Kehidupan yang sihat

Cara menghilangkan selulit untuk menjadikan kulit kelihatan lebih halus

Selulit boleh muncul di pelbagai bahagian badan. Bagi sesetengah orang, selulit dianggap mengganggu penampilan. Untuk mendapatkan kembali keyakinan dengan kulit licin, terdapat pelbagai cara untuk menghilangkan selulit yang boleh anda lakukan.

Selulit adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan keadaan kulit bergelombang dengan lesung pipit kecil, seperti kulit jeruk, kerana simpanan lemak di bawah kulit. Biasanya terbentuk di perut, pinggul, paha, dan punggung.

Sekiranya masih ringan, selulit hanya dapat dilihat ketika kulit dicubit atau diperah. Walau bagaimanapun, jika keadaannya teruk, selulit akan muncul dengan jelas di permukaan kulit dalam keadaan normal, tanpa memerlukan penekanan.

Cara yang Boleh Anda Lakukan untuk Menghilangkan Selulit

Menghilangkan selulit boleh bermula dari rawatan sederhana di rumah, menggunakan krim penghapusan selulit, hingga menjalani prosedur dan rawatan yang dilakukan oleh doktor. Anda boleh memilih cara menghilangkan selulit mengikut keadaan anda.

Anda yang gemuk cenderung mempunyai lebih banyak selulit daripada mereka yang kurus. Namun, tidak perlu risau. Terdapat pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk menyamarkan atau menghilangkan selulit. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Minum banyak air

  Meningkatkan penggunaan air dapat menjadikan tisu penghubung kulit lebih kuat dan lebih kenyal sehingga dapat meminimumkan risiko selulit. Minum air secukupnya juga dapat membantu mencegah pengumpulan lemak, sehingga selulit dapat dikurangkan.

 • Menurunkan berat badan

  Sekiranya anda berlebihan berat badan, cubalah menurunkan berat badan. Mengekalkan berat badan yang ideal dapat membantu anda menghilangkan selulit. Mengamalkan diet yang sihat dan bersenam secara teratur.

 • Bersenam secara berkala

  Tidak hanya menjadikan badan lebih cergas, senaman juga dapat mengatasi masalah selulit yang mengganggu penampilan. Bersenam secara teratur akan membantu anda membakar lemak, serta menjadikan otot dan kulit lebih kencang, sehingga dapat menyamarkan selulit. Beberapa gerakan yoga dan latihan fizikal, seperti setinggan atau lompat setinggan, dipercayai dapat membantu menghilangkan selulit.

Selain kaedah semula jadi di atas, terdapat beberapa rawatan yang dapat dilakukan untuk menyamarkan atau menghilangkan selulit, yaitu:

 • Krim

  Salah satu cara untuk menghilangkan selulit adalah sangat popular adalah dengan menggunakan krim yang mengandungi retinol dan kafein. Kedua-dua bahan ini dipercayai dapat mengurangkan selulit, kerana retinol dapat meningkatkan kolagen, sementara kafein dapat mengecilkan lemak.

 • Urut

  Walaupun tidak boleh memberi kesan jangka panjang, urutan jenis ini dermologie menggunakan alat penyedut dan roller berputar, ia dipercayai dapat mengurangkan dan menyamarkan selulit. Urutan ini dapat memecah tisu penghubung yang menyebabkan kemurungan pada selulit, serta memperbaiki peredaran darah.

 • Pengisi

  Bagi anda yang langsing, suntikan pengisi dapat membantu menyamarkan selulit. Walau bagaimanapun, produk ini hanya meliputi selulit sehingga kelihatan rata dari permukaan, dan hanya sementara, jadi perlu diulang setelah jangka waktu tertentu.

Anda boleh melakukan pelbagai cara di atas untuk menghilangkan selulit. Di samping itu, pakai gaya hidup yang lebih sihat, kerana penyebab selulit termasuk berat badan berlebihan, tidak aktif, dan merokok. Sekiranya perlu, berjumpa lebih lanjut dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan selulit yang sesuai dengan keadaan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found