ada banyak makanan yang mengandungi zat besi

Makan makanan yang mengandungi zat besi sangat penting untuk menjaga kesihatan tubuh. Selain menjadi nutrien penting dalam tubuh, zat besi juga diperlukan dalam proses pengiriman isyarat saraf, dan juga untuk mengikat oksigen dalam sel darah merah.

Orang yang kekurangan pengambilan zat besi berisiko mengalami anemia. Keadaan ini sering dialami oleh wanita, terutamanya wanita hamil. Oleh itu, mulailah membiasakan diri dengan makanan yang mengandungi zat besi.

Pelbagai Makanan Yang Mengandungi Zat Besi

Secara umum, terdapat dua jenis zat besi dari makanan, iaitu: heme dan bukan heme. Besi heme berasal dari hemoglobin haiwan, sementara zat besi bukan heme berasal dari tanaman.

 Berikut adalah beberapa jenis makanan yang boleh anda makan untuk memenuhi keperluan zat besi harian anda:

1. Hati

Hati daging lembu dan hati ayam termasuk makanan yang mengandung zat besi tinggi. Satu bahagian hati sapi seberat 85 gram mengandungi 5 mg zat besi. Manakala 100 gram hati ayam mengandungi 10 mg zat besi.

Namun, berhati-hatilah dalam memakannya, kerana hati mengandung kolesterol tinggi. Wanita hamil juga harus berhati-hati dalam mengkonsumsi hati, kerana jika dikonsumsi secara berlebihan, ada risiko menyebabkan kelebihan vitamin A yang berbahaya bagi janin.

 2. daging merah

Daging sapi adalah makanan yang mengandungi zat besi tertinggi berbanding jenis daging merah yang lain. Dalam 100 gram daging lembu, mengandungi 3.5 mg zat besi. Jenis daging lain yang juga mengandungi zat besi yang tinggi adalah daging kambing atau kambing.

3. Bayam

Bayam adalah sayur yang terkenal kaya dengan zat besi. Sebelum meminumnya, anda disyorkan untuk memasaknya terlebih dahulu agar besi dalam bayam lebih mudah diserap oleh badan.

Satu cawan bayam yang dimasak mengandungi 6 mg zat besi, serta pelbagai nutrien lain, seperti protein, vitamin A, vitamin E, kalsium, dan serat.

 4. Kacang soya

Kandungan nutrien kacang soya bukan hanya zat besi. Kacang soya juga mengandung mangan yang menyokong proses kimia tubuh, dan juga tembaga yang menjaga sistem imun dan saluran darah. Kacang soya boleh dimakan sebagai makanan ringan atau diolah menjadi lauk.

 5. Tiram

Satu tiram mengandungi 3-5 mg zat besi. Ini bermaksud, sepinggan tiram sudah cukup untuk memenuhi keperluan besi dalam sehari. Tiram senang diperoleh dan cara memprosesnya adalah mudah.

Dengan memakan tiram, anda bukan sahaja mendapat zat besi, tetapi juga zink dan vitamin B12. Selain tiram, salmon dan tuna juga mengandung zat besi yang tinggi.

Terdapat pelbagai pilihan makanan yang mengandungi zat besi, jadi sebenarnya tidak sukar untuk mendapatkan cukup zat ini. Tetapi bagi wanita hamil, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar kandungan anda mengenai bahagian dan jenis makanan yang selamat untuk dimakan untuk mendapatkan zat besi.

Sekiranya anda sering merasa letih, pucat, atau pingsan, berjumpa doktor dengan segera. Keluhan ini dapat menunjukkan anda mengalami anemia kerana kekurangan zat besi (anemia kekurangan zat besi). Doktor akan mengetahui penyebabnya dan memberikan rawatan yang sesuai.