Kehidupan yang sihat

Pelbagai Pilihan Pelembap Bibir Asli yang Mudah didapati

Sekiranya anda merasakan bahawa bibir terasa masih kering walaupun selepas digunakan balsem bibir, Terdapat beberapa cara semula jadi yang boleh dilakukan untuk membantu menjaga kelembapan bibir. Sebilangan bahan semula jadi berikut bolehdapatkan dan terpakai dengan mudah di rumah.

Bibir adalah bahagian badan yang mudah kehilangan kelembapan. Bibir kering bukan sahaja boleh mengganggu penampilan, tetapi juga boleh menyebabkan keluhan kesihatan, seperti bibir pecah-pecah, luka dan sakit.

Manfaatkan Pelembap Bibir Asli

Terdapat beberapa balsem bibir semula jadi yang boleh menjadi pilihan untuk digunakan di rumah, termasuk:

  • Sayang

Madu adalah salah satu bahan semula jadi yang sering dimasukkan dalam produk kecantikan. Anda juga boleh menggunakannya secara langsung sebagai balm bibir semula jadi dengan mengoleskannya ke bibir.

  • Minyak kelapa

Kerana mempunyai sifat pelembap, minyak kelapa adalah bahan yang dapat digunakan sebagai pelembap bibir semula jadi. Kaedahnya hampir sama dengan madu, yang cukup untuk menerapkannya ke bibir secara merata. Manfaat minyak kelapa dapat diperoleh secara optimum, dengan menerapkannya ke bibir secara berkala setiap kali mandi atau membersihkan wajah.

  • Minyak zaitun

Cara lain yang boleh dilakukan untuk melembapkan bibir adalah dengan menggunakan minyak zaitun ke bibir. Kaedah ini dipercayai dapat mengatasi masalah bibir kering kerana minyak zaitun mempunyai sifat pelembab.

Selain menggunakan secara langsung, anda juga dapat menggunakan minyak zaitun sebagai gosok bibir untuk menghilangkan kotoran dan sel kulit mati. Cukup campurkan minyak zaitun dengan sedikit gula dan gosok bibir anda sudah siap.

  • Lidah Buaya

Kandungan mineral, enzim, antioksidan, vitamin A, C, dan E yang terdapat dalam lidah buaya, mampu memberikan nutrien pada kulit dengan baik. Termasuk membantu menjaga kelembapan bibir.

Tabiat itu Boleh Menyebabkan Bibir Kering

Selain menjaga bibir anda lembap dengan balsem bibir semula jadi, ada beberapa tabiat yang harus anda hindari, iaitu:

  • Menjilat bibir

Apabila bibir terasa kering, banyak orang memilih untuk membasahi bibir dengan menjilat bibir. Ini adalah cara yang salah kerana air liur yang melekat di bibir sebenarnya boleh menjadikan bibir lebih kering daripada sebelumnya.

  • Minum kurang

Apabila badan tidak mempunyai cukup cecair, masalah dengan bibir kering dan bibir pecah-pecah dapat dialami. Dianjurkan untuk meningkatkan penggunaan air agar badan sentiasa terhidrasi dengan baik.

  • Menggunakan gincu tanpa menggunakan pelembap

Sekiranya anda menggunakan lipstik terus ke bibir, ada baiknya anda menggunakan lip balm terlebih dahulu untuk memastikan bibir anda sentiasa lembap. Tetapi harus diperhatikan, balsem bibir atau balsem bibir Mereka yang mengandungi fenol, mentol, atau asid salisilik harus dielakkan kerana boleh mengeringkan bibir.

  • Bernafas melalui mulut

Kebiasaan bernafas melalui mulut harus dielakkan. Ini kerana kebiasaan ini boleh menyebabkan bibir kering.

Balsem bibir semula jadi diharapkan dapat menjadi penyelesaian untuk membantu mengatasi dan mencegah bibir kering. Tetapi, jika balsem bibir semula jadi menyebabkan kerengsaan atau reaksi alergi, hentikan penggunaannya dengan segera. Sekiranya perlu, berjumpa doktor mengenai balsem bibir atau rawatan yang tepat untuk mengatasi dan mengelakkan bibir kering.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found