Kehidupan yang sihat

Panduan Berpuasa untuk Diabetes

Puasa di bulan Ramadhan adalah salah satu kewajiban umat Islam di seluruh dunia. Tetapi bagi pesakit diabetes, memerlukan sedikit persiapan sebelum berpuasa agar tidak menimbulkan komplikasi berbahaya kesihatankerana gangguan proses metabolik.

Pada prinsipnya, penderita diabetes dibenarkan berpuasa, asalkan kadar gula darahnya dikawal dengan baik dan tidak mempunyai penyakit serius lain, seperti penyakit jantung atau buah pinggang.

Bagi orang yang menghidap diabetes, corak makan, aktiviti fizikal, dan pengambilan ubat-ubatan penting untuk diperhatikan semasa berpuasa. Ini dilakukan untuk mengelakkan komplikasi dalam bentuk kadar gula darah turun secara drastik (hipoglikemia) atau menjadi sangat tinggi (hiperglikemia).

Gejala yang dapat dirasakan akibat hipoglikemia dan hiperglikemia adalah sakit kepala, pening, kelemahan, kehausan yang kerap, sawan, dan tidak sedarkan diri. Kedua-duanya adalah keadaan berbahaya bagi pesakit diabetes dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Petua Berpuasa untuk pesakit kencing manis

Berikut adalah petua untuk pesakit kencing manis agar mereka dapat berpuasa dengan selamat:

1. Jangan lepaskan sarapan

Makan sahur yang dilakukan pada awal pagi sering terlepas. Bagi pesakit kencing manis, waktu untuk makan suhoor tidak boleh dilepaskan sehingga simpanan tenaga semasa berpuasa mencukupi dan hipoglikemia tidak berlaku.

2. Tpentas makan 3 kali shari

Sarapan boleh diganti dengan makan sahur, makan siang diganti dengan makan ketika berbuka puasa, dan makan malam dilakukan setelah solat Tarawih. Ketika makan sahur, disarankan untuk mendekati waktu Imsak atau waktu Fajr. Sementara itu, ketika berbuka puasa, disyorkan secepat mungkin. Ini dilakukan supaya tahap gula dalam darah tidak turun terlalu lama.

3. Elakkan makan berlebihan pada waktu subuh dan berberbuka puasa

Mengatur bahagian makanan sangat penting untuk mengawal kadar dan berat gula dalam darah. Walaupun badan lapar, disarankan untuk tidak makan terlalu banyak ketika berbuka puasa. Mulakan dengan takjil, kemudian makan makanan berkhasiat seimbang dalam jumlah yang mencukupi.

4. Kpengambilan makanan yang mengandungi banyak serat

Makanan serat memberikan rasa kenyang lebih lama. Makanan berserat, seperti beras perang, gandum, sayur-sayuran, dan buah, disarankan untuk dimakan lebih banyak pada waktu subuh.

5. Elakkan makanan bergoreng dan makanan yang terlalu manis

Makan makanan goreng menyebabkan pengumpulan lemak di dalam badan, dan secara tidak langsung akan meningkatkan kadar gula dalam darah. Selain itu, pesakit diabetes juga disarankan untuk tidak memakan makanan yang terlalu manis untuk menjaga kadar gula dalam darah stabil.

6. Minum air secukupnya

Cecair yang mencukupi penting untuk mengelakkan dehidrasi. Penggunaan air disyorkan, bukannya minuman bergula atau minuman yang mengandung kafein, seperti kopi dan teh. Minuman berkafein menyebabkan anda membuang air kecil lebih kerap, sehingga mencetuskan dehidrasi.

7. Periksa gula darah secara berkala

Anda boleh memeriksa gula darah di rumah dengan meter gula darah. Pemeriksaan gula darah dapat dilakukan 2-4 kali sehari, yaitu setelah sahur, ketika berpuasa, dan setelah berbuka puasa.

Penting untuk mengelakkan hipoglikemia atau hiperglikemia. Sekiranya tahap gula dalam darah anda kurang dari 70 mg / dl atau lebih daripada 300 mg / dl, disyorkan untuk berbuka puasa.

8. Bersenam secara berkala

Bersenam ketika berpuasa adalah baik untuk menjaga kecergasan, asalkan tidak berlebihan. Bagi penghidap diabetes, aktiviti fizikal yang berlebihan boleh menyebabkan hipoglikemia. Solat tarawih yang dilakukan setelah berbuka puasa dapat dijadikan bentuk senaman dan juga ibadah.

9. KAmbil ubat mengikut arahan doktor

Semasa berpuasa, pesakit diabetes perlu terus mengambil ubat yang diberikan oleh doktor. Sekiranya perlu, doktor akan menyusun semula jadual pengambilan ubat agar sesuai dengan jadual makan pada bulan puasa.

Keadaan tubuh setiap orang berbeza, jadi sangat digalakkan berjumpa doktor sebelum berpuasa. Pemeriksaan hendaklah dilakukan sekurang-kurangnya 2 bulan sebelum bulan puasa tiba.

Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal, menilai gula darah anda, dan menentukan sama ada keadaan badan anda selamat untuk berpuasa. Sekiranya kadar gula dalam darah dikawal dengan baik, puasa tentu dapat dilakukan tanpa masalah.

Sekiranya semasa berpuasa, anda merasa pening, sakit kepala, lemah, berdebar-debar jantung, berpeluh sejuk, gegaran badan, dan merasa seperti hendak keluar, segera berhenti berpuasa dan berjumpa dengan doktor terdekat.

Penulis:

dr. Asri Meiy Andini