Keluarga

Adakah Selamat Memberi Makanan Laut kepada Kanak-kanak?

Sebilangan ibu bapa mungkin masih enggan memberi makanan laut kepada anak-anak mereka kerana bimbang ia boleh membahayakan kesihatan mereka, misalnya kerana kandungan merkuri dalam makanan laut atau risiko alergi. Persoalannya, adakah selamat untuk diberikan makanan laut kepada kanak-kanak?

Makanan Laut adalah makanan yang berasal dari laut. Jenisnya termasuk ikan, kerang, tiram, udang, sotong, gurita, ketam, dan udang karang. Makanan Laut adalah sumber pemakanan harian yang baik untuk memenuhi garis panduan pemakanan seimbang.

Makanan Laut Selamat untuk diberikan kepada Anak-anak

Sebenarnya makanan laut selamat untuk dimakan oleh kanak-kanak, Bun. Sebenarnya, makanan jenis ini dapat diberikan kepada anak kecil anda sejak dia berusia 6 bulan atau telah menerima makanan pejal.

Selain selamat, makanan laut juga mengandung berbagai nutrien penting yang diperlukan oleh jantung, seperti protein, lemak, omega-3, vitamin B, vitamin D, kalsium, selenium, magnesium, zat besi, dan zink.

Memandangkan pemakanan cukup lengkap, memakan makanan laut dapat memberikan manfaat luar biasa untuk kesihatan si Kecil, kamu tahu, termasuk:

 • Menyokong kesihatan dan pertumbuhan otak
 • Meningkatkan kecerdasan
 • Meningkatkan daya tahan
 • Menjaga kesihatan jantung
 • Menyokong fungsi otot dan saraf
 • Menjaga kesihatan dan fungsi mata

Memberi Petua Makanan Laut kepada kanak-kanak

Walaupun selamat dan boleh diberikan kepada anak-anak, beberapa jenis makanan laut mengandungi merkuri yang berbahaya bagi kesihatan mereka. Merkuri adalah logam beracun yang dapat merosakkan saraf, otak, dan pelbagai fungsi organ.

Oleh itu, Ibu harus menghadkan pemberian makanan laut yang mengandungi banyak merkuri, seperti ikan yu, ikan todak (ikan todak), atau marlin.

Walau bagaimanapun, jenisnya makanan laut yang lain mengandungi kurang merkuri, seperti kerang, udang, nila, tiram, sardin, dan salmon, cukup selamat dan dapat diberikan kepada anak-anak dalam bahagian yang sesuai.

Supaya faedah makanan laut dapat diperoleh secara optimum, terdapat beberapa petua selamat untuk menyimpan dan memproses makanan laut Apa yang perlu anda laksanakan, antara lain:

 • pilih makanan laut yang mengandungi sejumlah kecil merkuri.
 • Pastikan anda selalu memilih makanan laut segar dan tidak berbau busuk atau berubah warna.
 • berjimat makanan laut dalam kotak makan tengah hari kedap udara dan sejukkan atau peti sejuk beku, jika anda tidak mahu memasak makanan laut sejurus selepas membelinya.
 • Basuh tangan sebelum dan selepas mengendalikan
 • Gunakan papan pemotong yang berasingan dan asingkan untuk diproses makanan laut atau daging dan makanan lain, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Ini untuk mengelakkan pencemaran bakteria makanan laut atau daging dalam buah-buahan dan sayur-sayuran yang berisiko menyebabkan keracunan makanan pada kanak-kanak.
 • Jangan berikan cengkerang kecil anda yang tidak boleh dibuka walaupun sudah masak. Kerang mungkin tidak segar dan tidak selamat dimakan.
 • senaman makanan laut dengan mengukus atau memanggang untuk mengekalkan kandungan nutrien. Hadkan pemprosesan makanan laut dengan menggoreng kerana dapat meningkatkan jumlah kalori dan minyak.
 • Hadkan pengambilan garam atau mikin berlebihan (MSG) hingga makanan laut.

Semasa memberi makanan laut kepada si kecil, Pastikan makanan dimasak oleh Ibu sehingga dimasak sepenuhnya. Ibu juga dinasihatkan untuk lengkapmakanan laut dengan makanan berkhasiat lain, seperti sayur-sayuran, buah-buahan, dan kacang-kacangan, supaya pengambilan nutrien yang diperoleh oleh Little One dapat lebih lengkap.

Setelah mengetahui maklumat di atas, anda tidak perlu ragu-ragu lagi untuk memberi makanan laut kepada kanak-kanak, ya. Selain kaya dengan nutrien, makanan laut juga mempunyai rasa yang enak, yang pastinya disukai oleh anak-anak. Sekiranya anak kecil anda tidak menyukainya makanan laut, Ibu boleh mencuba memprosesnya dengan cara yang lebih kreatif.

Walaupun mempunyai khasiat, sesetengah kanak-kanak boleh mengalami reaksi alergi terhadap makanan laut, Roti. Risiko anak kecil anda mengalami alahan akan lebih tinggi sekiranya ibu atau ayah juga mempunyai sejarah alahan makanan laut.

Sekiranya si kecil anda mengalami simptom alergi selepas makan makanan laut, seperti kulit gatal dan lebam, sakit perut, cirit-birit, muntah, sesak nafas, atau pembengkakan muka, bibir, atau tekak, berhenti memberi segera makanan laut dan membawanya ke doktor untuk mendapatkan rawatan.