Keluarga

Pelbagai Makanan untuk Mengatasi Sakit Pagi

Terdapat pelbagai jenis makanan untuk diatasi sakit pagi atau aduan loya dan muntah semasa mengandung. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat dalam ulasan berikut.

Hampir semua pengalaman wanita hamil sakit pagi pada trimester pertama kehamilannya. Bahkan ada sebilangan wanita hamil yang mengalami keluhan ini sepanjang kehamilan.

Walaupun disebut sakit pagi, Aduan ini sebenarnya boleh sampai bila-bila dan bahkan boleh bertahan sepanjang hari. Keadaan ini tentunya membuat wanita hamil merasa tidak selesa dan boleh mengganggu aktiviti harian.

Aduan mual dan muntah yang teruk malah menyukarkan wanita hamil untuk makan atau minum, sehingga mereka berisiko mengalami dehidrasi.

Pilihan Makanan dan Minuman untuk Mengatasi Sakit Pagi

Untuk melegakan simptom sakit pagiWanita hamil boleh mencuba jenis pengambilan berikut:

1. Makanan dan minuman berasaskan halia

Menurut sejumlah kajian, bahan aktif dalam halia berkesan untuk menghilangkan gejala mual yang muncul semasa kehamilan. Wanita hamil boleh mengambil kira-kira 0,5 - 1 gram halia kering setiap hari untuk mendapatkan faedahnya.

Selain jahe segar, wanita hamil juga dapat mengonsumsi halia olahan lain, seperti teh jahe hangat, es halia, biskut atau roti halia, permen jahe, hingga jahe acar, untuk membantu mengatasi sakit pagi.

2. pastri

Beberapa jenis makanan kering dan biasa, seperti biskut kering, pastri rendah gula, dan roti kering, dapat menjadi pilihan makanan untuk mengatasi sakit pagi.

Jenis makanan ringan yang sihat ini dapat dimakan segera dan kebanyakannya tidak mempunyai aroma yang kuat. Makanan atau minuman yang berbau kuat sebenarnya boleh menyebabkan rasa mual dan muntah menjadi lebih teruk.

Selain itu, kandungan karbohidrat dalam pastri juga dapat mengisi tenaga dan mengisi perut kosong ibu hamil ketika mengalami sakit pagi.

3. Pisang dan lemon

Sebentar sakit pagi Apabila berlaku, wanita hamil pasti enggan mengambil makanan atau minuman. Sedangkan pengambilan nutrien sangat diperlukan agar wanita hamil tetap bertenaga dan wanita hamil juga sihat. sekarang, pisang boleh menjadi makanan ringan yang sihat dan sumber tenaga yang baik untuk dimakan dalam keadaan ini.

Selain pisang, lemon juga boleh menjadi pilihan. Bau lemon segar dapat mengurangkan rasa loya. Wanita hamil dapat menghidu aroma lemon ketika meminum jus lemon atau menambahkan bancuhan lemon dalam minuman sejuk.

4. Makanan dan minuman sejuk

Makanan dan minuman sejuk cenderung tidak mempunyai aroma yang kuat, jadi lebih selamat untuk mengelakkan loya. Wanita hamil boleh mencuba makanan atau minuman yang disejukkan, seperti agar-agar, kepingan buah sejuk, yogurt, ais krim, ais serut pelbagai, atau salad.

Selain minuman sejuk dan makanan, wanita hamil juga dapat mengonsumsi berbagai makanan dan minuman tanpa rasa dan tanpa wangi, seperti air, air kelapa, nasi putih, bubur nasi, dan kentang.

5. Makanan yang kaya dengan protein

Kacang, keju, telur, ikan, dan daging adalah pengambilan protein yang boleh dimakan oleh ibu hamil.

Menurut hasil kajian pada wanita hamil, makanan kaya protein dapat mengurangkan gejala mual dengan ketara. Protein dianggap dapat membantu menormalkan aktiviti gastrik dengan meningkatkan prestasi enzim pencernaan di dalam perut.

Selain memakan makanan atau minuman tertentu, wanita hamil juga perlu mengamalkan petua menghilangkan sakit pagi yang berikut:

  • Makan bahagian kecil, perlahan, tetapi kerap.
  • Elakkan memakan makanan pedas, tajam, manis, atau terlalu berlemak.
  • Elakkan kafein, alkohol, dan minuman bersoda.
  • Sekiranya perlu, ambil suplemen vitamin B6 setiap hari untuk melegakan loya.
  • Jangan berbaring selepas makan.
  • Selepas muntah, jangan lupa gosok gigi dan bilas mulut ubat kumur. Ini dilakukan supaya makanan yang tinggal tidak melekat dan meninggalkan bau di mulut.

Sekiranya anda makan makanan untuk mengatasi sakit pagi Ini tidak berkesan untuk mengurangkan rasa mual dan muntah atau menjadikannya lebih teruk sakit pagiOleh itu, wanita hamil disarankan berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan rawatan.