Kehidupan yang sihat

Adakah Pemutihan Gigi Laser Selamat? Ayuh, cari penjelasannya!

Pelbagai cara boleh dilakukan untuk mendapatkan gigi putih, dan pemutihan gigi dengan sinar laser adalah salah satu pilihan.Warna gigi putih terang ini akan menyokong keindahan senyuman seseorang.

Salah satu cara untuk mendapatkan gigi putih secara semula jadi adalah prosedur pemutihan gigi laser yang dilakukan oleh doktor gigi.

Pertama, doktor gigi akan menggunakan bahan yang berfungsi untuk menghilangkan noda pada lapisan paling luar gigi. Kemudian, untuk meningkatkan keberkesanan dan mempercepat proses kerja bahan pemutihan gigi, diperlukan haba dari sinar laser.

Penggunaan laser dalam proses pemutihan gigi juga dapat memberikan kesan pencerahan yang lebih cepat, iaitu sekitar 30-60 minit setelah rawatan dimulakan.

Prosedur Pemutihan Gigi Laser

Sebelum memutihkan gigi, doktor gigi anda akan memastikan gigi anda bebas daripada tartar dan rongga. Gigi yang bersih dan bebas rongga diperlukan untuk memaksimumkan hasil rawatan dan mengurangkan kepekaan setelah pemutihan gigi.

Selain itu, doktor gigi akan bertanya sama ada anda mempunyai gigi sensitif sebelum ini. Ini dilakukan untuk mengelakkan kesan sampingan dalam bentuk kesakitan yang berlebihan selepas pemutihan gigi.

Selain sakit, pemutihan gigi dengan sinar laser juga dapat menjadikan gigi sensitif selama 1-3 hari setelah pemutihan gigi. Atas sebab ini, perlu ada pengawasan doktor gigi semasa rawatan.

Walaupun prosesnya cukup selamat, tidak semua orang dapat memutihkan gigi dengan sinar laser. Terdapat beberapa kumpulan orang yang tidak digalakkan menjalani pemutihan gigi, termasuk:

  • Kanak-kanak di bawah 16 tahun, kerana lapisan gigi anak-anak masih relatif tipis sehingga pemutihan gigi berisiko merengsakan saraf gigi.
  • Orang yang mempunyai sejarah alergi terhadap peroksida atau bahan yang digunakan semasa memutihkan gigi.
  • Wanita hamil dan menyusu.

Rawatan Selepas Pemutihan Gigi Laser

Walaupun anda telah mengalami pemutihan gigi laser, kemungkinan warna putih gigi anda akan pudar. Lalu, bagaimana warna putih selepas pemutihan gigi laser dapat bertahan lama? Ikuti petua ini:

Elakkan makanan atau minuman yang mengotorkan gigi

Makanan atau minuman yang berisiko menyebabkan noda pada gigi adalah kopi, teh, buah berwarna gelap (seperti anggur), atau saus tomat.

Berkumur dengan air selepas makan atau minum

Sekiranya anda tidak dapat mengelakkan makanan atau minuman di gigi, segera bilas mulut dengan air sehingga warnanya tidak melekat pada permukaan gigi.

Berhenti merokok

Merokok boleh menjadikan gigi anda lebih gelap. Oleh itu, berhenti merokok untuk memastikan gigi tetap cerah.

Sekiranya anda menggunakan petua di atas, warna gigi yang cerah selepas pemutihan laser dapat bertahan sekitar 1-2 tahun. Perlu diperhatikan, jika anda merasakan kesan sampingan yang menjengkelkan selepas pemutihan gigi, segera berjumpa doktor gigi

Ditulis oleh:

drg. Komang Sri Wulandari

(Doktor gigi)