Keluarga

Inilah Cara Membentuk Corak Makan Sihat Kanak-kanak

Corak pemakanan sihat untuk kanak-kanak mesti dibina sejak usia dini. Dengan cara itu, anak akan terbiasa mengamalkan diet yang sihat sehingga kemudian dia dewasa. Sekiranya anda keliru tentang cara memulakannya, pertimbangkan penjelasan berikut.

Terdapat banyak faedah yang dapat anda peroleh ketika anda menerapkan diet yang sihat untuk balita. Salah satunya adalah untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan si Kecil. Bukan hanya itu, pola makan sihat yang dibina lebih awal juga dapat mencegah anak anda daripada mengalami kekurangan zat makanan (kekurangan zat makanan), kegemukan, atau masalah kesihatan lain yang boleh timbul di kemudian hari.

Apakah Nutrien Yang Harus Diet Diet Sihat Kanak-kanak?

Secara komposisi, diet sihat anak mesti memenuhi prinsip pemakanan seimbang. Nutrien yang mesti ada dalam diet sihat kanak-kanak termasuk:

1. Karbohidrat

Karbohidrat adalah sumber tenaga utama untuk badan. Terdapat dua jenis karbohidrat, iaitu karbohidrat sederhana dan karbohidrat kompleks. Karbohidrat sederhana boleh didapati dalam gula atau makanan bergula, sementara karbohidrat kompleks dapat dijumpai dalam makanan ruji, seperti beras, kentang, dan pasta.

2. Protein

Selain bertindak sebagai blok bangunan untuk membentuk tisu badan baru, protein juga berfungsi memperbaiki tisu badan yang rosak. Oleh itu, protein diperlukan oleh kanak-kanak untuk pertumbuhan dan perkembangan yang optimum.

Terdapat dua jenis protein yang boleh anda berikan untuk memenuhi keperluan nutrisi kanak-kanak, iaitu protein haiwan dan sayur-sayuran. Contoh makanan dengan kandungan protein haiwan ialah ayam, ikan, telur, dan susu. Sementara sumber makanan protein tumbuhan termasuk kacang dan biji.

3. Serat

Nutrien lain yang tidak boleh dilewatkan dalam diet sihat anak adalah serat. Ini kerana serat berguna untuk menjaga kesihatan pencernaan anak, serta mengawal berat badan dan kadar gula darah.

Serat terkandung dalam banyak sayur-sayuran dan buah-buahan, seperti tembikai. Oleh itu, biasakan anak anda makan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari.

4. Lemak

Lemak juga merupakan nutrien penting yang mesti dimasukkan dalam diet yang sihat untuk anak kecil. Sebabnya, lemak berguna untuk membantu penyerapan beberapa jenis vitamin, mengatur suhu badan, dan sebagai sumber tenaga.

Seperti karbohidrat dan protein, ada juga dua jenis lemak, iaitu lemak baik dan buruk. Apa yang anak anda perlukan adalah lemak yang baik. Beberapa makanan yang kaya dengan lemak baik adalah alpukat, tuna, dan kacang-kacangan.

Bagaimana Memulakan Diet Kanak-kanak yang Sihat?

Berikut adalah cara untuk membentuk diet balita yang sihat yang boleh digunakan oleh ibu bapa:

1. Buat corak makan biasa

Corak pemakanan yang sihat untuk anak kecil tidak hanya perlu memperhatikan jenis nutrien yang terdapat dalam makanan, tetapi juga keteraturan waktu makan. Biasakan anak anda makan dengan kerap mengikut jadual. Contohnya, sarapan antara jam 06.00-7.00, makan tengah hari antara jam 12.00-13.00, dan makan malam antara jam 18.00-19.00.

Usahakan untuk tidak melewatkan jadual makan anak kecil anda agar corak makan biasa dapat dibentuk sejak usia dini.

2. Beri dua makanan ringan

Selain 3 makanan utama, si kecil anda juga memerlukan 2 makanan ringan. Makanan ringan atau makanan ringan biasanya diberikan antara sarapan dan makan siang, serta antara makan siang dan makan malam. Ini bertujuan untuk memenuhi keperluan pemakanan harian si Kecil.

Bahagian makanan ringan pastinya tidak lebih daripada makanan utama. Jangan biarkan si kecil merasa kenyang kerana perutnya terlalu kenyang, jadi dia tidak mahu lagi memakan makanan utama.

3. Berikan beberapa pantang larang

Supaya pemakanan anak kecil anda dapat dipenuhi dengan betul, anda harus memberinya pantang larang. Makanan dan minuman yang mengandungi lemak buruk, tinggi gula, dan tinggi garam harus terhad penggunaannya. Berikan makanan ini hanya pada perayaan khas, seperti ulang tahun.

Corak pemakanan sihat untuk kanak-kanak mesti terbiasa dari usia muda. Untuk memudahkan si kecil melaksanakan tabiat ini, anda dan ahli keluarga anda di rumah juga harus memberi contoh. Sekiranya anda ingin mengetahui dengan lebih jelas mengenai jenis dan bahagian makanan yang sesuai untuk si kecil anda, anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik.