Kesihatan

Suka Mendaki Gunung? Hati-hati dengan Penyakit Ketinggian

MMendaki gunung pada umumnya terasa seronok dan menggembirakan, kerana pemandangan yang indah dan tergesa-gesa adrenalin. Walau bagaimanapun, di sebalik aktiviti ini, anda perlu menyedari penyakit ketinggian.

penyakit ketinggian atau penyakit ketinggian (penyakit gunung akut) sering menyerang pendaki yang berada di ketinggian lebih dari 2000 meter dari aras laut.

Keadaan ini boleh disebabkan oleh banyak faktor, mulai dari penurunan tekanan udara dan jumlah oksigen, hingga udara kering dan dingin di dataran tinggi.

Pada ketinggian tinggi, seperti di puncak gunung atau bukit, jumlah oksigen yang habis di udara dapat membuat pendaki bernafas lebih cepat. Ini adalah tindak balas semula jadi tubuh untuk membekalkan oksigen.

Namun, apabila jumlah oksigen dalam tubuh pendaki berkurang kerana penyakit ketinggian, mereka dapat mengalami beberapa gejala, seperti sakit kepala, pening, tidak ada selera makan, sesak nafas, mual, kelemahan dan keletihan, dan kesukaran untuk menumpukan perhatian.

Dalam kes yang lebih teruk, pendaki mungkin mengalami kekeliruan, halusinasi, sukar bergerak, kehilangan pendengaran, sakit kepala yang teruk, sakit dada, berdebar-debar dada, kehilangan kesedaran, dan pingsan.

Gejala biasanya muncul kira-kira 12–24 jam setelah mencapai ketinggian dan bertambah baik dalam sekitar 2-3 hari kerana badan telah menyesuaikan diri dengan perubahan ketinggian.

Cara Mengatasi Penyakit Ketinggian

Sekiranya anda mengalami atau menemui seseorang dengan penyakit ketinggian, ikuti langkah-langkah berikut untuk membantu:

1. Rehat sebentar

Orang yang merasakan gejala penyakit ketinggian harus segera berhenti mendaki dan berehat. Jangan naik lagi sekurang-kurangnya 24-48 jam atau sehingga gejala penyakit ketinggian telah hilang sepenuhnya.

Sekiranya masih tidak bertambah baik setelah 24 jam, pendaki dengan penyakit ketinggian disarankan untuk turun sekurang-kurangnya 500 meter atau 1.000 kaki dipandu oleh orang lain.

2. Beri terapi oksigen

Memberi oksigen tulen atau oksigen tambahan dapat membantu masalah pernafasan kerana penyakit ketinggian. Sekurang-kurangnya, pernafasan akan bertambah baik untuk sementara waktu.

Walau bagaimanapun, kesan terapi oksigen sebenarnya kurang berkesan jika dibandingkan dengan turun ke ketinggian yang lebih rendah. Orang dengan penyakit ketinggian dengan gejala yang teruk atau teruk harus turun gunung sekurang-kurangnya lebih rendah dari 4.000 kaki, walaupun semasa menjalani terapi oksigen.

3. Gunakan ubat

Ubat penahan sakit, seperti parasetamol, dapat digunakan untuk mengobati keluhan kesakitan, seperti sakit kepala atau sakit telinga, yang dirasakan disebabkan oleh penyakit ketinggian.

Sekiranya anda mengalami loya atau muntah, pendaki boleh mendapatkan ubat antiemetik seperti promethazine. Sekiranya anda sukar bernafas atau mempunyai riwayat asma, disyorkan untuk menghirup ubat bronkodilator melalui penyedut atau mengambil ubat kortikosteroid.

Untuk mengatasi dan mencegah penyakit ketinggian, anda juga disarankan untuk minum air secukupnya, jangan minum minuman beralkohol, tidak bersenam, tidak merokok, tidak menggunakan pil tidur, dan mengikuti setiap petunjuk keselamatan semasa proses pendakian.

Di samping itu, mendaki ketinggian dan berjalan dengan perlahan juga dapat membantu mencegah penyakit ketinggian.

Pastikan anda selalu memberitahu keadaan apa yang anda rasakan kepada rakan anda atau pemandu yang menaiki gunung bersama anda, sama ada gejala ringan atau teruk. Ini akan membantu anda dan mereka menjadi lebih menyedari akan timbulnya gejala penyakit ketinggian.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai cara mencegah ketinggian, sila berjumpa doktor.