Keluarga

Adakah Menelan Sperma Semasa Kehamilan Benar-benar Mencetuskan Kontraksi?

Sebilangan orang percaya bahawa menelan sperma semasa mengandung boleh mencetuskan kontraksi. Masalahnya ialah, sperma cenderung ditelan ketika wanita hamil melakukan seks oral dengan pasangan. Daripada wanita hamil bimbang, lebih baik mencari jawapannya di sini.

Seks oral semasa kehamilan boleh menjadi alternatif untuk menghangatkan hubungan suami isteri ketika wanita hamil tidak selesa melakukan hubungan seks dengan perut yang membesar. Namun, tidak jarang ketika pasangan mengalami ejakulasi, cairan yang dikeluarkan dapat ditelan oleh wanita hamil.

Cecair yang dikeluarkan semasa ejakulasi adalah air mani. Air mani mengandungi bukan sahaja sperma, tetapi juga beberapa hormon.

Bolehkah Kontraksi Berlaku Setelah Menelan Sperma?

Salah satu hormon yang terdapat dalam air mani adalah prostaglandin. Hormon ini sering digunakan oleh doktor dalam bentuk ubat untuk induksi buruh. Itulah sebabnya mengapa menelan air mani atau air mani dianggap mencetuskan kontraksi.

Prostaglandin memang boleh mencetuskan buruh. Walau bagaimanapun, tahap prostaglandin dalam air mani tidak sama dengan tahap prostaglandin semasa prosedur induksi. Sebagai tambahan, prostaglandin yang tertelan diketahui kurang berkesan dalam mencetuskan persalinan.

Jadi, menelan sperma tidak ada kaitan dengan pengecutan semasa kehamilan. Sekiranya sperma ditelan secara tidak sengaja, wanita hamil tidak perlu risau, kerana menelan sperma semasa mengandung tidak memberi kesan pada rahim wanita hamil. Macam mana boleh jadi.

Jika dilihat dari rahim, menelan sperma tidak berbahaya bagi kehamilan atau janin. Walau bagaimanapun, wanita hamil perlu mengetahui bahawa menelan sperma masih berisiko menularkan jangkitan kelamin jika ternyata pasangan mereka mempunyai penyakit.

Di samping itu, walaupun jarang berlaku, menelan sperma juga boleh menyebabkan reaksi alergi pada sebilangan kecil wanita. Tindak balas ini boleh berlaku 20-30 minit setelah sperma ditelan. Gejala alahan yang timbul termasuk gatal-gatal, gatal-gatal, hingga sukar bernafas.

Walaupun begitu, menelan sperma semasa kehamilan tidak akan menyebabkan kontraksi yang akan mencetuskan kelahiran pramatang. Namun, segera berjumpa doktor jika wanita hamil merasa kekejangan di perut atau keluhan lain setelah melakukan hubungan seks, termasuk seks oral.