Kehidupan yang sihat

Memeriksa Kandungan Shisha Elektrik

Bagi mereka yang ingin berhenti merokok, gunakan shisha elektrik atau e-hookah dipercayai lebih selamat daripada rokok biasa. Ini kerana shisha elektrik mungkin mengandungi kurang nikotin. Tetapi adakah ia benar? Lalu, apa sebenarnya kandungan shisha elektrik? Mari lihat ulasan berikut.

Berbanding dengan rokok biasa, shisha elektrik atau e-hookah tidak memerlukan padanan untuk digunakan. Shisha elektrik adalah varian rokok elektronik atau mengongkong.

Apa itu Shisha Elektrik?

Shisha elektrik adalah sejenis rokok atau shisha yang tidak memerlukan pembakaran dengan pemetik api atau pemantik gas. Paparan shisha elektrik boleh berbentuk pen, tongkat, atau bahkan peranti USB. Terdapat juga shisha elektrik yang kelihatan seperti vape.

Shisha elektrik membolehkan pengguna menyedut wap yang mengandungi bahan-bahan tertentu, seperti perisa buah atau bahkan nikotin.

Seperti shisha tradisional, shisha elektrik juga terdapat dalam pelbagai rasa dan bentuk. Rasa yang ditawarkan juga bervariasi, seperti strawberi, vanila, ceri, kayu manis, dan tembakau.

Setara dengan tiga dolar dengan e-rokok, shisha elektrik juga menggunakan alat pemanasan dan pengewapan yang dikuasakan oleh bateri. Apabila dihidupkan, pemanas akan menyala dan memanas katrij diisi dengan cecair hingga wap. Wap ini kemudian disedut.

Apa Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Bahan Shisha Elektrik

Walaupun shisha tradisional mengandungi sebatian karbon monoksida, tar dan plumbum, shisha elektrik tidak.

Di dalam shisha elektrik ada katrij atau tiub yang boleh diisi semula berisi cecair. Cecair itu mengandungi bahan kimia, seperti propilena glikol dan gliserol. Walau bagaimanapun, kedua-dua bahan ini juga berpotensi membahayakan kesihatan. Inilah penjelasannya.

Propilena glikol

Propylene glycol adalah sebatian organik cair yang tidak berwarna dan tidak berbau, tetapi mempunyai rasa yang sedikit manis. Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) telah menyatakan bahawa sebatian ini selamat apabila digunakan dalam tahap rendah dalam makanan, ubat-ubatan, dan kosmetik.

Namun, masih ada potensi bahaya jika digunakan pada tahap tinggi. Beberapa kajian menunjukkan bahawa penggunaan propilena glikol pada tahap tinggi boleh menyebabkan kerosakan pada sel paru-paru dan mengganggu kerja saraf otak.

Uap atau asap yang mengandungi propilena glikol bahkan dapat merengsakan mata, kulit, atau paru-paru, dan menjadi lebih berbahaya bagi orang-orang dengan penyakit paru-paru kronik, seperti asma dan emfisema.

Gliserol

Gliserol atau gliserin adalah cecair likat tanpa bau dan tidak berfungsi yang berfungsi sebagai pelarut untuk nikotin, bahan kimia perasa, dan pengawet dalam shisha elektrik.

Cecair yang sedikit manis ini dianggap tidak beracun dan sering digunakan dalam industri makanan. Walau bagaimanapun, sehingga kini tidak ada kesan jangka panjang yang diketahui jika gliserol disedut dalam jumlah besar.

Nikotin

Sebilangan produk shisha elektrik yang dijual di pasaran diketahui mengandungi nikotin. Nikotin adalah bahan yang terdapat dalam daun tembakau. Nikotin adalah bahan ketagihan yang dapat merangsang otak dan memberi kesan candu.

Bahan ini menyukarkan perokok untuk berhenti merokok atau mengalami gejala penarikan nikotin. Penggunaan nikotin dapat menyebabkan beberapa kesan sampingan pada tubuh, seperti penurunan selera makan, peningkatan denyut jantung, dan peningkatan tekanan darah.

Sebagai tambahan kepada ramuan di atas, pelbagai rasa yang terdapat dalam cecair shisha elektrik juga dinyatakan selamat untuk dimakan dalam bahan makanan. Walau bagaimanapun, kesannya belum diketahui jika kita menyedutnya dalam bentuk wap.

Pembakaran cecair shisha elektrik akan menghasilkan bahan kimia beracun, seperti formaldehid, asetaldehid, dan acrolein. Formaldehid dan asetaldehid dipercayai sebagai karsinogen, yang merupakan bahan penyebab barah. Sementara acrolein boleh merosakkan paru-paru dan meningkatkan risiko penyakit jantung.

Walaupun pengeluar shisha elektrik mendakwa produk mereka selamat digunakan, hakikatnya hingga kini belum banyak penyelidikan kesihatan yang dapat membuktikan bahawa shisha elektrik benar-benar selamat digunakan dalam jangka masa panjang.

Pakar kesihatan masih meragui keselamatan shisha elektrik atau e-rokok. Jadi, lebih baik berhenti merokok, baik dengan shisha elektrik, vape, atau jenis e-rokok lain, kerana bahan kimia yang terkandung di dalamnya boleh memudaratkan kesihatan.