Kehidupan yang sihat

Petua untuk Menjaga Tahan Lama untuk Kulit Muka Berminyak

Bagi mereka yang mempunyai kulit berminyak, membuat-naik mudah pudar sudah menjadi perkara biasa. Tidak jarang anda mesti kerap daub solekanuntuk memastikan ia tahan lama dan cantikoh nampak segar. Walau bagaimanapun, masalahnya sebenarnya dapat dielakkan sekiranya awak tahu bagaimana mengatasinya.

Setiap manusia mempunyai kelenjar sebum atau kelenjar minyak semula jadi di tisu kulit. Kelenjar ini menghasilkan minyak (sebum) yang berguna untuk mengekalkan kelembapan dan kulit yang sihat.

Walau bagaimanapun, pada orang dengan jenis kulit berminyak, kelenjar ini dapat menghasilkan sebum terlalu banyak pada wajah. Biasanya, kulit yang terlalu berminyak akan kelihatan lebih berkilau, terutama di zon T wajah, iaitu dahi, hidung, dan dagu. Jenis kulit ini juga lebih berisiko menyebabkan komedo dan jerawat.

Petua Solekan untuk Kulit Muka Berminyak

Minyak pada wajah sebenarnya dapat disembunyikan dengan menggunakan produk solekan yang sesuai untuk keadaan kulit anda. Agar alat solek wajah kelihatan lebih tahan lama, tidak bersinar, pastikan produk yang anda gunakan mempunyai formulasi khas untuk kulit berminyak, seperti produk semula jadi untuk kulit berminyak. matte, bebas minyak, atau bebas bersinar.

Berikut adalah beberapa petua solekan untuk kulit wajah berminyak yang boleh anda cuba di rumah:

1. Segarkan muka awak dulu

Sebelum bermula solekan, anda harus menggosok wajah anda dengan produk pembersih berlabel bebas minyak atau bebas minyak pertama.

Selepas itu, gunakan primer terutamanya untuk kulit berminyak yang bebas minyak dan bebas bersinar (anti bersinar atau matte) di zon T sebelum anda menggunakan asas (asas), serbuk, dan produk lain. Langkah ini dapat membantu membuat-naik lebih melekat pada wajah.

2. Pakai pelindung matahari

Penggunaan pelindung matahari adalah penting untuk mencegah kerosakan kulit akibat bahaya sinar ultraviolet (UV). Ada teknik yang boleh anda lakukan, agar pelindung matahari tidak menjadikan wajah anda berminyak.

Caranya, setelah krim pelindung matahari disapu dan diserap ke dalam kulit, tekan permukaan wajah dengan tisu untuk menyerap sisa krim. Selepas itu, anda boleh memulakan membuat-awakhlm sesuka hati. Pastikan menggunakan krim pelindung matahari khas untuk kulit wajah berminyak, ya.

3. Gunakan pelembap tekstur ringan

Jenis kulit muka berminyak juga perlu dilumurkan dengan pelembap. Semasa menggunakan pelembap, anda disarankan untuk memilih pelembap bebas minyak atau yang mempunyai tekstur ringan, seperti serum. Pelembap dalam bentuk serum dapat melembapkan kulit tanpa membuatnya kelihatan berminyak.

4. Elakkan terlalu banyak pendedahan serbuk

Selama ini, mungkin ramai yang berpendapat bahawa semakin banyak serbuk yang anda gunakan, semakin bebas wajah anda dari minyak. Ternyata pemikiran itu salah. kamu tahu! Serbuk yang terlalu banyak dapat merangsang pori-pori pada kulit wajah untuk menghasilkan lebih banyak minyak dan menjadikan pori-pori tersumbat.

Oleh itu, jika anda ingin menggunakan serbuk, sapukan serbuk hanya pada kawasan berminyak dan disarankan untuk memilih jenis serbuk yang mempunyai formula lut matte.

5. Sentiasa sediakan kertas petak

Semasa anda dalam perjalanan, selalu bawa kertas perkamen di dalam beg anda. Kertas ini boleh menjadi penyelamat apabila minyak di wajah mula menunjukkan. Cara yang betul untuk menggunakan kertas lilin adalah dengan menekannya dengan lembut di kawasan berminyak, tidak menggosok kertas lilin pada kulit wajah.

Di samping itu, perkara paling penting yang perlu anda ketahui adalah mengelakkan penggunaan produk pembersih yang terbuat dari minyak atau alkohol kerana boleh menyebabkan kerengsaan kulit dan merangsang kulit untuk menghasilkan lebih banyak minyak.

Sebagai gantinya, gunakan pencuci muka bebas minyak yang terbuat dari bahan kimia ringan dan lembut untuk membersihkannya solekan.

Untuk mengurangkan minyak berlebihan, anda boleh menggunakan topeng muka sekitar 2 kali seminggu. Pastikan memilih topeng yang diperbuat daripada tanah liat bentonit, kerana bahan ini dapat menyerap kotoran dan minyak dari permukaan wajah.

Itulah pelbagai petua yang boleh anda gunakan untuk mengekalkan solekan kekal tahan lama, walaupun kulit wajah anda berminyak. Walau bagaimanapun, jika anda masih menghadapi masalah untuk menggunakan solek untuk wajah berminyak, anda boleh berjumpa doktor mengenai jenis produk solekan yang sesuai dengan keadaan kulit anda.