Kehidupan yang sihat

Kawal Tahap Gula Darah dengan Stevia

Walaupun pengambilan gula anda berkurang, anda masih boleh menikmati makanan atau minuman manis. Caranya, tukar gula dengan pemanis semula jadi seperti stevia yang hampir tidak mengandungi kalori.

Stevia berasal dari ekstrak daun tumbuhan Stevia rebaudiana. Tumbuhan ini mengandungi pemanis steviol glikosida, produk daun yang diproses, yang telah digunakan sebagai pemanis selama bertahun-tahun di Amerika Selatan dan Asia. Rasanya, 200 hingga 300 kali lebih manis daripada gula biasa. Dengan cara tertentu, secubit kecil serbuk stevia setara dengan satu sudu teh gula pasir.

Walaupun manis berkali-kali, stevia hampir tidak mengandungi kalori. Apabila dimakan, stevia akan dipecah menjadi steviol dan diserap oleh badan. Walau bagaimanapun, badan tidak akan menyimpan steviol, tetapi membuangnya dengan cepat dalam bentuk air kencing dan tinja.

Stevia dan Diabetes

Sekiranya anda menghidap diabetes, jangan risau. Stevia dianggap dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah. Menurut kajian terhadap 12 pesakit diabetes dan 19 orang yang sihat, didapati bahawa stevia dianggap dapat menurunkan kadar glukosa dan insulin secara signifikan. Walaupun kandungan kalori rendah, stevia masih dapat membuat kita merasa kenyang dan puas setelah makan.

Beberapa kajian lain menunjukkan bahawa pengambilan 1000 mg ekstrak daun stevia yang mengandung 91% stevioside sehari dianggap dapat menurunkan kadar gula darah selepas makan sebanyak 18% pada pesakit diabetes jenis 2.

Walaupun penyelidikan mengenai penggunaan stevia dalam mengawal gula darah masih memerlukan bukti dan kajian lebih lanjut, stevia juga dianggap memiliki sifat antioksidan dan antidiabetik, sehingga dapat melawan radikal bebas, meningkatkan toleransi glukosa, meningkatkan produksi dan tindakan insulin, menstabilkan darah tahap gula, dan mengurangkan risiko komplikasi pada orang dengan diabetes jenis 2.

Penggunaan Stevia

Stevia dapat diganti dengan gula pasir dan dicampurkan ke dalam kopi, teh, air limau, jus, smoothie, atau yogurt biasa. Di samping itu, stevia juga boleh digunakan untuk membuat kuih-muih atau biskut, hanya akan menyebabkan sensasi rasa pahit setelah dimakan.

Tetapi walaupun itu semula jadi, jangan cuai atau berlebihan dalam memakan stevia. Dianjurkan untuk mengambil stevia sebanyak 4 mg / kg berat badan. Sekiranya berat badan anda 50 kg, jangan minum lebih daripada 200 mg stevia sehari. Perhatikan juga pengambilan gula dari makanan atau minuman lain yang tidak mengandungi stevia.

Gula sangat diperlukan oleh tubuh sebagai sumber tenaga utama. Namun, terlalu banyak gula sebenarnya tidak baik untuk kesihatan dan boleh menyebabkan pelbagai penyakit, salah satunya adalah diabetes. Oleh itu, disarankan untuk mengurangkan dan membatasi penggunaan gula harian untuk menjaga keseimbangan kadar glukosa dalam darah. Ini berlaku untuk sesiapa sahaja, terutama bagi penghidap diabetes.

Dalam mengawal kadar gula dalam darah, perhatikan berbagai aspek yang mempengaruhinya, disarankan untuk selalu menjaga gaya hidup yang sihat dengan menjaga pengambilan nutrisi yang seimbang, mengawal pengambilan gula harian, mendapatkan istirahat dan cairan tubuh yang cukup, dan berolahraga secara teratur dan teratur. Ingat, penggunaan stevia mungkin bermanfaat sebagai pengganti gula biasa, tetapi itu tidak bermaksud ia boleh menggantikan ubat yang diberikan oleh doktor. Oleh itu, jangan ragu untuk berjumpa lebih lanjut dengan doktor anda mengenai penggunaan stevia, serta pemakanan dan ubat anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found