Kehidupan yang sihat

Untuk Menjaga Vagina Anda Bersih dan Sihat Semasa Melancong

Tmerosakkansering menjadikan kita lebih sukar untuk menjaga kebersihan diri dan menghendaki kita menggunakan kemudahan awam yang tidak semestinya bersih. Bagi wanita, ini tentunya lebih membimbangkan. Tidak mustahil tandas kotor di mana anda tinggal boleh menyebabkan jangkitan pada faraj anda.

Faraj adalah organ wanita yang menghubungkan rahim ke luar. Kesihatan faraj dipengaruhi oleh keadaan hormon dan bakteria di kawasan tersebut. Hormon estrogen membantu menebalkan lapisan dinding vagina dan pertumbuhan bakteria Lactobacillus. Bakteria baik ini berfungsi untuk mengekalkan keasidan (pH) vagina dan mencegah pertumbuhan bakteria jahat.

Petua untuk Menjaga Kebersihan dan Kesihatan Faraj saat Melancong

Jangkitan faraj atau vaginitis dapat terjadi ketika keseimbangan alami yang terbentuk oleh pH, ​​cairan, dan bakteria vagina terganggu. Tiga jenis jangkitan yang paling biasa adalah vaginosis bakteria, kandidiasis vulva, dan trichomoniasis.

Apabila vagina dijangkiti, anda bukan sahaja dapat merasa gatal, tetapi vagina juga akan mengeluarkan banyak keputihan yang berbau busuk. Sekiranya jangkitan ini dialami semasa bercuti, ia pasti akan mengganggu jadual dan keselesaan melancong Anda.

Untuk memastikan vagina anda bersih dan sihat, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan:

1. Elakkan douching faraj

Douching adalah proses membersihkan bahagian dalam faraj dengan menyemburkan cecair. Proses ini ternyata dapat membunuh bakteria baik dan mengubah pH vagina, sehingga lebih mudah terkena jangkitan.

2. Menjaga kehadiran rambut di kawasan faraj

Kehadiran rambut di kawasan vagina sebenarnya berguna untuk melindungi organ ini dari jangkitan bakteria, dan mencegah kerengsaan akibat geseran atau berpeluh berlebihan. Selain itu, menjaga kehadiran rambut kemaluan dapat mengurangkan gatal-gatal dibandingkan dengan mencukurnya sehingga bersih.

Sekiranya anda tidak merasa selesa dengan kehadiran rambut di dalam vagina dan berkeras untuk mencukurnya, disarankan untuk menggunakan krim yang terbuat dari bahan semula jadi untuk mengelakkan kegatalan.

3. Selamat melakukan hubungan seks

Untuk mencegah penularan penyakit kelamin ketika melancong, amalkan hubungan seks yang selamat dengan pasangan anda. Gunakan kondom dan elakkan pasangan berganda.

4. Menjaga vagina tetap kering

Bila melancongSudah tentu, terdapat banyak aktiviti yang berpotensi meningkatkan pengeluaran peluh. Sekiranya kawasan kemaluan sudah mulai lembap kerana berpeluh, segera ganti seluar dalam untuk mencegah jangkitan bakteria dan kulat. Gunakan seluar dalam kapas untuk membantu menyerap peluh dan menjaga peredaran udara di kawasan faraj.

5. Bersihkan kawasan faraj dengan betul

Dalam membersihkan faraj, gunakan air suam dan produk kebersihan wanita yang selamat. Jangan gunakan pembersih yang mengandungi wangian atau agen antiseptik. Produk ini dapat mempengaruhi keseimbangan bakteria baik dan tahap pH vagina, dan menyebabkan kerengsaan.

Cuci kawasan faraj dari depan ke belakang. Semasa haid, kawasan faraj boleh dicuci lebih dari sekali sehari jika perlu.

6. Perhatikan kebersihan tandas awam

Kebersihan tandas sangat mempengaruhi kesihatan faraj. Berikut adalah langkah-langkah dalam memilih dan menggunakan tandas awam semasa anda berada melancong:

  • Pilih tandas awam yang sentiasa bersih. Anda boleh mendapatkan maklumat mengenai tandas yang bersih dan selesa dari internet atau penduduk tempatan.
  • Elakkan masuk dan keluar dari tandas dengan menyentuh pemegang pintu tandas. Cuba juga untuk tidak menyentuh permukaan atau tempat duduk tandas secara langsung. Apabila anda mahu menekan butang siram, pertama-tama anda boleh melapisi tangan anda dengan kertas tandas.
  • Tengok tempat duduk tandas. Sekiranya kotor, anda boleh membersihkannya dengan kertas tandas dan cecair antiseptik, atau melapisi permukaan tandas dengan tuala kertas sebelum duduk di atasnya.
  • Basuh tangan dengan sabun selepas menggunakan tandas. Sekiranya anda tidak mempunyai kemudahan mencuci tangan, bawa pembersih tangan yang praktikal untuk digunakan.

7. Jaga diet anda

Bila melancong, Diet juga mesti dijaga. Cuba makan makanan berkhasiat. Salah satunya ialah sayur-sayuran. Selain kaya akan serat yang dapat menjaga kesihatan pencernaan anda ketika bercuti, sayur-sayuran juga mengandung banyak probiotik yang berguna untuk menjaga pertumbuhan bakteria baik dan pH semula jadi vagina.

Segera berjumpa doktor tempatan jika anda mengalami aduan berikut apabila: melancong:

  • Sakit ketika membuang air kecil atau melakukan hubungan seks.
  • Faraj gatal dan mempunyai keputihan berwarna hijau, kuning, atau kelabu dengan bau yang tidak menyenangkan.
  • Terdapat ketulan atau ketuat di kawasan sekitar faraj.
  • Pendarahan faraj di luar haid.

Jangan biarkan masalah di kawasan feminin mengganggu masa ini melancong Anda. Kekalkan keyakinan dan keselesaan semasa bercuti sambil terus menjaga kesihatan vagina melalui petua yang dikongsikan di atas.

Ditulis oleh:

dr. Riana Nirmala Wijaya

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found