Kesihatan

Ayuh, Mula Menerapkan Gaya Hidup Sihat untuk Mencegah Strok

Strok adalah salah satu penyebab utama kematian dan kecacatan di hampir semua hospital di Indonesia. Namun, strok masih dapat dicegah, iaitu dengan menerapkan gaya hidup sihat dalam kehidupan seharian.

Bukan hanya orang tua, strok juga boleh berlaku pada usia yang jauh lebih muda. Strok boleh berlaku ketika aliran darah ke otak terganggu kerana pendarahan atau pembekuan darah.

Strok pada orang dewasa muda dianggap lebih berbahaya kerana tidak selalu mempunyai gejala tertentu. Ini menjadikan diagnosis sering terlambat dan menyebabkan hilang upaya kekal.

Gaya Hidup Sihat untuk Mencegah Strok

Risiko terkena strok boleh meningkat jika anda menggunakan gaya hidup yang tidak sihat. Anda yang mempunyai berat badan berlebihan atau gemuk, mempunyai kadar kolesterol tinggi, dan tekanan darah tinggi berisiko tinggi mengalami strok.

Untuk itu, agar risiko terkena strok dapat diminimumkan, anda perlu menjalani gaya hidup sihat setiap hari. Penerapan gaya hidup sihat dapat dilakukan dengan:

1. Memperbaiki diet

Diet yang tidak sihat dapat meningkatkan tekanan darah dan kadar kolesterol sehingga meningkatkan risiko strok. Oleh itu, mulai sekarang hadkan pengambilan garam, yang tidak lebih dari 1 sudu sehari.

Di samping itu, terapkan diet yang sihat dengan pemakanan seimbang, seperti makan daging tanpa lemak, meningkatkan pengambilan sayur-sayuran, buah, biji-bijian dan biji-bijian.

Sebaliknya, elakkan atau hadkan pengambilan makanan segera, makanan yang diproses, makanan berminyak, dan minuman beralkohol. Kerana pengambilan makanan atau minuman ini dapat meningkatkan tekanan darah, menambah berat badan, dan meningkatkan risiko strok dalam jangka panjang.

2. Bersenam secara berkala

Berat badan berlebihan dan tidak aktif boleh meningkatkan risiko strok. Untuk mengawal berat badan, anda perlu membiasakan diri dengan senaman berkala sekurang-kurangnya 30 minit sehari atau bersamaan dengan 2.5 jam seminggu.

Bersenam secara teratur bukan sahaja dapat membantu menjaga berat badan, tetapi juga dapat membantu mengawal tekanan darah dan kadar kolesterol.

3. Berhenti merokok

Merokok boleh menyekat arteri, meningkatkan risiko pembekuan darah dan strok. Oleh itu, anda harus segera berhenti merokok.

Bagi mereka yang tidak merokok, cubalah untuk tidak menjadi perokok pasif. Asap bekas yang disedut oleh asap rokok juga dapat meningkatkan risiko dia menyempitkan saluran darah yang mencetuskan strok.

4. Menguruskan tekanan

Tekanan berlebihan yang tidak dapat diurus dengan baik dalam jangka masa panjang boleh meningkatkan risiko strok. Ini kerana tekanan dapat memicu tubuh melepaskan hormon yang dapat meningkatkan ketegangan saluran darah, sehingga tekanan darah meningkat.

Agar anda tidak mudah stres, biasakan untuk fokus pada satu tugas pada satu masa. Kemudian, terapkan gaya hidup sihat dan ketika anda mengalami tekanan, cuba beritahu orang yang paling dekat dengan anda tentang bagaimana perasaan anda.

Apabila anda merasa tertekan, cuba tarik nafas dalam-dalam atau tinggalkan bilik untuk menenangkan diri.

Terapkan gaya hidup sihat di atas dan undang keluarga anda untuk turut serta, supaya risiko terkena strok dikurangkan. Perubahan gaya hidup yang dijalani bersama cenderung lebih mudah dilakukan.

Sekiranya anda mempunyai faktor risiko strok, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.