Kehidupan yang sihat

Tampil Cantik dengan Resipi Penjagaan Rambut Asli Berikut

Menjadikan rambut cantik dan berkilau secara semula jadi, tidak semestinya mahal. Anda boleh menggunakan bahan-bahan di sekeliling anda, untuk membuat resipi penjagaan rambut semula jadi.

Pada dasarnya, hampir setiap bahan semula jadi mempunyai vitamin dan beberapa nutrien penting yang dapat digunakan untuk tubuh, termasuk untuk merawat rambut. Terdapat banyak bahan semula jadi yang boleh anda gunakan.

Pelbagai Resipi Penjagaan Rambut Semula Jadi

Rambut berkilat yang cantik adalah impian ramai wanita. Sekiranya anda berminat untuk melakukan perawatan rambut dengan bahan semula jadi, pertimbangkan resipi di bawah:

 • Buat kperapi rambut dari minyak zaitun

  Minyak zaitun mengandungi emolien yang melembapkan dan melembutkan rambut. Emolien ini dipercayai dapat meresap ke batang rambut dan menjadikan rambut lebih kuat dan lembut.

  Anda boleh menggunakan minyak zaitun sebagai perapi rambut dengan menggunakan dua sudu minyak zaitun ke rambut anda. Tutup rambut anda dengan plastik atau tuala dan biarkan selama 15 minit. Selepas itu, basuh rambut anda dengan bersih.

 • Buat topeng rambut dari lidah buaya

  Lidah Buaya Ia dapat mencegah beberapa masalah rambut, seperti kelemumur, keguguran rambut, dan membersihkan kulit kepala yang berminyak. Bukan hanya itu, menggunakan lidah buaya sebagai rawatan rambut juga dapat melembapkan, menguatkan, dan merangsang pertumbuhan rambut.

  Cara membuat topeng lidah buaya cukup mudah. Ambil daun lidah buaya dan kupas kulit yang sukar untuk memasukkan bahan seperti jeli ke dalamnya. Tumis menggunakan pengisar tanpa menambahkan air. Masukkan jeli lidah buaya ke dalam bekas.

  Anda boleh menggunakan topeng lidah buaya ini sebaik sahaja mencuci rambut. Biarkan topeng lidah buaya pada rambut anda selama kira-kira 5 minit yang dibalut dengan tuala hangat. Akhirnya, bilas rambut dengan bersih.

 • Mgunakan mminyak kelapauntuk rambut sihat

  Minyak kelapa mempunyai asid lemak yang memungkinkannya meresap jauh ke dalam batang rambut. Caranya, sediakan minyak kelapa kemudian sapukan minyak kelapa pada batang rambut ke hujungnya. Kemudian, tutup kepala anda dengan plastik, agar minyak tidak menempel di bantal.

  Anda boleh membiarkannya hingga keesokan paginya, kemudian basuh dengan bersih menggunakan syampu dan pelembut rambut. Selain menggunakan minyak kelapa tanpa campuran, anda juga dapat menggunakannya sebagai campuran topeng rambut untuk hasil yang maksimum.

Memberi penjagaan rambut semula jadi secara berkala dapat membantu mengekalkan rambut yang sihat. Sekiranya kaedah rawatan di atas tidak menyelesaikan masalah rambut anda atau menyebabkan kesan sampingan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.