Kehidupan yang sihat

Ketahui punca sakit gigi dan petua untuk mencegahnya di sini

Sakit gigi ketika menggosok gigi atau ketika memakan makanan dan minuman tertentu adalah ketidakselesaan yang sering dialami oleh orang yang mempunyai gigi sensitif. Masalah sakit gigi kerana gigi sensitif mempunyai pelbagai sebab. Walau bagaimanapun, terdapat juga langkah pencegahan yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya.

Kesakitan pada gigi kerana gigi sensitif secara amnya berlaku kerana hakisan lapisan pelindung gigi (enamel gigi). Hakisan enamel gigi menyebabkan lapisan gigi yang disebut dentin terdedah ke bahagian luar gigi.

Apabila dentin, yang kaya dengan serat saraf, terdedah kepada pelbagai rangsangan seperti makanan dan minuman sejuk, panas, berasid, atau aktiviti lain yang melibatkan gigi, serat saraf gigi dirangsang, mengakibatkan sakit gigi.

Dalam beberapa kes, dentin juga boleh terdedah kerana penyusutan atau penyakit gusi yang kemudian menyebabkan sakit gigi dan sakit.

Punca sakit gigi dan langkah pencegahan

Dengan menyedari penyebabnya, anda boleh mengambil langkah-langkah untuk mengelakkan kesakitan menjadi semakin teruk atau berulang. Berikut adalah beberapa penyebab sakit gigi:

 • Kesalahan semasa menggosok gigi

  Untuk memperbaikinya, cubalah beralih ke berus gigi dengan bulu lembut dan gosok gigi dengan berhati-hati, lembut, dan perlahan.

 • Penggunaan ubat kumur yang berlebihan

  Kandungan alkohol dan bahan kimia lain dalam ubat kumur atau ubat kumur boleh menjadikan gigi anda lebih sensitif, terutamanya jika dentin terdedah. Hadkan atau elakkan penggunaan ubat kumur dan lebih rajin menyikat dan membilas dengan bersih, kemudian gunakan benang gigi untuk membersihkan gigi dari serpihan makanan yang sukar dicapai oleh sikat gigi.

 • Makanan dan minuman habis

  Mengonsumsi makanan dan minuman yang masam, bersoda, manis, dan gula-gula yang melekat pada gigi dapat merangsang saraf pada gigi sensitif. Jadi, hadkan dan elakkan pelbagai makanan dan minuman ini. Sekiranya anda sudah memakannya, tunggu kira-kira satu jam untuk menggosok gigi. Dianjurkan untuk mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya serat, keju, susu, teh hijau atau hitam, dan yogurt biasa. Pengambilan ini dapat melembapkan mulut, serta melawan asid dan bakteria yang boleh memakan lapisan gigi.

 • Tabiat menggiling gigi

  Cara lain yang boleh dilakukan untuk melindungi gigi dari kebiasaan ini adalah dengan menggunakan pelindung mulut, atau melakukan rawatan pergigian untuk mengubah kedudukan gigi dan mengendurkan otot rahang dan mulut.

 • Pemutihan gigi atau peluntur

  Pemutihan atau pemutihan gigi mencetuskan sakit gigi atau gigi sensitif. Untuk melegakan sakit gigi, disarankan menggunakan ubat gigi khas untuk gigi sensitif. Sekiranya anda memerlukan rawatan tertentu, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor gigi.

 • Penumpukan plak yang berlebihan

  Penumpukan plak yang berlebihan boleh menyebabkan lapisan enamel hilang dan menjadikan gigi lebih sensitif. Untuk mengelakkannya, lakukan penjagaan gigi setiap hari, seperti menggosok gigi dengan tekun dan menggunakan benang gigi untuk membersihkan serpihan makanan. Jangan lupa membersihkan tartar kepada doktor gigi sekurang-kurangnya setiap 6 bulan atau bila perlu.

 • Faktor keadaan perubatan yang menyebabkan sakit gigi

  Keadaan ini perlu dirawat oleh doktor gigi. Rawatan menggunakan fluorida, prosedur pengisian gigi untuk menutupi akar, meterai gigi, dan dalam kes yang serius, rawatan saluran akar dan cantuman gusi mungkin disyorkan.

Ubat Gigi Khas untuk Masalah Sakit Gigi

Untuk mengatasi gigi sensitif yang semakin teruk dan berulang, doktor sering mengesyorkan menggunakan ubat gigi khas untuk gigi sensitif.

Berbeza dengan ubat gigi biasa, ubat gigi khas untuk gigi sensitif pada amnya mengandungi pelbagai bahan yang berguna untuk mengurangkan kepekaan pada gigi, seperti kalium nitrat atau strontium klorida. Bahan ini memainkan peranan penting dalam melindungi saraf pada gigi, serta membantu mengurangkan rasa sakit pada gigi yang sensitif.

Aluminium lactate dan isopropyl methylphenol (IPMP) juga merupakan bahan yang digunakan dalam produk ubat gigi khas untuk gigi sensitif. Aluminium laktat berperanan dalam membentuk perlindungan tahan lama pada gigi sensitif.

Sementara itu, isopropil methylphenol (IPMP) dikenal sebagai sebatian kimia yang banyak digunakan dalam rawatan, pencegahan, dan peningkatan keadaan perubatan seperti radang gusi. Sebatian ini juga merupakan antiseptik yang membunuh bakteria jahat pada gigi dan gusi.

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, disarankan untuk menggunakan ubat gigi ini secara berkala sekurang-kurangnya 4 minggu. Pemilik gigi sensitif yang ingin digunakan ubat kumur, disarankan untuk memilih produk yang bebas daripada kandungan alkohol. Sekiranya sakit gigi anda tidak bertambah baik atau semakin teruk, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor gigi.