Keluarga

Jangan memandang ringan, ini adalah kesan menjerit pada anak-anak

Ketika mereka beremosi dan marah, tidak sedikit ibu bapa yang suka berteriak kepada anak-anak mereka. Sebenarnya, tabiat ini boleh memberi kesan buruk kepada anak-anak. Ayuh, ketahui apa kesan negatif yang boleh berlaku kepada anak-anak kerana kebiasaan menjerit oleh ibu bapa dan bagaimana menjauhinya.

Ibu dan Bapa, membesarkan dan mendidik anak tidak mudah, bukan? Ketika mereka kecewa dan marah, banyak ibu bapa sering menjadi tidak sabar, jadi mereka suka berteriak atau mungkin mengatakan perkara kasar kepada anak-anak mereka.

Namun, sebenarnya, disiplin yang terlalu keras, seperti sering menjerit atau memarahi anak-anak, sebenarnya boleh memberi kesan negatif terhadap pertumbuhan dan perkembangan dan pembentukan watak anak-anak di masa depan. kamu tahu. Sering berteriak ketika bertengkar dengan pasangan di hadapan anak-anak juga tidak baik.

Pelbagai Kesan Menjerit Terhadap Kanak-kanak

Berikut adalah beberapa kesan menjerit pada kanak-kanak yang boleh berlaku:

1. Menjadikan tingkah laku anak lebih teruk

Sekiranya anda berfikir bahawa menjerit kepada anak anda akan mengubah tingkah lakunya menjadi lebih baik, ini salah. Penyelidikan menunjukkan bahawa berteriak sebenarnya boleh membuat tingkah laku anak kecil anda lebih teruk.

Apabila sering dimarahi dan dimarahi, kanak-kanak bahkan boleh menjadi pemberontak dan lebih agresif. Berteriak pada anak juga boleh menyebabkan dia merasa tertekan, meningkatkan risiko anak itu tidak berfungsi.

2. Menurunkan keyakinan diri anak

Kebiasaan ibu bapa berteriak kepada anak-anak mereka juga dapat menurunkan harga diri dan keyakinan diri mereka. Sebabnya, jika anda sering dimarahi oleh orang yang dicerca, anak mungkin merasa bahawa ibu bapanya tidak menyayanginya.

Lebih buruk lagi, anak itu mungkin merasa bahawa dia tidak layak atau bahkan membenci dirinya sendiri. Kerana tekanan dan tekanan yang ditengking, anak anda juga mungkin sukar untuk berkonsentrasi, yang boleh memberi kesan negatif terhadap prestasi sekolahnya.

3. Menganggu kesihatan mental kanak-kanak

Kesan negatif lain daripada sering menjerit kepada anak-anak adalah bahawa ia dapat membuat anak-anak stres dan hidup dalam ketakutan. Agar tidak dimarahi lagi, anak itu juga dapat menjadi perfeksionis.

Seiring berjalannya waktu, ini dapat meningkatkan risiko anak mengalami gangguan mental tertentu, seperti gangguan kecemasan dan kemurungan. Sebenarnya, dalam beberapa kes, kemurungan yang dialami oleh kanak-kanak dapat meninggalkan parut dan trauma mental sehingga mereka terus meningkat hingga dewasa.

4. Mengganggu kesihatan fizikal anak

Tekanan yang dialami oleh kanak-kanak kerana ditegur bukan hanya memberi kesan kepada kesihatan mental mereka, tetapi juga dapat memberi kesan negatif terhadap kesihatan fizikal mereka.

Ini dibuktikan dengan penyelidikan yang menyatakan bahawa penderaan verbal pada masa kanak-kanak boleh menyebabkan keadaan sakit kronik, seperti sakit kepala, sakit leher, atau sakit belakang.

Ketika merasa tertekan kerana sering dimarahi dan dimarahi, anak juga mungkin tidak mempunyai selera makan atau makan berlebihan kerana tekanan makan.

5. Menghilangkan rasa hormat anak

Apabila mereka sering mendapat perlakuan yang tidak menyenangkan, seperti dimarahi atau dicerca, anak-anak mungkin sukar untuk menanamkan kepercayaan dan rasa hormat pada orang yang sering memarahi mereka, termasuk ibu bapa mereka.

Petua Mendisiplinkan Anak Tanpa Menjerit

Mendidik dan mendisiplinkan anak tidak semestinya dilakukan dengan cara yang marah dan tekad. Berikut adalah beberapa petua untuk mendisiplinkan kanak-kanak yang boleh dilakukan untuk mengelakkan kebiasaan berteriak atau mendera lisan pada kanak-kanak:

  • Cuba tenangkan diri anda setiap kali anda melihat tingkah laku anak kecil anda yang tidak disukai. Kemudian, nasihatkan dia dengan bijak.
  • Tarik nafas dalam-dalam atau tinggalkan sebentar, setiap kali Ibu dan Ayah merasa seperti menjerit.
  • Beri peringatan yang jelas dan tegas, tanpa menggunakan kata-kata yang menyakitkan.
  • Berikan akibat yang tegas apabila anak kecil anda tidak mahu patuh, misalnya dengan melarang bermain untuk beberapa hari ke depan.
  • Beri penjelasan dan alasan kepada si kecil mengapa Ibu dan Ayah tidak menyukai tingkah laku mereka. Ini akan membantunya memahami kesalahannya dan berusaha untuk tidak melakukannya lagi.

Itulah beberapa maklumat mengenai kesan menjerit pada kanak-kanak dan petua yang boleh dilakukan untuk mencegahnya. Namun, jika Ibu atau Ayah sudah banyak berteriak pada si kecil dan ini membuat dia tertekan, cuba bercakap dengan lebih sabar dan meminta maaf kepadanya.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai cara mendidik anak anda tanpa perlu sering berteriak, anda juga boleh berjumpa dengan ahli psikologi.