Kehidupan yang sihat

Bilakah Kanak-kanak Boleh Makan Coklat?

Rharapanmiliknya yang manis membuat coklat sangat disukai oleh kanak-kanak. Namun, anda perlu berhati-hati. Makanan ringan ini boleh membahayakan kesihatan, terutamanya jika dimakan oleh bayi atau kanak-kanak yang masih terlalu kecil. Lalu, pada usia berapa? nerakakanak-kanak boleh makan coklat? Inilah penjelasannya.

Sebenarnya, tidak ada cadangan yang pasti ketika ini adalah masa yang tepat untuk memperkenalkan coklat kepada anak-anak. Walau bagaimanapun, kebanyakan doktor tidak mengesyorkan memberi coklat kepada kanak-kanak di bawah umur 1 tahun.

Sebab Coklat Tidak Bagus untuk Kanak-kanak

Perlu diingat bahawa coklat yang terbuat dari biji koko adalah makanan ringan rendah nutrien dan tinggi gula. Coklat mengandungi banyak gula, garam, dan lemak, tetapi mengandungi sedikit serat dan protein.

Terdapat 2 jenis coklat, iaitu coklat gelap (coklat gelap) dan coklat susu (coklat susu). Dari kedua jenis coklat ini, coklat gelap dipercayai lebih sihat dan mempunyai manfaat untuk tubuh. Walau bagaimanapun, ini berlaku untuk orang dewasa, bukan untuk kanak-kanak.

Mengandungi pemanis tiruan

Sebab pertama makanan ringan ini tidak diberikan kepada anak-anak adalah kerana coklat yang dijual di pasar mengandungi gula yang tidak baik untuk gigi anak-anak yang baru tumbuh.

Bukan hanya itu, jika anda memberi terlalu banyak makanan manis kepada si kecil, dia akan mengalami kegemukan, diabetes, dan pelbagai masalah kesihatan yang lain.

Tidak mengandungi nutrien yang diperlukan oleh kanak-kanak

Bahan-bahan yang terdapat dalam coklat nampaknya tidak diperlukan oleh kanak-kanak semasa tempoh pertumbuhan mereka. Selain itu, coklat juga mengandungi kafein yang tidak baik untuk anak-anak, terutama jika dikonsumsi secara berlebihan. Mengonsumsi terlalu banyak kafein dapat menyebabkan sakit kepala, sakit perut, kesukaran untuk berkonsentrasi, kesulitan tidur, peningkatan tekanan darah, dan degupan jantung yang lebih cepat.

Menyebabkan alahan

Pada sesetengah kanak-kanak, kacang yang biasanya terdapat dalam coklat atau menjadi bahan dalam campuran coklat boleh menyebabkan reaksi alergi. Gejala boleh merangkumi gatal, ruam pada kulit, atau lidah yang bengkak.

Pilihan Makanan yang Baik untuk Kanak-kanak

Bayi dan kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, sangat memerlukan makanan berkhasiat untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangannya. Usahakan selalu mempunyai sayur-sayuran, buah-buahan, telur, ikan, biji, dan susu atau produk tenusu dalam makanan anak kecil anda. Anak-anak juga disarankan untuk menghindari makanan yang tinggi garam, gula, dan lemak jenuh.

Sekiranya anda sering memberi coklat kepada si kecil sebagai makanan ringan, cubalah menggantinya dengan makanan ringan yang lebih sihat, seperti irisan sayur kukus, roti pisang, atau campuran buah dan yogurt. Selain kenyang, makanan ringan yang sihat ini juga baik untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak.