Keluarga

Ibu, inilah muslihat agar anak-anak makan sayur

Tidak sedikit anak yang tidak gemar makan sayur. Walaupun, dSayuran semula jadi mengandungi banyak nutrien penting, seperti vitamin, mineral, antioksidan, serat, dan air,diperlukan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak, dan bantu melindungimiliknya dari penyakit. ingin mengetahui bbagaimana untuk mengelilinginya?

Setiap ibu bapa mahu keperluan pemakanan anak mereka dipenuhi, termasuk vitamin, mineral, dan serat, yang banyak terdapat dalam sayur-sayuran. Tetapi malangnya, kanak-kanak hampir selalu enggan makan sayur. Sekiranya dimarahi atau dipaksa, anak akan lebih suka memberontak dan membenci sayur-sayuran.

Tenang, Bun, memujuk anak kecil anda untuk makan sayur memang memerlukan strategi khas. Ada beberapa cara yang boleh anda cuba agar anak anda berminat untuk makan sayur.

Tujuh Petua untuk Anak Kecil Anda Suka Makan Sayur

Kanak-kanak berumur 4-8 tahun perlu mengambil 2 hingga 4 hidangan sayur-sayuran setiap hari. Pengambilan sayur-sayuran ini dapat diperoleh, antara lain, dengan mengambil segelas jus tomat, semangkuk bayam, dua wortel, semangkuk ubi jalar rebus, segelas kacang hijau, atau semangkuk jagung tempurung.

Perkara yang perlu diberi perhatian adalah bagaimana ia diberikan. Sekiranya anak anda sukar makan sayur, anda boleh mencuba cara berikut:

1 Mjemput dia ikut sayamemilih dan memproses sayur-sayuran

Biarkan anak kecil anda memilih sayur-sayuran yang menarik perhatian ketika berbelanja di pasar raya atau pasar. Mintalah anak kecil anda untuk membasuh dan memotong sayur, kemudian membawanya semasa anda memasak. Dengan cara itu, dia dengan bangga akan memakan sayur-sayuran yang dia pilih dan sediakan sendiri.

2. Kisar sayur dengan makanan kegemaran anak

Adakah si kecil anda suka pizza, nasi goreng, atau sosej? Ayuh, gabungkan sayur-sayuran dalam makanan kegemarannya. Kanak-kanak mungkin tidak suka makan sayur rebus atau kukus kerana pahit atau hambar. Tetapi apabila digabungkan dengan makanan kegemaran kanak-kanak, sayur-sayuran akan terasa lebih enak dan anak-anak mungkin akan menyukainya.

Anda boleh mencuba cara penggunaan yang cepat buah ajaib yang dapat mengubah semua rasa makanan menjadi manis. Namun, akan lebih baik jika anda menggunakan makanan yang kandungan nutrisinya dapat bermanfaat bagi anak anda.

Ibu boleh memberikan sos keju atau yogurt sebagai pendamping menu sayuran Little One. Ibu juga boleh mengajak Little One membuat pizza dengan taburan sayur-sayuran yang telah dipotong kecil-kecil; atau buat sup dengan mencampurkan sayur-sayuran, seperti wortel dan brokoli, dengan bakso, ayam, atau sosej.

Bagi anak-anak yang masih kecil, Ibu dapat memberikan bubur dengan campuran sayur-sayuran dan bahan-bahan lain, seperti ayam, makaroni, atau keju, sehingga rasanya enak.

3. Berciptaandengan sayur-sayuran

Ajak anak kecil anda menjadi kreatif dengan sayur-sayuran, misalnya membuat bentuk binatang di nasi menggunakan potongan sayur, seperti wortel, tomato, atau rumput laut. Anda juga boleh memotong kentang dan wortel menggunakan acuan khas dengan bentuk yang comel.

4. Cuba Teruskan

Sekiranya pada masa ini si kecil anda tidak mahu makan sayur-sayuran tertentu, tidak semestinya dia akan terus tidak menyukai sayur-sayuran ini. kamu tahu, Roti. Kanak-kanak mungkin perlu mencuba makanan jenis baru beberapa kali sebelum mereka mula menyukainya.

Oleh itu, cuba tawarkan dan berikan sayur-sayuran itu kepada anak kecil anda di lain waktu. Tetapi, berikan dalam bahagian kecil terlebih dahulu, Ibu.

5. Puji anak ketika selesai makan sayur

Sebagai bentuk penghargaan dan untuk mendorong anak-anak, jangan lupa memberi pujian setiap kali anak makan sayur. Tetapi ingat, jangan berikan anak anda makanan yang tidak sihat sebagai ganjaran kerana mahu makan sayur.

Sekiranya Ibu berkata, "Sekiranya bayam habis, anda boleh makan kentang goreng," maka si kecil akan lebih berminat dengan kentang goreng daripada bayam. Pada masa akan datang, dia akan terus memilih makanan yang tidak sihat.

6. Ajak rakan yang suka makan sayur untuk makan bersama

Anak-anak mungkin terdorong untuk makan sayur-sayuran ketika mereka melihat rakan mereka juga makan sayur-sayuran. Oleh itu, sesekali ajak rakan-rakan si kecil yang suka makan sayur untuk dimakan bersama.

7. Beri contoh

Sudah tentu anak itu tidak akan berminat untuk makan sayur-sayuran sekiranya melihat bahawa ayah dan ibunya juga tidak suka makan sayur. Jadi, jika anda ingin anak anda makan sayur, pastikan Ibu dan Ayah juga biasa makan sayur. Selepas itu, berikan contoh kepada si Kecil.

sekarangSekarang, anda tidak perlu bingung lagi untuk mengajak anak-anak anda makan sayur, betul, Bun. Terutama sekarang kerana terdapat banyak resipi sayur-sayuran yang diproses untuk anak-anak yang boleh anda cuba, agar si kecil anda tidak bosan. Dengan melakukan pelbagai petua di atas dan membuat pelbagai hidangan sayur-sayuran yang lazat, lama-kelamaan anak anda pasti suka makan sayur.