Kehidupan yang sihat

Terlalu Sibuk di Tempat Kerja? Ini adalah Bahaya untuk Kesihatan

adalah kerana terlalu sibuk bekerja, adakah anda sering tidak pulang ke rumah? Atau adakah anda membawa pulang pejabat anda dan melakukannya hingga larut malam? Sekiranya demikian, berhati-hatilah. Terlalu sibuk bekerja yang terasa seperti "ketagihan" boleh membahayakan kesihatan.

Terlalu sibuk bekerja kerana anda merasa ketagih bekerja dipanggil pekerja keras (workaholic). Orang yang mengalami keadaan ini bekerja secara berterusan dan tidak dapat berhenti bekerja.

Seseorang yang seorang pekerja gila biasanya tidak dapat mengawal dirinya untuk tidak bekerja walaupun dia berada di rumah atau di luar waktu kerja. Sekiranya dibiarkan, keadaan ini boleh membahayakan kesihatan fizikal dan mental.

Bahaya terlalu sibuk di tempat kerja

Selain mengganggu hubungan anda dengan keluarga dan orang di sekitar anda, terlalu sibuk di tempat kerja juga dapat meningkatkan risiko mengembangkan masalah kesihatan di dalam badan anda. kamu tahu.

Beberapa masalah kesihatan yang timbul kerana kesibukan bekerja adalah:

1. Badan menjadi sangat letih

Terlalu sibuk bekerja boleh membuat anda kurang tidur dan rehat, jadi badan anda akan berasa sangat letih. Apabila anda letih, kemampuan anda untuk bekerja secara produktif dan berfikir dengan jelas juga akan berkurang. Selain itu, keletihan dan tekanan yang berkaitan dengan kerja juga boleh menyebabkan ketegangan sakit kepala yang dapat mengurangkan produktiviti kerja.

2. Kemurungan

Keadaan terbakar atau badan yang letih, fikiran yang tepu, dan tekanan kerja juga dapat meningkatkan risiko kemurungan. Keadaan ini dapat dicirikan oleh perubahan pola tidur, kehilangan selera makan atau bahkan peningkatan selera makan, dan kehilangan motivasi atau keinginan untuk melakukan aktiviti yang biasanya disukai.

3. Diabetes

Bekerja terlalu keras boleh menyebabkan anda mengalami tekanan. Sekiranya tidak dikawal, tekanan akan mengganggu kerja hormon insulin yang berfungsi mengawal kadar gula dalam darah.

Apabila tekanan berpanjangan diimbangi dengan mengabaikan gaya hidup sihat kerana terlalu sibuk di tempat kerja, risiko terkena diabetes akan lebih besar.

4. Masalah jantung

Workaholism dapat membuat anda kehilangan waktu rehat dan menerapkan tabiat tidak sihat, mulai dari merokok, minum alkohol berlebihan, hingga mengamalkan diet yang tidak sihat.

Ini boleh menyebabkan masalah pada jantung, seperti gangguan irama jantung (aritmia) dan penyakit jantung koronari.

Ayuh, Keseimbangan antara Kerja dan Kehidupan Peribadi

sekarang, kerana terdapat banyak kesan negatif kerana terlalu sibuk di tempat kerja, anda harus mula menyeimbangkan hidup anda dengan cara berikut:

1. Tulis senarai aktiviti

Kerja tidak akan pernah berakhir. Jadi, jangan paksa diri anda untuk melakukan semua kerja anda dalam satu masa.

Tentukan berapa lama anda akan bekerja dalam satu hari dan buat senarai aktiviti pada skala keutamaan. Contohnya, bekerja selama 8 jam, berehat 8 jam, bergaul dengan rakan 2 jam, menghabiskan masa dengan keluarga 6 jam.

Dengan melakukan ini, anda akan dapat menguruskan masa anda dengan lebih baik dan tidak kehilangan masa dengan mereka yang paling dekat dengan anda.

2. Jangan bawa pulang kerja pejabat

Teknologi canggih membolehkan anda bekerja di mana sahaja dan bila-bila masa. Namun, buat komitmen untuk membatasi kerja pejabat hanya dilakukan di pejabat, dan rumah adalah tempat berehat dan berkumpul bersama keluarga.

Cuba jangan bawa pulang masalah kerja dan pejabat anda, okey?

3. Lakukan apa yang anda gemari

Tidak kira betapa sibuknya anda, atau berapa banyak kerja yang anda lakukan. Jangan biarkan diri anda hilang. Sentiasa luangkan masa untuk melakukan perkara yang anda sukai. Contohnya, luangkan masa pada hujung minggu untuk membaca buku kegemaran anda, menonton filem, bermain muzik, atau melakukan hobi lain.

Selain menjadikan hidup anda lebih seimbang, meluangkan masa untuk melakukan perkara yang anda nikmati akan menghilangkan tekanan dan dapat memberi anda idea baru.

Bekerja keras memang bagus. Namun, jangan terlalu sibuk bekerja dan biarkan kerja mengambil masa anda. Bekerja dengan betul dan masih meluangkan masa untuk perkara lain. Selain baik untuk kesihatan anda, hubungan anda dengan keluarga dan rakan juga akan terjalin dengan baik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found