Keluarga

Kesalahan Lazim Semasa Memasang Tempat Duduk Bayi di dalam Kereta

Sehingga kini, tempat duduk bayi di dalam kereta masih tidak dianggap penting oleh kebanyakan ibu bapa di Indonesia. Walaupun begitu, Ibu akan mengetahui perkara itu menggunakanalat ini dapat lelakimenjadi faktor penentu keselamatan nyawa bayi di mana sahaja.

Tempat duduk kereta khas untuk bayi, aka tempat duduk kereta bayi, sangat diperlukan untuk menjaga keselamatan si Kecil ketika dibawa berjalan-jalan dengan kereta. Sekiranya dipasang dengan betul, tempat duduk kereta bayi malah dapat mengurangkan risiko kematian bayi dalam kemalangan kereta sehingga 71%.

Anda bukan sahaja harus berhati-hati dalam memilih dan membeli tempat duduk kereta bayi, bahkan memasangnya tidak boleh sewenang-wenangnya. Terdapat peraturan yang mesti dipatuhi oleh Ibu dan Ayah sekiranya anda ingin memasang tempat duduk bayi di dalam kereta. Tujuannya agar pelbagai kesalahan di bawah tidak berlaku.

Kesalahan biasa dalam MenggunakanTempat Letak Kereta Bayi

Ibu, pasang bayikereta seat atau tempat duduk khas untuk bayi tidak boleh sewenang-wenangnya. Beberapa perkara di bawah adalah kesalahan biasa semasa memasang bayikerusi kereta Ibu dan Bapa harus mengelakkan, iaitu:

 • kerusi kereta dipasang di tempat duduk hadapan

  Beg udara memang berfungsi melindungi pemandu dan penumpang di tempat duduk hadapan sekiranya berlaku perlanggaran. Tetapi Ibu mesti faham bahawa alat keselamatan ini sebenarnya membahayakan keselamatan si Kecil. Sekiranya berlaku kemalangan, kantung udara akan mengembang sehingga boleh memukul kepala bayi dan menyebabkan kecederaan serius atau maut.

  Oleh itu, jangan letakkan tempat duduk kereta bayi di tempat duduk hadapan. Untuk selamat, bayi harus diletakkan di tempat duduk belakang tengah. Sekiranya dipasang di sisi berhampiran tingkap atau pintu, dikhuatiri akan menyebabkan kecederaan serius pada bayi sekiranya berlaku perlanggaran.

 • Tali kerusi kereta longgar

  Tali pinggang keledar atau tali harus diikat dengan selamat. Tujuannya, untuk mengelakkan bayi bergerak ke hadapan. Sekiranya perlanggaran berlaku, kerusi kereta yang longgar boleh menyebabkan bayi terlanggar kerusi dan papan pemuka kereta, mengakibatkan kecederaan muka atau kepala yang serius.

 • Menambah lapisan

  Ibu, menambahkan lapisan untuk memberi keselesaan kepada bayi tidak digalakkan. Bantal, selimut, dan selongsong tebal dapat mengelakkan tali tempat duduk bayi berfungsi dengan baik. Penambahan ini dapat menjadikan tali pinggang tidak ketat, sehingga membahayakan bayi.

 • Ikat tali terlalu tinggi

  Mengikat tali terlalu tinggi boleh menyebabkan anak itu terlempar dari bayikerusi kereta apabila berlaku kemalangan. Ikat tali melalui lubang di tempat duduk kereta bayi terletak di bawah atau di atas bahu bayi.

 • Tidak memeriksa kerusi kereta dengan betul

  Semasa membeli bayitempat duduk kereta, pastikan anda memeriksa perkara berikut:

  • Arahan untuk pemasangan.
  • Model kerusi.
  • Label atau logo syarikat yang menghasilkannya.
  • Tarikh pengeluaran. Pastikan tempat duduk kereta bayi dihasilkan tidak lebih dari enam tahun yang lalu.
  • Kebolehpercayaan produk. Pastikan produk serupa tidak pernah mengalami kerosakan pembuatan.
  • Aksesori produk. Pastikan tiada bahagian yang hilang.
 • Bayi menghadap ke hadapan

  Sebelum anak berusia 2 tahun, pasangkannya tempat duduk kereta bayi menghadap bahagian belakang tempat duduk kereta, tidak menghadap ke hadapan. Juga, rehatkan kepala bayi dengan betul sehingga tidak membongkok ke depan dan menghalang jalan nafas.

Agar kesalahan di atas dapat dielakkan, Ibu dan Ayah harus mengikuti arahan pemasangan tempat duduk kereta bayi dengan berhati-hati. Pastikan juga anda menggunakan model kerusi bayi khas yang sesuai dengan usia, berat badan dan ketinggian anak kecil anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found