Kesihatan

Serangkaian Bahaya Kesihatan yang mengintai Perokok Wanita

Pada masa ini, rokok tidak hanya digemari oleh lelaki, tetapi juga oleh wanita. Selain tidak berguna, tabiat buruk ini juga boleh membahayakan kesihatan penonton. Oleh itu, bahaya kesihatan apa yang dapat mengintai perokok wanita?

Dalam satu rokok, terdapat ribuan bahan kimia yang boleh membahayakan kesihatan penggunanya. Lelaki dan wanita, kedua-duanya berisiko tinggi mengalami komplikasi kesihatan ketika merokok.

Bahaya Kesihatan yang bersembunyi pada wanita yang merokok

Sehingga anda berfikir dua kali sebelum cuba menghisap rokok, ayuh, baca maklumat di bawah mengenai bahaya merokok yang boleh mengancam kesihatan wanita, termasuk:

1. Kanser serviks dan barah payudara

Satu kajian menunjukkan bahawa kandungan kimia dalam rokok dapat meningkatkan risiko wanita mengalami barah serviks (leher rahim) dan barah payudara berbanding wanita yang tidak merokok.

Bahan kimia dalam rokok dapat melemahkan pertahanan sel serviks dan meningkatkan risiko jangkitan dan keradangan. Ini secara tidak langsung akan menjadikan pertumbuhan sel abnormal atau sel barah di serviks lebih mudah.

Bukan hanya itu, wanita yang merokok juga berisiko lebih tinggi terkena jenis barah lain, seperti barah usus besar, jika dibandingkan dengan lelaki yang merokok.

2. Gangguan kitaran haid dan kesuburan

Bahaya kesihatan seterusnya yang mengintai wanita yang merokok adalah gangguan kitaran haid. Wanita yang merokok mempunyai risiko yang sangat tinggi untuk gangguan haid, seperti keputihan, jangkitan faraj, pendarahan yang tidak normal, atau kekejangan yang teruk yang berlangsung lebih dari 2 hari.

Di samping itu, wanita yang merokok juga boleh mengalami gangguan kitaran haid dan penurunan kesuburan. Fungsi ovari (ovari) wanita merokok untuk melepaskan telur lebih rendah jika dibandingkan dengan wanita yang tidak merokok. Inilah sebabnya mengapa mereka juga sering mengalami amenorea (bukan haid).

Di samping itu, bahan kimia yang terkandung dalam rokok juga diketahui dapat mengubah komposisi cecair serviks agar tidak mesra sperma. Akibatnya, sperma tidak dapat bertahan lama di dalam vagina dan proses persenyawaan terhambat.

Sekiranya telur berjaya disenyawakan, penyambungan janin ke rahim atau implantasi mungkin terganggu. Faktor-faktor ini kemudian mempengaruhi kesuburan dan menyukarkan wanita yang merokok untuk hamil.

3. Komplikasi kehamilan

Bahaya merokok juga mengintai wanita yang mempunyai dua badan, kamu tahu. Sekiranya anda merokok, risiko kehamilan ektopik lebih tinggi.

Di samping itu, masih ada kesan berbahaya dari bahan kimia rokok yang boleh mengancam anda dan janin anda, seperti plasenta previa, pecahnya selaput pramatang, persalinan pramatang, bayi dengan berat lahir rendah, keguguran, dan bahkan bayi yang mati di dalam rahim.

4. Menopaus awal

Nikotin dalam rokok boleh mengganggu bekalan darah ke ovari. Ini akan menyebabkan ovari kehilangan fungsinya lebih cepat daripada yang sepatutnya.

Salah satu kesan yang berlaku akibat penurunan fungsi ovari adalah penurunan pengeluaran hormon estrogen. Itulah sebabnya wanita yang merokok berisiko tinggi untuk menopaus pramatang.

5. Gangguan kesihatan tulang

Tahap rendah hormon estrogen menyebabkan amenorea atau menopaus awal juga boleh menyebabkan wanita kehilangan lebih banyak mineral dalam tulang mereka. Oleh itu, wanita yang merokok akan 5-10 kali lebih mudah terkena osteoporosis.

Sehingga kini, tidak ada kesan positif merokok. Lelaki dan wanita, perokok pasif dan aktif, berisiko besar mengalami masalah kesihatan semasa menyedut asap rokok. Sekiranya anda seorang wanita yang merokok, mulai sekarang hentikan kebiasaan.

Berhenti merokok tidak mudah dan cepat kerana memerlukan komitmen dan tekad yang kuat. Sekiranya anda sukar untuk berhenti merokok, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan penangan yang lebih baik.