Keluarga

Lebih sukar untuk hamil lebih dari 30 tahun

Anggapan bahawa wanita akan sukar hamil lebih dari 30 tahun sering menimbulkan perdebatan. Ada yang mengatakan bahawa ini tidak terbukti benar. Namun, sebenarnya, beberapa penyelidikan mengatakan bahawa wanita lebih sukar hamil dan berisiko mengalami gangguan kehamilan ketika mereka tidak lagi muda.

Kajian mengatakan bahawa salah satu sebab wanita sukar hamil lebih dari 30 tahun adalah bilangan telur yang terhad dan kualitinya yang merosot. Ini menyukarkan telur untuk disenyawakan atau sukar berkembang menjadi janin yang sihat.

Di samping itu, ketika hamil pada usia yang lebih tua, wanita mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan pelbagai masalah kehamilan, termasuk gangguan pada janin dan komplikasi kehamilan, seperti diabetes kehamilan, preeklamsia, atau kelahiran prematur.

Walaupun begitu, ini tidak bermaksud bahawa setiap wanita berusia lebih dari 30 tahun tidak boleh hamil sama sekali, ya. Kadang-kadang, ada, sebenarnya, wanita tua yang masih boleh hamil dan melahirkan bayi yang sihat. Kehamilan dan kesuburan tentunya juga dipengaruhi oleh keadaan kesihatan umum.

Pelbagai risiko kehamilan melebihi usia 30 tahun

Umur yang tidak lagi muda ketika hamil boleh membawa beberapa risiko kesihatan bagi wanita hamil dan janin, termasuk:

  • Keguguran dan kehamilan ektopik
  • Penyakit kongenital (kelainan kongenital) dan gangguan genetik janin, misalnya sindrom Down
  • Komplikasi kehamilan, seperti diabetes kehamilan dan preeklamsia
  • Bersalin pramatang atau berat janin yang rendah
  • Gangguan plasenta, seperti plasenta previa
  • Tenaga kerja yang lebih lama atau tersekat
  • Gangguan cairan ketuban, seperti cairan ketuban yang terlalu banyak atau terlalu sedikit, dan pecahnya membran pramatang.

Di samping itu, wanita yang berusia di atas 35 tahun ketika hamil juga boleh mempunyai risiko kelahiran yang lebih tinggi dengan pembedahan caesar.

Cara mengurangkan risiko kehamilan pada usia 30 tahun

Sekiranya anda seorang wanita berusia lebih dari 30 tahun dan sedang bersiap untuk hamil, cubalah jangan terlalu risau dan stres. Anda masih berpeluang untuk hamil dengan cara yang sihat dan melahirkan janin yang normal.

Untuk dapat bersiap menghadapi kehamilan yang baik walaupun anda belum lagi muda, anda digalakkan untuk mengikuti petua berikut:

1. Periksa kesihatan anda dengan teliti sebelum hamil

Dianjurkan untuk melakukan pemeriksaan kesihatan secara menyeluruh sebelum memutuskan untuk hamil, seperti tekanan darah, ujian air kencing, dan kadar gula darah. Pemeriksaan kesihatan ibu juga diperlukan sepanjang kehamilan.

2. Lakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala

Wanita yang mengandung lebih dari 35 tahun perlu melakukan pemeriksaan berkala lebih kerap daripada wanita yang hamil pada usia yang lebih muda. Oleh itu, anda boleh menjadualkan lebih banyak masa untuk berunding dengan pakar obstetrik di klinik atau hospital obstetrik.

3. Berhenti merokok dan elakkan minum alkohol

Tabiat tidak sihat, seperti sering merokok atau menghirup asap rokok (perokok pasif), minum alkohol, stres, jarang bersenam, dan tidak menjaga diet yang sihat boleh memberi kesan kepada kesihatan janin dan wanita hamil.

Oleh itu, jika anda ingin hamil pada usia 30 tahun ke atas, anda harus menjalani gaya hidup sihat.

4. Lakukan ujian untuk mengesan kelainan kromosom pada janin

Sekiranya perlu, terutamanya jika terdapat sejarah penyakit atau gangguan genetik dalam keluarga, tidak ada yang salah bagi anda dan pasangan anda untuk menjalani ujian genetik. Ini penting untuk menentukan sama ada janin di rahim anda juga berisiko mengalami penyakit yang sama.

5. Pengambilan asid folik yang mencukupi

Dapatkan cukup asid folik setiap hari untuk membantu mencegah kecacatan kelahiran di otak dan saraf bayi. Jumlah pengambilan asid folik yang disyorkan untuk wanita hamil adalah sekitar 600 mikrogram (mcg) sehari. Asid folik boleh didapati dari makanan atau suplemen kehamilan yang ditetapkan oleh doktor.

6. Mengekalkan berat badan yang ideal

Ini dapat dilakukan dengan melakukan senaman secara teratur dan makan makanan sihat yang mempunyai nilai pemakanan yang tinggi.

Untuk memenuhi keperluan pemakanan tubuh dan janin, makan makanan yang kaya dengan protein, lemak sihat, karbohidrat kompleks, serta vitamin dan mineral, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, kacang-kacangan, susu, daging dan ikan, telur, dan sayur-sayuran. makanan laut.

Untuk lebih sihat, anda harus menghadkan atau mengelakkan pengambilan makanan tidak sihat, seperti makanan mentah, makanan ringan, atau makanan yang diproses yang mengandungi banyak bahan pengawet.

Melalui persiapan yang baik, disertai dengan pengetahuan dan penjagaan yang betul, ibu-ibu yang hamil melebihi 30 tahun masih boleh menjalani kelahiran normal untuk melahirkan bayi yang sihat.

Sekiranya anda sukar hamil lebih dari 30 tahun atau mempunyai keadaan tertentu yang boleh menjadikan kehamilan anda lebih berisiko, misalnya menderita penyakit kelamin atau komplikasi dari kehamilan sebelumnya, anda harus berjumpa dengan pakar sakit puan untuk memulakan program kehamilan yang sihat.