Kesihatan

Apabila kulit anak terbakar matahari, inilah yang perlu anda lakukan

Kulit anak-anak boleh terbakar sinar matahari ketika bermain di luar rumah, seperti kolam renang dan pantai. Apabila kulit anak terbakar sinar matahari, mungkin terdapat keluhan kemerahan pada kulit, kekecohan, dan kesakitan.Untuk mengelakkan kesan yang lebih serius, anda perlu mengetahui beberapa langkah mudah untuk melegakan keadaan.

Kulit kanak-kanak masih berkembang dan lebih sensitif daripada kulit dewasa. Kulit kanak-kanak boleh terbakar dalam masa 15-30 minit setelah terkena cahaya matahari tanpa perlindungan. Walau bagaimanapun, ini hanya diketahui beberapa jam kemudian, apabila kulitnya merah dan menyakitkan.

Petua Mengatasi Kulit Sunburned Kanak-kanak

Apabila anda melihat kulit si kecil anda terbakar sinar matahari, lakukan petua berikut:

1. Jauhkan kanak-kanak dari terdedah kepada cahaya matahari

Apabila kulit bayi anda terbakar sinar matahari, segera bawa dia ke tempat teduh. Selain dapat memperburuk keadaan kulit, pendedahan cahaya matahari yang terlalu lama juga dapat menyebabkan masalah kulit angin ahmar dan penyahhidratan.

2. Banyakkan minum

Kulit yang terbakar sinar matahari tidak dapat menahan cecair dengan betul. Oleh itu, apabila kulit si kecil anda terbakar sinar matahari, cubalah membuatnya meminumnya lebih banyak agar badannya tidak terhidrasi. Lakukan ini selama 2-3 hari kerana selaran matahari memerlukan masa untuk sembuh.

3. Minta anak mandi atau mandi

Anda boleh meminta anak kecil anda mandi atau mandi supaya keadaan luka bakar bertambah baik. Air yang digunakan mestilah sedikit sejuk, tetapi jangan gunakan air ais.

Sekiranya anak kecil anda tidak mahu mandi, anda boleh memampatkan kawasan kulit yang terbakar dengan tuala yang telah dicelupkan ke dalam air sejuk. Kaedah ini dapat membantu menyerap panas dan melegakan kesakitan.

4. Memohon Lidah Buaya

Anda juga boleh menggunakan gel lidah buaya (Lidah Buaya) pada kulit si kecil anda, untuk menghilangkan rasa tidak selesa, serta mempercepat proses penyembuhan. Pilih produk gel yang tidak mengandungi petroleum, kerana dapat menyumbat liang dan memerangkap panas di kulit. Di samping itu, elakkan gel yang berisi benzokain atau lidokain, kerana boleh mencetuskan alergi atau kerengsaan pada kulit yang terbakar.

5. Berikan ubat penahan sakit

Untuk mengurangkan kesakitan, anda boleh memberi ubat penghilang rasa sakit kepada anak anda seperti parasetamol. Sekiranya ragu-ragu mengenai dos dan cara menggunakannya, anda boleh berjumpa doktor terlebih dahulu.

6. Elakkan melepuh lepuh

Dalam keadaan selaran matahari yang lebih teruk, lepuh mungkin timbul. Sekiranya seperti ini, jangan selesaikan iya, Ibu, kerana boleh mencetuskan jangkitan. Setelah beberapa lama, gelembung ini akan pecah dengan sendirinya.

7. Sapukan pelembap semasa kulit mengelupas

Selepas 4-7 hari, kulit yang terbakar sinar matahari biasanya akan mengelupas. Anda tidak perlu panik. Keadaan ini adalah sebahagian daripada proses pemulihan. Ibu boleh menggunakan pelembap untuk melegakan gatal yang berlaku dalam proses ini. Pilih pelembap yang bersifat hypoallergenic (bukan alergenik), berasaskan air, dan bebas alkohol.

Untuk mengelakkan kulit anak-anak terbakar sinar matahari, ibu bapa perlu menghadkan masa anak-anak mereka bermain di luar rumah pada siang hari, dan melamar pelindung matahari dengan SPF 30 sebelum meninggalkan rumah.

Beberapa cara di atas boleh anda lakukan, untuk mengatasi selaran matahari pada kanak-kanak. Namun, jika kulit terbakar disertai dengan rasa sakit yang teruk, pening, kelemahan, demam, atau loya, segera bawa anak anda berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.