Kesihatan

Ketahui Apa itu Puting Payudara Tambahan

Puting payudara tambahan atau juga disebut puting payudara Yang ketiga adalah keadaan kehadiran puting berlebihan di luar kedua puting payudara kanan dan kiri. Keadaan ini dapat dialami oleh wanita dan lelaki, dan selalunya tidak dapat dikesan kerana dianggap sebagai tahi lalat atau tanda lahir biasa.

Puting tambahan terbentuk semasa perkembangan di rahim dan boleh muncul di mana sahaja di sepanjang garis susu, garis di mana tisu payudara berpotensi untuk muncul dan berkembang. Garisan ini bergerak dari ketiak hingga ke pangkal paha.

Perkembangan puting tambahan dipengaruhi oleh hormon. Dianggarkan bahawa sekitar 6% orang di seluruh dunia mempunyai lebih daripada dua puting susu.

Keadaan ini kongenital dan biasanya tidak berbahaya, tetapi kadang-kadang disertai oleh penyakit kongenital lain, seperti penyakit jantung atau buah pinggang kongenital.

Puting puting tambahan lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita. Walaupun kelainan puting tambahan yang paling umum adalah tiga bilangannya, termasuk puting normal, ada kemungkinan seseorang mempunyai hingga lapan puting.

Tanda Puting Payudara Tambahan

Puting tambahan muncul sejak lahir, jumlahnya boleh menjadi satu atau beberapa. Dalam kebanyakan kes, puting payudara lebih kecil daripada puting normal, dan sering kelihatan serupa dengan tahi lalat.

Puting tambahan ini juga boleh berwarna merah jambu atau coklat, dan biasanya pusat puting menonjol dari permukaan kulit. Kadang-kadang, terdapat lubang di tengah puting, dan rambut tumbuh pada masa baligh.

Sekiranya puting tambahan ini juga mengandungi tisu kelenjar payudara, maka kawasan puting tambahan boleh membesar semasa akil baligh, membengkak, dan menjadi lembut sebelum haid. Kemudian ketika menyusu, puting tambahan ini juga dapat mengeluarkan susu.

Jenis Tambahan Payudara Puting

Berdasarkan komposisi tisu yang ada, puting tambahan dibahagikan kepada enam kategori, iaitu:

 • Kategori 1

  Dalam keadaan ini disebut polymastia, terdapat puting dan areola, yang merupakan kawasan gelap di sekitar puting, dengan tisu payudara di bawahnya.

 • Kategori 2

  Dalam kategori ini, puting tidak mempunyai areola, tetapi mempunyai tisu payudara di bawahnya.

 • Kategori 3

  Kategori ini menunjukkan bahawa terdapat tisu payudara dan areola, tetapi tidak ada puting.

 • Kategori 4

  Kategori ini bermaksud ada tisu payudara, tetapi tidak ada puting atau areola.

 • Kategori 5

  Dalam keadaan ini disebut pseudomamma, puting dan areola mempunyai tisu lemak di bawahnya, tetapi tidak ada tisu payudara.

 • Kategori 6

  Keadaan ini dipanggil polythelia, di mana terdapat puting, tetapi tidak ada tisu areola atau payudara di bawahnya.

Risiko di Sebalik Puting Payudara Tambahan

Walaupun jarang berlaku, puting tambahan boleh menjadi tanda kecacatan payudara kongenital atau tanda awal tumor atau barah.

Salah satu gen yang boleh menyebabkan kemunculan puting tambahan adalah gen yang disebut gen Scaramanga, juga memungkinkan puting tambahan untuk mengembangkan barah payudara, seperti halnya payudara normal.

Bukan hanya itu, beberapa jenis puting payudara tambahan, seperti polythelia (kategori 6), juga sering dikaitkan dengan kemunculan gangguan buah pinggang, seperti penyakit buah pinggang peringkat akhir atau barah buah pinggang.

Rawatan Puting Tambahan

Puting tambahan biasanya tidak memerlukan rawatan perubatan. Namun, memang sebilangan orang mahu puting tambahan dikeluarkan kerana dianggap mengganggu penampilan atau kerana ia menyebabkan rasa tidak selesa, seperti membuang susu atau sakit.

Prosedur pembedahan untuk penyingkiran puting tambahan berbeza-beza, bergantung pada apakah puting disertai dengan adanya tisu payudara yang mendasari atau tidak.

Pada puting tambahan tanpa tisu payudara, penyingkiran boleh dilakukan dengan prosedur pembedahan yang mudah, sama seperti pembuangan tahi lalat. Sementara itu, untuk puting yang disertai dengan tisu payudara, pembedahan pembuangan payudara (mastektomi) boleh dilakukan.

Secara amnya, puting payudara tambahan tidak berbahaya dan tidak barah. Walaupun begitu, untuk mengesahkan keadaannya, disarankan agar anda berjumpa doktor, terutamanya jika terdapat perubahan pada puting susu, seperti puting menjadi terlalu kering, ruam muncul, atau benjolan muncul.

Ditulis oleh:

Sonny Seputra, M.Ked.Klin, Sp.B, FINACS

(Pakar Bedah)