Keluarga

Bolehkah Vaksinasi Menyebabkan Autisme?

Sebilangan ibu bapa mungkin masih enggan mengimunisasi anak mereka kerana bimbang vaksin boleh menyebabkan autisme. Adakah benar bahawa ada hubungan antara vaksinasi dan autisme pada kanak-kanak?

Terdapat anggapan bahawa pemberian vaksin berkaitan dengan autisme pada anak berpunca dari kajian tahun 1998 di England yang menyatakan bahawa vaksin MMR mempunyai risiko menyebabkan autisme.

Sejak itu, banyak pakar telah melakukan kajian ilmiah yang lebih mendalam, tetapi hasilnya tidak menemui kaitan antara vaksin dan autisme.

Hasil kajian 1998 ternyata keliru dan doktor yang menulisnya telah dibatalkan lesen perubatannya dan jurnal perubatan yang menerbitkan penyelidikan bahkan menarik balik maklumat tersebut.

Sayangnya, walaupun terdapat banyak bukti bahawa vaksin selamat dan berkesan, beberapa ibu bapa masih memutuskan untuk menangguhkan atau tidak memberi vaksin kepada anak-anak mereka. Keadaan ini tentunya sangat berisiko, memandangkan banyak penyakit serius dapat dicegah melalui vaksinasi.

Vaksinasi Tidak Terbukti Menyebabkan Autisme

Kebimbangan mengenai vaksinasi yang menyebabkan autisme berkaitan dengan bahan yang digunakan dalam vaksin kanak-kanak, iaitu thimerosal. Bahan yang mengandungi merkuri memang digunakan sebagai pengawet vaksin untuk mencegah pertumbuhan bakteria dan jamur.

Ramai yang berpendapat bahawa kandungannya thimerosal berbahaya bagi otak dan buah pinggang, sehingga boleh mencetuskan autisme pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, penggunaan thimerosal dalam jumlah kecil dalam ubat-ubatan atau vaksin tidak terbukti menyebabkan masalah kesihatan yang ketara.

Penyelidikan yang telah berlangsung selama beberapa dekad hingga kini juga menyatakan bahawa tidak ada kaitan antara thimerosal atau ramuan vaksin lain dengan autisme.

Pada tahun 2019, kajian terbesar yang meninjau hampir 660,000 kanak-kanak lebih dari 11 tahun menunjukkan bahawa tidak ada kaitan antara vaksin dan autisme.

Di samping itu, kajian saintifik yang telah dijalankan selama bertahun-tahun juga menemui fakta berikut:

  • Tidak ada hubungan kausal antara vaksin dan thimerosal sebagai pencetus autisme
  • Tidak ada data yang dapat membuktikan bahawa vaksin mengandung thimerosal boleh mengganggu fungsi otak anak
  • Kajian tahun 1998 yang menunjukkan hubungan antara vaksin dan autisme hanya melihat 12 kanak-kanak dan berjaya menarik perhatian orang ramai kerana pada masa yang sama terdapat peningkatan pesat dalam jumlah kanak-kanak yang didiagnosis menderita autisme di UK.
  • Kanak-kanak yang menerima vaksin sebelum usia 2 tahun tidak mempunyai masalah neurologi atau perkembangan yang terbukti, seperti autisme
  • Tidak ada kes autisme pada kumpulan kanak-kanak yang menerima vaksin mengikut jadual yang disyorkan dan kumpulan kanak-kanak yang vaksinnya ditangguhkan
  • Tidak ada peningkatan risiko bagi anak-anak untuk mengembangkan autisme setelah menerima vaksin MMR, vaksin yang mengandung merkuri atau menggunakannya thimerosal dalam vaksin

Kesimpulan dari pelbagai kajian mengenai vaksin dan autisme adalah bahawa vaksinasi tidak berkaitan dengan perkembangan autisme. Ini juga disokong oleh pernyataan dari IDAI yang menyatakan bahawa vaksin tidak terbukti menyebabkan autisme.

Bagaimanapun, sejak tahun 1999, kebanyakan vaksin tidak mengandungi thimerosal, kecuali vaksin selesema. Sebenarnya, sekarang ini, alternatif untuk vaksin selesema adalah percuma thimerosal juga ada.

Pada beberapa orang, termasuk anak-anak, vaksin dapat menyebabkan reaksi ringan, seperti demam, bengkak, dan sakit di tempat suntikan.

Namun, jika dibandingkan dengan manfaatnya, risiko ini jauh lebih kecil kerana vaksin terbukti mempunyai manfaat yang sangat penting dalam mencegah penyakit serius pada anak-anak, seperti radang paru-paru, campak, dan meningitis.

Sekiranya anda masih bimbang bahawa vaksinasi boleh menyebabkan autisme pada anak anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan penjelasan yang tepat mengenai faedah dan risiko setiap vaksin kanak-kanak, dan mengapa vaksinasi sangat penting.