Keluarga

Inilah Bahaya Tidak Memakai Tali Pinggang di Tempat Belakang

Bukan hanya di tempat duduk depan, gunakan tali pinggang keledar di tempat duduk belakang juga sangat penting. Ttidak tali pinggang keledar, risiko penumpang belakang cedera parah dalam kemalangan kereta boleh lebih besar daripada penumpang yang duduk di depan. Lihat penjelasannya di sini.

Bukan hanya dia, penumpang belakang yang tidak menggunakan tali pinggang keledar juga berisiko membahayakan penumpang lain sekiranya berlaku kemalangan. Inilah sebab mengapa semua penumpang di dalam kereta perlu menggunakan tali pinggang keledar.

Bahaya Tidak Menggunakan tali pinggang keledar di tempat duduk belakang

Berikut adalah beberapa bahaya untuk tidak menggunakan tali pinggang keledar di tempat duduk belakang:

Dipukul atau dibuang

Penumpang belakang yang tidak memakai tali pinggang keledar berisiko tinggi mengalami kecederaan serius sekiranya berlaku kemalangan.

Penyelidikan menunjukkan bahawa risiko penumpang dibuang dari kereta boleh meningkat 30 kali jika tidak memakai tali pinggang keledar. Sekiranya ini berlaku, risiko kematian juga cenderung lebih besar.

Membahayakan penumpang lain

Selain dibuang atau memukul bahagian dalam kereta, penumpang yang tidak memakai tali pinggang keledar risiko kepada penumpang lain. Itulah sebab mengapa risiko pemandu mati dalam kemalangan akan meningkat sekiranya penumpang di belakangnya tidak memakai tali pinggang keledar.

Memahami Bagaimana Ia Berfungsi Tali pinggang keledar

Apabila kemalangan dan perlanggaran berlaku, penumpang belakang yang tidak menggunakan tali pinggang keledar akan dilemparkan ke depan, ke samping, atau melantun ke luar pada kelajuan yang sama dengan kenderaan.

Sekiranya menggunakan tali pinggang keledar, risiko penumpang jatuh atau terlanggar bahagian dalam kereta dapat diminimumkan. tali pinggang keledar menutup bahu, dada, dan pangkal paha dapat menahan penumpang di tempat duduknya, walaupun terdapat desakan berat dari depan dan belakang.

Gunakan tali pinggang keledar tidak hanya diperlukan untuk orang dewasa, tetapi juga berlaku untuk bayi dan anak-anak. Walau bagaimanapun, jika kanak-kanak menggunakan tali pinggang keledar bagi orang dewasa, mereka tetap berisiko tinggi mengalami kecederaan, terutama pada perut dan dada, ketika berlaku kemalangan.

Oleh itu, bayi dan kanak-kanak memerlukan tali pinggang keledar khas atau kerusi kereta mengikut tinggi dan berat badan mereka. Tempat duduk kereta bayi (tempat duduk yang baru lahir) boleh digunakan pada bayi berumur 0-15 bulan dengan berat maksimum 13 kg.

Sementara itu, tempat duduk yang boleh ditukar boleh digunakan untuk kanak-kanak hingga usia 4 tahun dengan berat sekitar 18–22 kg. Sekiranya anak anda bayi, anda boleh menggunakan semuanya dalam satu tempat duduk sehingga dia cukup tua untuk digunakan tali pinggang keledar dewasa.

Walaupun anda memandu dengan berhati-hati, risiko kemalangan semasa memandu masih ada. Oleh itu, jangan memandang rendah penggunaan tali pinggang keledar. Pastikan semua penumpang di dalam kereta memakai tali pinggang keledar, walaupun perjalanan sudah dekat.