Keluarga

Inilah 9 Peralatan Bayi Yang Tidak Perlu Anda Beli

Peralatan bayi yang comel sememangnya boleh membuat wanita hamil lapar untuk mata. Namun, ingat bahawa ada peralatan bayi yang tidak perlu anda beli, kamu tahu, mengandung. Ayuh, periksa lagi senarai belanja wanita hamil dan jimat wang!

Ibu bapa tentunya ingin memberikan yang terbaik dan selesa untuk anak mereka dilahirkan. Namun, itu tidak bermaksud semua peralatan bayi perlu dibeli sejak awal. Sebilangan item ini sebenarnya dapat ditunda, diganti dengan barang yang sudah tersedia, atau bahkan tidak perlu dibeli sama sekali.

Senarai Peralatan Bayi Yang Tidak Perlu Anda Beli

Berikut adalah senarai barang bayi yang anda boleh menangguhkan atau tidak perlu membeli, terutamanya jika anda mempunyai anggaran yang ketat:

1. Tempat tidur dan bantal buaian bayi

Memilih tempat tidur bayi dengan pelbagai motif adalah menyeronokkan. Namun, sebenarnya perkara-perkara ini tidak sangat diperlukan, kamu tahu. Sebenarnya, bantal bayi sebenarnya dapat meningkatkan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba.sindrom kematian bayi secara tiba-tiba/ SIDS).

Semasa tidur siang atau tidur malam, satu-satunya perkara yang perlu ada di dalam buaian adalah cadar.

2. Bantal menyusu

Memang banyak bantal penyusuan ditawarkan dengan pelbagai warna dan motif, serta maklumat mengenai faedahnya. Sebenarnya, wanita hamil sebenarnya boleh mendapat faedah yang serupa dengan menggunakan bantal tidur, selimut, atau bantal sofa biasa yang sudah ada di rumah.

3. Apron kejururawatan

Apron menyusu boleh membuat wanita hamil merasa lebih selesa ketika menyusui di khalayak ramai. Tetapi tanpa celemek, selendang untuk dibawa atau selimut bayi juga dapat digunakan. Dengan cara itu, wanita hamil tidak perlu membawa banyak kain ketika dalam perjalanan.

4. Pensterilan botol susu

Sterilizer adalah alternatif praktikal untuk membebaskan botol susu bayi anda dari bakteria, virus, dan kulat. Walau bagaimanapun, alat ini agak mahal. Di samping itu, mensterilkan botol bayi dengan mendidih air panas sebenarnya berfungsi sama seperti mensterilkan botol bayi.

5. Susu ibu lebih panas

Pemanas botol memang dapat memudahkan ibu hamil untuk memanaskan susu ibu yang sejuk. Namun, pemanasan susu ibu sebenarnya boleh dilakukan dengan merendam botol di dalam air suam.

6. Lampin kain yang mahal

Apa pun harganya, semua lampin kain mempunyai fungsi yang sama, iaitu untuk menampung kotoran anak kecil anda. Jadi, wanita hamil tidak perlu mencari lampin kain dengan jenama dan reka bentuk tertentu, terutamanya jika produk lain yang lebih berpatutan dapat memberikan manfaat yang sama.

7. Jadual untuk bayi menukar lampin

Untuk menukar lampin, tikar sebenarnya cukup. Macam mana boleh jadi. Daripada membeli meja ganti lampin yang penggunaannya terhad, lebih baik ibu hamil membeli almari pakaian yang boleh digunakan dalam jangka masa panjang.

8. Buaian bayi

Kerusi atau buaian untuk menidurkan si kecil sememangnya sangat berguna. Walau bagaimanapun, secara amnya alat ini hanya berguna selama beberapa bulan. Lagipun, menggegarkan bayi anda di buaian ibu hamil boleh memberi nilai tambah kepada kedekatan wanita hamil dengan bayi.

9. Baby walker

baby walker tidak digalakkan membeli. Menurut beberapa kajian penggunaan baby walker ia tidak selamat dan boleh meningkatkan risiko gangguan pada perkembangan dan pertumbuhan bayi.

Petua Membeli-Belah Bekalan Bayi

Sebelum berbelanja, pertimbangkan lagi bahawa bayi tumbuh dengan cepat, sehingga banyak barang hanya akan bertahan dalam waktu yang singkat. Berikut adalah beberapa petua untuk membantu ibu hamil menjimatkan wang untuk membeli barang keperluan bayi:

  • Fokus untuk membeli barang-barang yang boleh digunakan dalam jangka masa panjang agar anak kedua dapat menggunakannya semula di kemudian hari.
  • Pilih warna neutral sehingga boleh dipakai oleh kanak-kanak perempuan dan lelaki.
  • Beli peralatan bayi yang sedikit lebih besar sehingga dapat bertahan hingga beberapa bulan.
  • Menunda membeli kasut bayi, kerana kasut tidak begitu berguna, sehingga dia boleh berjalan di luar rumah.
  • Belilah itu kerusi kereta dan buaian dalam keadaan baru untuk memastikan barangnya kukuh dan selamat.
  • Tidak perlu malu untuk menggunakan pakaian dan beg bayi terpakai dari keluarga atau rakan.

Agar tidak terburu-buru dan bersusah payah menyiapkan peralatan bayi, wanita hamil boleh mula membeli peralatan dan persediaan bayi sejak kehamilan memasuki trimester ketiga atau sekitar minggu ke-28.

Nah, sekarang anda tidak perlu bingung menyusun senarai keperluan bayi, wanita hamil. Sekiranya bayi anda diketahui mempunyai keperluan khas, wanita hamil harus berjumpa doktor terlebih dahulu mengenai barang apa yang hendak dibeli. Selamat membeli-belah!