Keluarga

Otot Perut Wanita Berisiko Terpisah Semasa Kehamilan

Otot perut (perut) pada wanita hamil mungkin mengalami pemisahan di bahagian tengah. Keadaan ini dipanggil diastasis recti abdominis. Sekiranya ini berlaku, begitu boleh muncul rasa sakit pada punggung bawah dan boleh mengganggu aktiviti harian yang rutin.

Otot perut mempunyai fungsi penting untuk punggung kerana boleh bertindak seperti korset. Dengan prestasi otot perut yang baik, punggung anda akan dilindungi dan disokong dengan baik.

Inilah sebabnya Mengapa Otot Perut Boleh Diasingkan

Pemisahan otot perut semasa kehamilan kemungkinan berkaitan dengan perkembangan rahim. Hasil daripada pemisahan dua otot perut lebih awal, tonjolan dapat muncul di tengah-tengah perut tepat di mana otot-ototnya terpisah. Keadaan ini cenderung dilihat ketika otot-otot tegang, seperti ketika batuk. Diastasis rektum juga biasanya dilihat dengan lebih jelas tepat selepas bersalin.

Terdapat keadaan tertentu yang juga meningkatkan kemungkinan kejadiannya diastasis recti, termasuk:

  • Hamil pada usia 35 tahun
  • Kehamilan kembar
  • Berat janin agak besar
  • Ibu mempunyai saiz badan yang kecil.

Kedudukan dan ukuran janin yang besar akan memberi tekanan yang berlebihan pada tisu penghubung di bahagian tengah perut sehingga dapat membuat kedua otot mengalami perpisahan. Selain itu, perubahan hormon semasa kehamilan juga memberi kesan pada tisu penghubung dan otot. Keadaan ini kemungkinan besar menjadikan otot lebih mudah meregang.

Elakkan Tindakan Apa Yang Boleh Membuatnya Lebih Buruk Diastasis Recti

Oleh itu disstasis recti atau pemisahan otot perut tidak bertambah buruk, ada dua perkara yang boleh dilakukan. Yang pertama adalah menjaga keadaan dan membatasi aktiviti tertentu agar otot perut tidak mengalami keadaan yang tegang. Keadaan otot perut yang tegang boleh dipengaruhi oleh beberapa faktor, seperti sembelit, mengangkat berat, atau mengangkat anak.

Perhatikan juga berat badan kerana ia juga dapat menjadikan otot perut lebih tegang. Ingatlah bahawa badan akan mendapat beban berat badan anda sendiri, terutamanya ketika duduk dan berdiri. Contohnya, ketika bangun dari duduk atau sebaliknya.

Berat ketika melahirkan memang salah satu syarat untuk bayi dilahirkan dengan cepat, tetapi jika dilakukan dengan tidak betul, berisiko memburukkan keadaan diastasis recti. Ini boleh berlaku kerana tekanan memberi tekanan yang besar pada tisu otot perut.

Perkara lain yang boleh dibuat diastasis recti semakin teruk adalah sukan yang salah. Bentuk latihan yang berpotensi memberi tekanan pada perut adalah sit-up, push-up, dan posisi papan.

Latihan untuk Meringankan Keadaan Diastasis Recti

Walaupun beberapa sukan mempunyai peluang untuk dibuat diastasis recti bertambah buruk, tetapi senaman yang betul dapat membantu pulih dari keadaan ini. Jenis senaman dengan penglibatan perut yang dalam dapat digunakan untuk memperbaiki keadaan ini.

Berbeza dengan latihan biasa, latihan perut dalam mungkin bermanfaat. Salah satu cara adalah dengan membengkokkan lutut pada sudut yang selesa semasa berbaring di punggung. Sementara itu, bahagian belakang dan tulang rusuk berada dalam keadaan santai dan permukaan kaki rata di atas lantai.

Kemudian, anda boleh mengikuti latihan mengikut urutan berikut:

  • Sentuh menonjol tulang di bahagian depan pelvis di atas pinggul di kedua sisi dengan jari anda.
  • Gerakkan jari anda 2.5 cm ke arah tengah dan arahkan ke bawah 2.5 cm. Semasa anda menghembuskan nafas, tarik butang perut anda ke dalam atau ke arah tulang belakang anda.
  • Pada masa yang sama, rasa otot di bawah jari anda kaku. Pegang kedudukan ini selama 3-5 saat semasa anda bernafas secara normal. Kemudian lakukan
  • Lakukan ini berulang kali hingga 10 kali dan cuba secara beransur-ansur meningkatkan durasi setiap sesi hingga maksimum 10 saat.

Rujuk dengan pakar sakit puan untuk mendapatkan nasihat pencegahan yang tepat. Selain melakukan senaman, menjaga tingkah laku harian seperti menjaga postur tegak dan memastikan dasar pelvis aktif semasa melakukan aktiviti juga dapat membantu keadaan pemisahan otot perut.

Sekiranya anda tidak yakin melakukan senaman untuk memperbaiki pemisahan otot perut secara bebas, wanita hamil harus berjumpa doktor pemulihan perubatan atau meminta pertolongan dari tenaga pengajar yang mempunyai kecekapan dalam bidang ini.