Kesihatan

Bayi Tidak Merangkak Bimbang? Inilah yang perlu anda ketahui

Bayi yang tidak merangkak sering membuat ibu bapa risau akan pertumbuhan dan perkembangan anak mereka. Sememangnya, kerana merangkak memang merupakan salah satu tahap perkembangan anak. Namun, adakah ini benar-benar perlu dibimbangkan?

Bayi biasanya mula merangkak pada usia 8-12 bulan. Walau bagaimanapun, beberapa bayi mungkin melewati peringkat merangkak. Secara amnya, mereka lebih mampu duduk dan meluncur, atau bahkan berdiri dan berjalan dengan bantuan, sehingga akhirnya mereka dapat berjalan sendiri.

Kesan Tidak Merangkak Pada Proses Pembelajaran Bayi

Selain merangkumi tahap belajar berjalan, merangkak juga mempunyai beberapa faedah lain untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi, seperti menguatkan otot, merangsang kemampuan untuk melihat, dan melatih kemampuan bayi untuk mengenali persekitaran di sekelilingnya dan pelbagai emosi.

Walaupun begitu, sesetengah bayi mungkin tidak melalui proses merangkak seperti bayi pada umumnya. Sekiranya si kecil anda seperti ini, tenang dulu, Bun! Keadaan ini tidak secara langsung bermaksud bahawa perkembangannya bermasalah. Selagi bayi tetap aktif dan terus menunjukkan perkembangan yang baik, anda tidak perlu risau.

Perkembangan yang dimaksudkan termasuk bayi dapat duduk tanpa bantuan, mengambil objek dengan kedua tangan, menggerakkan kedua tangan dan kaki pada masa yang sama, bergulir ke kedua arah, atau dapat berdiri menggunakan kedua kaki dengan bantuan.

Perlu difahami bahawa beberapa bayi mempunyai kemahiran motorik yang sangat baik, jadi tidak memerlukan waktu lama untuk belajar berjalan dengan merangkak.

Ia berbeza jika tubuh bayi kelihatan sangat lemah atau mempunyai pergerakan yang sangat kaku, menghalangnya merangkak. Sekiranya ini berlaku, bayi perlu segera diperiksa oleh pakar pediatrik.

Cara Merangsang Bayi Merangkak

sekarangSemasa anak kecil anda berkembang, anda boleh melakukan perkara berikut untuk membantunya bersiap merangkak:

  • Semasa bermain, cubalah meletakkan bayi anda di perutnya sebentar di atas katil atau di atas badan ibu. Kaedah ini berguna untuk menguatkan ototnya, jadi dia lebih bersedia merangkak.
  • Sediakan ruang yang selesa untuk bayi bermain atau menjelajah.
  • Rangsang bayi untuk merangkak dengan meletakkan mainan yang disukainya lebih jauh.
  • Contoh cara merangkak di lantai.
  • Datanglah perut anda di hadapan si kecil anda, kemudian panggil si kecil anda untuk datang.

Jadi, jelas, ya? Tidak melalui proses merangkak tidak semestinya menunjukkan perkembangan Little One bermasalah, Macam mana boleh jadi! Tetapi yang pasti, anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik. Terutama jika anda bimbang ia disebabkan oleh masalah kesihatan