Kehidupan yang sihat

Jangan Percaya 6 mitos haid ini

Semasa haid, beberapa wanita mungkin merasa pelbagai rasa ttidakselesa, dari perubahan mood hingga kekejangan perut yang menjengkelkan. Ketidakselesaan ini sering diperburuk oleh kegelisahan yang disebabkan oleh mitos cemerlang mengenai haid yang belum terbukti benar.

Dari generasi ke generasi, kita sering disajikan dengan pelbagai pantang larang yang tidak boleh dilakukan semasa haid. Sebenarnya, mitos haid biasanya hanya berdasarkan kepercayaan yang beredar di masyarakat, tanpa bukti saintifik.

Pelbagai Mitos Tentang Menstruasi

Agar mitos mengenai haid tidak membimbangkan anda, periksa dahulu kebenaran mitos berikut:

1. Tidak boleh mencuci rambut

Mitos haid yang beredar mengatakan bahawa mencuci rambut semasa haid bukanlah perkara yang baik. Ini tidak terbukti. Tidak mencuci rambut malah boleh mengganggu keselesaan dan kebersihan diri anda.

Mandi dan mencuci rambut sebenarnya menjadikan badan anda lebih selesa semasa haid kamu tahu.

2. Tiada senaman

Semasa haid badan akan mudah letih, tetapi ini bukan alasan untuk tidak bersenam.

Sebenarnya, melakukan senaman semasa haid sebenarnya boleh membuat mood (mood) memperbaiki dan mencegah anda mengalami kekejangan perut. Beberapa sukan yang baik untuk dilakukan semasa haid adalah berjalan kaki, berjoging, berbasikal, berenang, atau menari.

3. Tidak berenang

Mitos haid lain yang mungkin biasa adalah anda tidak boleh berenang, kerana darah haid akan mencemari kolam renang.

Sebenarnya, anda masih boleh berenang dalam tempoh anda tanpa mengotorkan kolam. Sekiranya anda risau, anda boleh menggunakan tampon sebelum berenang, jadi anda boleh berenang dengan lebih tenang tanpa mencemarkan kolam.

4. Berhubungan seks semasa haid tidak menyebabkan kehamilan

Sebilangan wanita menganggap hubungan seks semasa haid tidak boleh menyebabkan kehamilan.

Sebenarnya, melakukan hubungan seks semasa haid juga boleh menyebabkan kehamilan. Ini berlaku kerana sperma dapat bertahan selama beberapa hari di dalam tubuh wanita, sehingga ketika haid berakhir, sperma dapat langsung bergerak ke telur.

5. Menstruasi selalu tepat pada waktunya

Mungkin anda sering mendengar bahawa haid mesti datang tepat pada masanya setiap bulan. Inilah yang mungkin membuat wanita risau jika haidnya terlambat atau terlalu cepat.

Sebenarnya, haid tidak selalu datang tepat pada masanya setiap bulan, kerana kitaran haid boleh berbeza antara 21-35 hari. Kitaran haid yang cepat atau lambat boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti perubahan berat badan, emosi, atau ubat yang dimakan.

6. Menstruasi adalah masa untuk menyingkirkan 'darah kotor'

Darah haid sering disebut sebagai "darah kotor." Inilah yang menjadikan haid dianggap sebagai cara untuk menyingkirkan toksin dari badan.

Sebenarnya, darah yang keluar semasa haid bukanlah 'darah kotor', tetapi campuran darah, tisu rahim, lendir, dan sedikit bakteria.

Mulai sekarang, jangan percaya apabila anda mendengar mitos mengenai haid. Sekiranya anda mendengar maklumat mengenai haid yang masih diragukan, anda boleh mengesahkannya terlebih dahulu dengan doktor.