Kesihatan

Mengetahui Kesan Ikatan Lidah pada Bayi dan Cara Mengatasinya

Lidah mempunyai fungsi yang mana penting untuk telan dan bercakap. Kemudian, apa yang berlaku jika bayi mempunyai kelainan kongenital lidah yang disebut sebagai tali lidah?

Ankyloglossia atau ikatan lidah adalah kelainan pada lapisan bawah lidah yang menghubungkan lidah ke lantai mulut. Membran ini disebut frenulum lidah atau tali lidah. Ikatan lidah dicirikan oleh frenulum lidah menjadi lebih pendek dan tebal, atau melekat pada hujung lidah.

Gangguan kongenital ini jarang berlaku dan mungkin tidak banyak ibu bapa yang mengetahuinya. Punca sebenarnya tidak diketahui, tetapi ikatan lidah lebih kerap berlaku pada kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan.

Kesan Ikatan lidah pada Bayi

Seperti disebutkan sebelumnya, lidah memainkan peranan penting dalam proses makan, minum, dan bercakap. Ketiga-tiga proses ini akan terganggu sekiranya bayi mempunyai ikatan lidah. Sekurang-kurangnya ada tiga masalah yang boleh terjadi akibat ikatan lidah pada bayi, iaitu:

1. Bayi mengalami kesukaran untuk menghisap susu ibu

Pada mulanya, ikatan lidah akan menyebabkan gangguan ketika menyusu. Daripada menghisap susu ketika menyusu, bayi hanya mengunyah puting ibu. Gangguan penyusuan susu ibu ini akan mempengaruhi jumlah susu yang dimakan oleh bayi, sehingga akan mengganggu pertumbuhan dan perkembangannya.

2. Puting ibu mengalami kecederaan

Puting susu ibu juga akan menjadi sakit atau cedera akibat bayi tidak dapat menyusu dengan betul. Apabila bayi mula makan makanan pejal (MPASI), ikatan lidah berisiko membuat bayi tersedak. Di samping itu, pada kanak-kanak yang lebih tua, ikatan lidah boleh menyukarkan anak-anak menjilat makanan.

3. Kanak-kanak menghadapi kesukaran untuk bercakap

Gangguan pertuturan hanya dapat dirasakan pada kanak-kanak yang lebih tua. Kanak-kanak akan mengalami kesukaran untuk mengucapkan kata-kata yang mempunyai huruf r dan konsonan lain, seperti t, d, z, s, l, j, ch, th, dan dg. Semasa memasuki usia sekolah, kanak-kanak yang mempunyai tali leher akan menghadapi kesukaran bermain alat muzik.

4. Rongga mulut cenderung tidak bersih

Selain gangguan makan dan bercakap, tali lidah juga akan menyebabkan gangguan kebersihan mulut, kerana lidah sukar membersihkan serpihan makanan pada gigi. Keadaan ini menjadikan penderita lidah berisiko mengalami rongga dan radang gusi.

Perkara lain yang juga boleh timbul dari ikatan lidah adalah munculnya jurang antara dua gigi depan bawah dan kerosakan pada gusi di kawasan itu.

Cara Mengatasi Ikatan Lidah pada Bayi dan Kanak-kanak

Terdapat tiga jenis tindakan yang dapat dilakukan untuk mengatasi ikatan lidah, yaitu: frenotomi, frenektomi, dan frenuloplasti. Berikut adalah perbezaan antara ketiga-tiganya:

Frenotomi

Tindakan paling mudah untuk mengatasi masalah lidah adalah frenotomi. Prosedur ini dilakukan tanpa anestesia atau anestesia, dengan sedikit merobek frenulum lidah. Prosedurnya cepat, hanya meninggalkan sedikit ketidakselesaan, dengan pendarahan minimum. Selepas itu, bayi juga dapat menyusukan bayi dengan segera.

Frenektomi

Frenektomi Ini dilakukan dengan memotong dan mengeluarkan seluruh frenulum. Pemotongan frenulum dapat dilakukan dengan pisau bedah atau alat khas, seperti electrocauter (terbakar) dan pancaran laser.

Tindakan frenektomi dengan electrocauter dan pancaran laser hanya memerlukan anestesia tempatan, tidak seperti frenektomi dengan pisau bedah yang memerlukan anestesia umum atau dalam keadaan penenang. Tempoh pemulihan operasi frenektomi dengan electrocauter juga lebih pantas.

Frenuloplasti

Prosedur operasi frenuloplasti Ini lebih kompleks dan memerlukan anestesia umum. Tidak hanya memotong frenulum lidah, tindakan frenuloplasti Ia juga melibatkan menjahit dan memperbaiki bentuk frenulum.

Doktor akan menilai tindakan mana yang paling sesuai untuk bayi anda. Sebagai tambahan kepada ketiga-tiga langkah ini, doktor juga mungkin dapat menyarankan untuk menunggu sambil memerhatikan perkembangan bayi. Bincangkan lagi dengan pakar pediatrik mengenai faedah dan risiko tindakan yang disyorkan.

Sekiranya bayi anda sukar menyusu, cubalah berjumpa doktor. Mungkin dia mempunyai ikatan lidah. Keadaan ini tidak boleh dipandang rendah, kerana boleh menyebabkan gangguan pertumbuhan, gangguan pertuturan, dan masalah dengan kesihatan gigi dan mulut.

Ditulis oleh:

drg. Arni Maharani

(Doktor gigi)