Keluarga

Atasi Gangguan Mata Semasa Kehamilan Dengan Cara Ini

Gangguan mataketika mengandung mungkin berlaku kerana beberapa sebab. Untuk itu, mari kita kenal pasti jenis gangguan mata semasa mengandung dan bagaimana mengatasinya, agar wanita hamil dapat mengalami kehamilan dengan selesa.

Sebilangan gangguan mata semasa kehamilan biasanya akan reda dengan sendirinya setelah wanita hamil melahirkan. Gangguan mata dapat dipicu oleh banyak hal, mulai dari perubahan hormon, metabolisme, hingga perubahan peredaran darah selama kehamilan.

Jenis Gangguan Mata semasa Kehamilan dan Cara Mengatasinya

Gangguan mata yang dialami wanita hamil tentunya boleh mengganggu keselesaan dan menimbulkan kebimbangan. Walau bagaimanapun, wanita hamil tidak perlu panik. Gangguan mata yang dialami ibu hamil secara amnya dapat diatasi dengan beberapa rawatan mudah di rumah.

Berikut adalah beberapa jenis gangguan mata semasa mengandung dan cara mengatasinya:

1. Mata kering

Salah satu gangguan mata yang sering dialami oleh wanita hamil adalah mata kering. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh peningkatan kadar hormon estrogen yang menekan pengeluaran air mata dan dicirikan oleh gejala mata berpasir, gatal, dan panas.

Untuk mengatasi keluhan mata kering ini semasa mengandung, wanita hamil boleh menggunakan titisan mata yang mengandungi air mata tiruan atau air mata tiruan. Walau bagaimanapun, jika mata kering tidak bertambah baik, wanita hamil perlu berjumpa doktor.

2. Penglihatan kabur

Semasa mengandung, akan berlaku penumpukan atau pengekalan cecair. Keadaan ini boleh mempengaruhi kornea dan membuat penglihatan wanita hamil menjadi kabur. Namun, biasanya aduan ini hanya bersifat sementara.

Untuk mengatasi keluhan penglihatan kabur semasa hamil, beri wanita hamil rehat dari aktiviti di hadapan skrin atau skrin komputer WL. Sebilangan wanita hamil juga perlu menukar cermin mata buat sementara waktu, disarankan untuk berjumpa dengan pakar oftalmologi sekiranya mereka mengalami penglihatan kabur.

3. Retinopati diabetes

Sebilangan wanita hamil menghidap diabetes kehamilan atau diabetes pada kehamilan. Wanita hamil dengan keadaan ini berisiko mengalami retinopati diabetes, yang merupakan komplikasi diabetes yang menyerang retina.

Penyakit ini boleh menyebabkan penglihatan kabur, bahkan dalam keadaan lanjut boleh menyebabkan kebutaan. Untuk mencegah komplikasi ini, wanita hamil disarankan untuk melakukan kawalan kehamilan secara rutin dan menjaga kadar gula dalam darah stabil.

4. Bayangan kecil dalam penglihatan atau pelampung

Pernahkah anda melihat bayangan objek kecil yang nampaknya melayang? Bayangan disebut pelampung. Fpemuat atau bintik hitam pada penglihatan adalah salah satu gangguan mata yang dapat dialami semasa kehamilan.

Keadaan ini normal berlaku, tetapi kemunculannya pelampung Ia juga boleh menjadi tanda komplikasi dari preeklampsia atau eklampsia. Kedua-dua keadaan ini mesti diatasi dengan cepat kerana boleh membawa maut kepada ibu dan janin.

Walaupun kebanyakan gangguan mata semasa kehamilan disebabkan oleh perkara biasa, wanita hamil masih perlu berwaspada dan berjumpa doktor mata jika mereka mengalami gejala yang membimbangkan.

Berusaha untuk sentiasa menjaga kesihatan mata, antara lain dengan menggunakan cermin mata hitam ketika melakukan aktiviti luar di siang hari, sehingga membatasi jangka masa penggunaannya alat, dan jangan gosok atau menggosok mata, terutamanya apabila tangan anda kotor.

Sekiranya gangguan mata semasa kehamilan agak mengganggu dan berlarutan, segera berjumpa pakar oftalmologi untuk mengetahui sebab dan rawatan yang tepat.