Kehidupan yang sihat

Mengenal Pelbagai Prosedur Pertumbuhan Rambut Perubatan

Pelbagai cara boleh dilakukan untuk mengatasi kebotakan. Sebilangan orang memilih ubat atau prosedur perubatan pertumbuhan rambut, sementara syang lain cuba menutup kebotakan dengan menggunakansedapn rambut palsu atau topi.

Kebotakan boleh berlaku apabila seseorang mengalami keguguran rambut lebih dari 100 helai sehari. Keadaan ini dapat dilihat apabila terdapat gumpalan rambut di sisir atau sangat banyak rambut yang gugur ketika mencuci.

Ubat pertumbuhan rambut adalah salah satu kaedah rawatan yang berkesan. Namun, banyak orang enggan menggunakannya, baik kerana mereka risau akan kesan sampingan ubat tersebut atau merasakan bahawa mereka tidak sabar menggunakan ubat tersebut.

Pelbagai Prosedur Pertumbuhan Rambut

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan ubat pertumbuhan rambut, kebotakan dapat diatasi dengan prosedur perubatan berikut:

1. Microneedling

Prosedur ini biasanya digunakan untuk merawat parut, selulit, atau mencerahkan wajah. Tetapi, pada masa ini, microneedling Ia juga terbukti bermanfaat untuk mendorong pertumbuhan rambut.

Prosedur microneedling menggunakan jarum yang sangat kecil untuk merangsang pengaktifan sel induk (sel stem) pada akar rambut dan pembebasan pelbagai bahan pertumbuhan rambut.

Kecederaan pada kulit kepala akibat prosedur ini membolehkan serum pertumbuhan rambut yang disapu selepas itu dapat menyerap ke dalam kulit dengan lebih baik.

2. Plasma kaya platelet(PRP)

Plasma darah yang berasal dari darah pesakit sendiri akan disuntik ke kawasan botak. PRP berfungsi dengan meningkatkan peredaran darah di kulit kepala dan merangsang pertumbuhan rambut.

Terapi ini dianggap selamat dengan kesan sampingan yang minimum, iaitu sakit ringan dan bengkak di tempat suntikan. Selain disuntik, PRP juga dapat digunakan pada kulit kepala setelah prosedur microneedling.

3. Terapi laser / cahaya tahap rendah(LLLT)

LLLT adalah prosedur yang menggunakan cahaya khas untuk meningkatkan pengambilan oksigen dalam tisu kulit kepala dan merangsang pelepasan zat pertumbuhan rambut.

Prosedur ini sangat mudah kerana pesakit hanya perlu disinari menggunakan alat yang memancarkan cahaya ini. Untuk berkesan, prosedur ini perlu dilakukan 2-3 kali seminggu.

4. Pemindahan rambut

Sekiranya kawasan kebotakan terlalu besar, pemindahan rambut mungkin menjadi pilihan. Dalam prosedur ini, doktor melakukan pembedahan untuk membuang kawasan kulit berbulu yang kemudian akan ditanam ke kawasan botak. Rambut boleh tumbuh beberapa bulan di laman penerima transplantasi.

Setiap jenis prosedur perubatan untuk menumbuhkan rambut di atas mempunyai kelebihan dan kesan sampingan tersendiri. Oleh itu, pastikan anda berjumpa dengan pakar dermatologi sebelum memulakan terapi.

Walaupun terdapat banyak cara untuk menumbuhkan rambut, doktor akan menyesuaikan pilihan rawatan untuk kebotakan mengikut sebab dan keadaan rambut pesakit.

Ditulis oleh:

dr. Rika Andriani, SpDVD

(Pakar Dermatologi dan Dermatologi di Klinik BMDERMA)