Kesihatan

Perbezaan Bahaya Rokok dengan Produk Tembakau Alternatif

Produk tembakau alternatif semakin banyak dibincangkan. Berbagai produk juga mulai muncul, seperti e-rokok atau vape, kantung nikotin, produk tembakau yang dipanaskan, hingga snus. Produk ini dikatakan mempunyai bahaya yang lebih rendah daripada rokok. Apakah fakta? Lihat artikel ini.

Pendedahan kepada bahan kimia yang berbahaya bagi kesihatan dalam produk tembakau alternatif dinilai jauh lebih rendah daripada rokok. Walaupun begitu, keselamatan produk tembakau alternatif dan kesan sampingan jangka panjangnya masih dikaji.

Bahaya Merokok untuk Kesihatan

Bahaya merokok untuk kesihatan tidak dapat dipertikaikan. Banyak penyakit serius mengintai perokok. Ini bukan hanya risiko bagi orang yang merokok, tetapi juga bagi perokok pasif yang menyedut asap tersebut.

Selain bahaya asap rokok, setiap orang mesti tahu bahawa rokok juga mengandungi nikotin yang boleh menyebabkan pergantungan bagi perokok.

Selain nikotin, membakar rokok menghasilkan tar. Tar ini berbahaya bagi kesihatan kerana mengandungi zarah padat yang dihasilkan semasa pembakaran, dan berpotensi menyebabkan pelbagai penyakit yang berkaitan dengan merokok.

Risiko Menggunakan Produk Tembakau Alternatif

Ketika perbincangan mengenai produk tembakau alternatif berkembang, tanggapan bahawa produk tembakau alternatif mempunyai bahaya yang lebih rendah terhadap kesihatan telah ditinjau oleh sejumlah institusi kesihatan di banyak negara.

Salah satunya adalah oleh Public Health England (PHE) yang mengesyorkan vaping sebagai alat berhenti merokok.

Sebagai tambahan, Kementerian Selandia Baru menilai bahawa produk tembakau alternatif berpotensi untuk membantu mencapai Asap Bebas Selandia Baru 2025, dan mendorong perokok untuk beralih ke produk alternatif sebagai alat berhenti merokok.

Sejauh ini, hasil penyelidikan menunjukkan bahawa bahaya produk tembakau alternatif kepada kesihatan jauh lebih rendah daripada bahaya rokok. Sebab utama adalah kerana tidak ada pembakaran.

Perbezaan asas ini menyebabkan jumlah sebatian berbahaya yang dihasilkan oleh produk tembakau alternatif dikurangkan. Sebenarnya, kerana tidak ada proses pembakaran, produk tembakau alternatif juga tidak menghasilkan tar sama sekali.

Berikut adalah beberapa jenis produk tembakau alternatif dan risiko kesan sampingan:

1. pes nikotin

Tampalan nikotin, yang berbentuk seperti tambalan, sangat mudah digunakan, anda hanya perlu meletakkannya pada kulit untuk melepaskan nikotin sedikit demi sedikit ke dalam badan. Kesan sampingan produk tembakau alternatif ini adalah gatal-gatal, ruam, atau kerengsaan pada kulit, hingga sakit kepala.

2. Gusi Nikotin

Bentuk permen karet nikotin mirip dengan permen karet biasa. Sekiranya anda ingin menggunakan produk tembakau jenis ini untuk mengawal keinginan merokok, ikuti peraturan penggunaannya. Kesan sampingan pada gusi nikotin termasuk kerengsaan tekak, loya, pedih ulu hati, dan jantung berdebar.

3. E-rokok

Menggunakan e-rokok dianggap lebih baik daripada membakar rokok. Menurut PHE, walaupun tidak bebas dari risiko, produk alternatif ini mempunyai bahaya yang jauh lebih rendah daripada rokok konvensional. E-rokok yang disyorkan adalah dalam bentuk sistem tertutup, atau lebih dikenal sebagai "pod" sehingga tidak dapat disalahgunakan dengan menambahkan kompaun tambahan lain.

Bahaya e-rokok umumnya disebabkan oleh kesalahan penggunaannya. Sekiranya digunakan dengan betul, e-rokok boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk berhenti merokok.

4. Produk tembakau yang dipanaskan

Tidak seperti rokok konvensional yang dibakar dan kemudian menghasilkan asap, produk tembakau yang dipanaskan berfungsi dengan memanaskan batang tembakau dalam julat suhu tertentu, sehingga bahan toksik yang dihasilkan jauh lebih rendah daripada pembakaran. Hasil pemanasan juga menghasilkan wap, tanpa asap atau tar.

Selain itu, tidak seperti rokok elektronik, produk tembakau yang dipanaskan menggunakan daun tembakau asli sebagai sumber nikotin, bukan nikotin cair.

Menurut FDA A.S., pemanasan tembakau mengurangkan pengeluaran HPHC /Komponen Berbahaya dan Berpotensi Berbahaya (bahan kimia berbahaya dan berpotensi berbahaya) berbanding dengan pembakaran.

Selanjutnya, penyelidikan menunjukkan bahawa beralih sepenuhnya dari rokok yang dibakar ke produk tembakau yang dipanaskan secara signifikan mengurangkan pendedahan tubuh kepada 15 bahan kimia yang paling berbahaya dan berpotensi berbahaya dalam senarai FDA.

Dari penjelasan di atas, dapat difahami bahawa rokok dan produk tembakau alternatif kedua-duanya masih mempunyai risiko. Namun, jika dibandingkan, banyak kajian menunjukkan bahawa produk tembakau alternatif mempunyai risiko kesihatan yang lebih rendah daripada rokok.

Inilah sebab mengapa produk tembakau alternatif sering digunakan sebagai cara untuk berhenti merokok.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa produk ini tidak sepenuhnya selamat untuk kesihatan. Penyelesaian terbaik untuk menghindari bahaya merokok tentunya tidak boleh mula merokok atau berhenti merokok sama sekali.risiko sifarjika boleh.

Sekiranya anda sukar untuk berhenti merokok, cubalah berjumpa doktor. Sekiranya perlu, doktor anda boleh mengesyorkan kaedah terbaik untuk membantu anda berhenti merokok.